Pasaulio lietuvių simpoziumo dalyviai rinkosi Kaune
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šiomis dienomis Lietuvoje vyksta Pasaulio lietuvių 15-asis mokslinis simpoziumas, kuriame dalyvauja užsienio šalių lietuviai, dirbantys mokslo, kultūros ir verslo srityse.

Šeštadienį miesto vadovai Rotušėje priėmė šio simpoziumo dalyvius.

„Mums didelė garbė, kad 15-asis simpoziumas vyksta Kaune. Į šį simpoziumą atvyko garbūs mokslo, kultūros ir verslo srityse dirbantys lietuviai iš įvairių šalių.

Malonu, kad randate laiko tokiems susitikimams Lietuvoje. Manau, kad čia, Kaune, jūs ne tik diskutuosite, bendrausite, bet ir maloniai praleisite laiką. Sveikinu atvykusius į simpoziumą. Linkiu prasmingo darbo“, – sakė mero pavaduotojas Povilas Mačiulis.

„Esu šio forumo organizatorė ir pirmininkė. Kai tarėmės, kaip rengti šį forumą, nusprendėme, kad jame reikia kalbėti apie Lietuvos ateitį. Gyvename informacijos stygiuje, nes daug kam nėra aišku, kas gero vyksta Lietuvoje. Mūsų šalyje nėra taip blogai, kaip kartais atrodo iš pateikiamos informacijos.

Tikiu, kad šis forumas padės žmonėms surasti vieniems kitus, bus plėtojami ryšiai. Organizuojant forumą daug prisidėjo Ūkio, Kultūros ministerijos, universitetai, Mokslų akademija. Visiems dėkoju, linkiu sėkmingo darbo“, – sakė Švietimo ministerijos ministro pavaduotoja Nerija Putinaitė.

Forumo dalyvis Stasys Bačkaitis išreiškė viltį, kad forumas padės geriau suvokti, kas vyksta Lietuvoje, o tuo pačiu pasitarnaus Lietuvos ateities kūrimui.

Kolumbijos universiteto profesorius Rimas Vaičaitis susirinkusiems pateikė informaciją apie pirmąjį ir kitus Pasaulio lietuvių forumus. Pirmasis forumas buvo surengtas 1969 m. Čikagoje. Jo pirmininkas buvo Bronius Nainys. Šio forumo metu nutarta juos rengti kas ketverius metus. Tais laikais į forumus užsienyje buvo sunku atvykti asmenims iš Lietuvos, tačiau norintys nugalėdavo įvairias kliūtis.

„Šiuose forumuose buvo patvirtinta VDU atkūrimo koncepcija. 1988 m. vykusiame simpoziume Vytautas Landsbergis pasakė, kad Lietuva bus laisva, o kitas simpoziumas vyks Lietuvoje. Taip ir įvyko – 1991 m. jau susitikome Lietuvoje.

Dėkoju visiems, padėjusiems surengti šį, 15-ąjį simpoziumą. Šis forumas – tai lietuvybės išraiška. Linkiu, kad visų mūsų pastangų dėka būtų sustabdytas tautos nykimas“, – sakė profesorius Rimas Vaičaitis.

Simpoziumo dalyvius sveikino KTU rektorius profesorius Petras Baršauskas, ir VDU rektorius profesorius Zigmas Lydeka.

Rektoriai išreiškė viltį, kad simpoziumo dalyviai, atvykę į Lietuvą, išklausę pranešimus, pabendravę tarpusavyje, geriau supras, kas dabar vyksta Lietuvoje ir kaip lietuviai gyvena kitų tautų apsuptyje.

Visiems gerai žinomas lietuvis Antanas Mockus, gyvenantis Kolumbijoje ir Kolumbijos universiteto profesorius Rimas Vaičaitis pasirašė Rotušės garbingų svečių knygoje.

Civilinės metrikacijos biuro vedėjas Kęstutis Ignatavičius informavo, kad Rotušėje, kurios statybos kertinis akmuo padėtas 1542 m., šeštadienį buvo sutuokta 40 porų.

15-ojo forumo dalyviams koncertavo nacionalinės premijos laureatas – M. K. Čiurlionio kvartetas, kuris atliko M. K. Čiurlionio, Juozo Naujalio, Giedriaus Kuprevičiaus ir kitų kompozitorių kūrinius.

Sekmadienį apie 200 penkioliktojo forumo dalyvių, susirinkusių iš 15 valstybių, KTU III rūmuose skaitė pranešimus, vyko karštos diskusijos.

Prezidentas Valdas Adamkus su apgailestavimu sakė, kad iš Lietuvos jauni žmonės išvyksta ne tik dėl didesnio atlyginimo, bet ir dėl esamos neteisybės, žmogaus nuvertinimo, žmogiškų ryšių nebuvimo.

Apie Lietuvos išsivaikščiojimą kalbėjo VDU profesorius Egidijus Aleksandravičius ir kiti forumo dalyviai.

Su apgailestavimu žiūrėjome į jaunus žmones, kurie savo talentą, žinias ir sugebėjimus atiduoda užsienio valstybėms. Jauna ir maža Lietuva rengia aukštos kvalifikacijos specialistus turtingoms ir didelėms užsienio šalims.

Daugelyje pranešimų nuskambėjo mintis, kad žmogaus niekinimas, vertimas vergauti, nesiskaitymas, ateities perspektyvos nebuvimas – yra pagrindinės priežastys, dėl kurių žmonės išvyksta iš Lietuvos.

Diskusijoje daug buvo kalbėta apie mokslo ir kultūros raidą, verslo vystymą ir galimybes, apie valdžios institucijų neveiklumą, priimamus įstatymus teisėsaugos institucijų darbą ir kt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: