Petankės turnyras suvienijo sveikus ir turinčius negalią žmones
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Rugsėjo 24 d., Kaune, „Boules LT“ klubas surengė „MIX“ petankės turnyrą klubo taurei laimėti. Jame dalyvavo profesionalūs petankės žaidėjai bei neįgalieji.

Pernai organizuotame turnyre dalyvavo daugiau nei 100 žmonių su negalia iš skirtingų Lietuvos miestų bei organizacijų.

Turnyro tikslas – įtraukti į aktyvesnio laisvalaikio praleidimą asmenis turinčius negalią. Į turnyrą susirinko organizacijos vienijančios neįgaliuosius, taip pat organizatorių draugai – žmonės gyvenantys persodintų organų dėka iš asociacijos „Gyvastis“.

Į turnyrą atvyko per 20 „gyvastiečių“ iš įvairių Lietuvos miestų – Vilniaus, Klaipėdos, Alytaus, Vilkaviškio, Marijampolės, Lazdijų ir, žinoma, Kauno.

„Gyvastis“ vienija žmones, laukiančius inksto, širdies, kepenų, plaučių persodinimo operacijos, taip pat tuos, kurie gyvena persodinto organo dėka.

Vienas iš svarbiausių organizacijos tikslų – propaguoti organų donorystę. Kadangi akcijose ir renginiuose dalyvauja žmonės, gyvenantys persodinto inksto, širdies, kepenų ar plaučių dėka, arba tokios operacijos laukiantieji, jie tampa tarsi gyvais įrodymais, kad organų donorystė ir transplantacija ne tik gelbsti žmonių gyvybes, bet ir leidžia sugrįžti į visavertį gyvenimą.

Renginiuose transplantuoti ir laukiantieji transplantacijos dažniausiai ryši geltonomis skarelėmis su užrašu „Pritariu organų donorystei“.

Petankė (petanque) – jauniausia iš daugelio žaidimų rutuliais šaka. Manoma, kad sukurta apie 1907–1910 m. La Ciotat Jules le Noir. Žaidimo pradininkas po nelaimingo atsitikimo tapęs neįgaliu, sugalvojo žaidimą, tinkamą žaidėjams su negalia.

Petankė – praktiškiausias ir populiariausiais žaidimas, kurį galima žaisti paplūdimyje, parke, pievoje ar kieme. Žaidžiama vienas prieš vieną arba komandomis po 2–3 žmones.

Šis žaidimas sužavėjo „Gyvasties“ jaunuolius, iki tol net nežinojusius, kas toji petankė.

Beje, šis žaidimas oficialiai pripažintas Pasaulinės transplantuotųjų federacijos. Petankės rungtis sutraukia daugiausia besivaržančių. Tuo šiemet galėjo įsitikinti ir „Gyvasties“ atstovai dalyvavę Pasaulinėse transplantuotųjų žaidynėse Geteborge (Švedija).

Įdomu ir tai, kad oficialios „petankininkų“ varžybos pasaulio mastu, šiemet taip pat vyko Geteborge.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 600 žmonių po kokio nors organo (inksto, širdies, kepenų, plaučių, inksto-kasos komplekso) persodinimo operacijos.

2011 m. liepos 31 d. transplantacijų laukė 539 žmonės, tarp jų 11 vaikų.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: