Alytus, Kėdainiai ir Biržai – šie miestai po įnirtingos kovos nugalėjo Savanoriškos veiklos sostinės rinkimuose.

„Siekis paskatinti savanorystę Lietuvos regionuose pasiteisino – savanorių užpildytų anketų sulaukėme ir iš atokiausių šalies kampelių. Džiugu, kad konkurse aktyviai dalyvavo ne tik miestai, bet ir kaimai, miesteliai, kur susibūrė ir idėjų pasiūlė vietos bendruomenės. Tai rodo, kad žmonės Lietuvoje tampa vis labiau pilietiški ir patys imasi iniciatyvos įvardinti ir spręsti savo miesto ar miestelio problemas“, – sako Šarūnas Frolenko, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) prezidentas.

Pirmąja Savanoriškos veiklos sostine birželio mėnesį taps Alytus. Miestui pergalę atnešė originali ir šilta idėja: gausių šeimų centras „Skruzdynėlis“ pasiūlė vasaros savaitgaliais mažiems vaikams viešai skaityti pasakas Jaunimo parke ir taip nuo mažens skatinti vaikus domėtis knygomis. „Manau, mažyliai su malonumu klausytųsi pasakų ir kartu bendrautų su savo bendraamžiais. /…/. Ne kiekviena mama skaito vakarais vaikams knygeles, todėl tai būtų tarsi kompensacija vakarinei pasakai“, – rašoma konkursą laimėjusioje anketoje. Tikimasi, kad Alytui tapus savanoriškos veiklos sostine į aktyvią veiklą įsitrauks ir daugiau miesto savanorių, idėją parems vietos žiniasklaida.

Liepos mėnesį Lietuvos savanoriškos veiklos titulą perims Kėdainiai. Regionas išsiskyrė aktyvumu: iš šio miesto bei rajono gauta bene daugiausiai anketų; tai reiškia – kartu išsakyta ir daugiausiai problemų bei aktyviausiai siūlyta, kaip jas savanoriškai spręsti. Didelis dėmesys skirtas jaunimo užimtumui: „Kėdainiuose labai trūksta tokių vietų, kur jaunimas galėtų ne tik susirinkti, kad susitiktų su savo draugais, tačiau ir turėtų galimybių papramogauti ar kitaip turiningai praleisti savo laisvalaikį“, – rašoma vienoje anketoje. Kėdainiams pergalę lėmė didelis rajono bendruomenių aktyvumas: savanoriškos veiklos idėjų pasiūlė Ažytėnų, Krakių bendruomenės, Dotnuvos ir Vikaičių bendruomenių centrai bei kiti. Idėjų įvairovė – nuo sporto salės sutvarkymo, viešų tapybos pamokų iki vasaros spartakiados rengimo. Savanoriškos veiklos sostinės vardas Kėdainiams gali tapti puikiu postūmiu iš pavienių iniciatyvų suburti stiprią ir vieningą vietos savanorių bendruomenę.

Iš Lietuvos vidurio Kėdainių rugpjūčio mėnesį Savanoriškos veiklos sostinės vardas iškeliaus į šalies šiaurę – Biržus. Čia jaunimo reikalų koordinatorė jau yra subūrusi „Savanorių biurą“, kurio nariai jau suplanavo įvairias savanoriškas veiklas bei pasiskirstė atsakomybėmis. Atgaivinti miestą žada ir į jį vasarai sugrįžtantys studentai: „Aš ir dar 38 bendraamžiai ir studentai, kurie grįš vasarai į Biržus, ketiname rengti stalo teniso, stalo futbolo, stalo žaidimų turnyrus, diskusijas, susitikimus su bendraamžiais iš kitų miestelių“, – rašoma vienoje anketoje. Garbingą titulą Biržams laimėti padėjo ir Biržų kaimo bendruomenių sąjunga, vienijanti net 42 kaimo bendruomenes ir vykdanti įvairias savanoriškas veiklas.
Jaunimo užimtumo didinimas ir aplinkos tvarkymas, vaikų žaidimų aikštelių įrengimas konkurso metu buvo bene dažniausiai minimos miestų ir miestelių problemos. Tarp netikėčiausių idėjų – bendruomenės laidojimo namų įrengimas ir Vilniaus daugiabučių kvartalų išdažymas įvairiomis ryškiomis spalvomis.

Konkurso anketas aktyviai pildė ir susirūpinimą savo miestu išreiškė tiek pavieniai asmenys, tiek organizacijos, bendruomenės ar neformalios grupės.

Savanoriškos veiklos sostinės konkursas tęsiasi: prasideda antrasis jo etapas. Liepos mėnesį bus atrinktos ir paskelbtos dar dvi Savanoriškos veiklos sostinės, kurios šiuo titulu džiaugsis rugsėjo ir spalio mėnesiais. Anketas galima pildyti informaciniame portale Eurodesk Lietuva adresu: http://www.eurodesk.lt/sostine. Anketoje reikia nurodyti, kokias miesto ar miestelio problemas norima spręsti ir kokią savanorišką iniciatyvą rengiamasi įgyvendinti. Anketas galima pildyti iki liepos 18 d.

Projekto tikslai – skatinti savanorišką veiklą Lietuvos regionuose, skatinti burtis vietos savanorių bendruomenes ir kartu įgyvendinti kylančias iniciatyvas, atkreipti vietos valdžios institucijų ir verslo atstovų dėmesį į savanorystės idėjas.

Šį konkursą organizuoja Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), kuri yra didžiausių nevyriausybinių jaunimo organizacijų Lietuvoje sąjunga, vienijanti daugiau nei 200 000 jaunų žmonių. Organizacijos tikslas – kelti jaunimo organizacijų kompetenciją ir atstovauti jaunimo organizacijų ir jaunimo interesams bendradarbiaujant su Lietuvos valdžios institucijomis, kitais visuomeninio sektoriaus veikėjais.

Konkursą „Savanoriškos veiklos sostinė“ remia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Šis konkursas yra savotiška 2011-ųjų – Europos savanoriškos veiklos metų – minėjimo dalis. Informaciją apie konkursą ir nuorodą į anketą galima rasti ir SADM interneto svetainėje www.socmin.lt.

Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: