© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinių Tautų (JT) komisija penktadienį paskelbė, jog šiuo metu tapo dar aiškiau, kad pasaulinį klimato atšilimą lemia žmonių veikla ir kad per šį šimtmetį vidutinė temperatūra pakils 0,3-4,8 laipsnio Celsijaus.

Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) tai pat prognozuoja, kad pasaulinio vandenyno lygis iki 2100 metų pakils 26-82 centimetrais, sakoma ilgai lauktos ataskaitos pirmosios dalies santraukoje.

Ši Nobelio taikos premiją pelniusi organizacija nurodė, kad egzistuoja nepaprastai didelė (bent 95 proc.) tikimybė, kad žmonijos veikla lėmė daugiau nei pusę pasaulinio atšilimo, stebėto pastaruosius 60 metų.

Savo ankstesnėje ataskaitoje 2007 metais, IPCC tokią tikimybę vertino 90 procentų.

Naujasis dokumentas yra pirmoji iš trijų dalių ataskaitoje, kurioje siekiama apibendrinti pasaulinio atšilimo statusą ir jo poveikį.

Prieš 25 metus įkurta IPCC anksčiau yra paskelbusi keturias ataskaitas.

Kiekvienoje iš jų buvo vis griežčiau perspėjama, kad pasaulio klimatas šyla ir kad stiprėja ekstremalūs klimato reiškiniai, tokie kaip sausros, potvyniai, audros ir jūrų lygio kilimas.

Komisijos prognozės 2100 metams pagrįstos kompiuteriniai modeliais, kuriuose atsižvelgiama į atmosferos taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis tendencijas, ypač deginant akmens anglis, naftą ir dujas, kurios šiuo metu yra pagrindiniai energetikos ištekliai.

Labiausiais optimistinis iš keturių pateiktų scenarijų rodo, kad 2100-aisiais vidutinis pasaulinės temperatūros padidėjimas, lyginant su padėtimi 2000 metais, bus vienas laipsnis Celsijaus, tačiau gali svyruoti nuo 0,3 iki 1,7 laipsnio.

Tai vienintelis scenarijus, atitinkantis JT iškeltą tikslą siekti, kad pasaulio klimatas neatšiltų labiau nei 2 laipsniais Celsijaus. Jame taip pat atsižvelgiama į atšilimą, vykusį nuo pramonės revoliucijos pradžios iki 2000 metų.

Niūriausias IPCC scenarijus prognozuoja, kad iki šio šimtmečio pabaigos orai pasaulyje vidutiniškai atšils 3,7 laipsnio, bet šis rodiklis gali svyruoti nuo 2,6 iki 4,8 laipsnio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: