Pirmieji Lietuvių varžovai – Didžiosios Britanijos rinktinė

Praėjo lygiai 352 dienos laukimo, kol Lietuvos rinktinė stos į pirmąjį oficialų mūšį, po triumfo Pasaulio čempionato mažajame finale.

Sausio 31 dieną ištraukus Europos pirmenybių burtus paaiškėjo, kad lietuviai čempionatą pradės rungtynėmis su Didžiosios Britanijos krepšininkais.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ pateikia išsamią pirmosios lietuvių varžovės Europos čempionate – Didžiosios Britanijos rinktinės apžvalgą.

Senojo žemyno pirmenybių A grupės dvikova tarp Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinktinių Panevėžio „Cido“ arenoje įvyks 21 val.

Didžioji Britanija

Didžiosios Britanijos rinktinė nepriskiriama prie čempionato bei A grupės favoričių, tačiau tai bene vienintelė šalis, kuri Lietuvoje neturėtų jausti jokio spaudimo.

Britai savo kišenėje jau turi kelialapį į kitąmet Londone vyksiančias olimpines žaidynes. Tuo tarpu lietuviai rungtyniauja namuose, o tauta iš komandos tikisi geriausių rezultatų. Visgi pergalė prieš britus sumažintų įtampą, kuri atsirado po ne itin sėkmingo Lietuvos rinktinės draugiškų rungtynių ciklo.

FIBA reitingas: 56

Istorija

Didžiąją Britaniją galima vadinti krepšinio pasaulio naujoke, kadangi tik 2006 m. buvo sujungtos Anglijos, Škotijos ir Velso krepšinio organizacijos. Prireikė vos trejų metų, kad britai patektų į Europos čempionatą – 2009 metais jie varžėsi Senojo žemyno pirmenybėse Lenkijoje.

Turnyro lygis britams tuomet nebuvo gerai žinomas – prieš čempionatą komandos strategas garsiai kalbėjo, jog laimės grupės varžybas.

Britai tampė nervus slovėnams ir ispanams, tačiau pralaimėjo ne tik jiems, bet ir serbams. Debiutinis čempionatas baigėsi jau po trijų pirmųjų dienų.

Vieninteliu britų pasiekimu galima įvardyti dalyvavimą 1948 m. olimpinėse žaidynėse. Jos, kaip ir artėjanti Olimpiada, buvo surengtos Londone. Tačiau šeimininkams nepadėjo net namų sienos ir britai savo pasirodymą baigė neparagavę pergalės skonio.

Pasirengimas Europos čempionatui

Britai draugiškų rungtynių ciklą pradėjo dviem pergalėmis paeiliui, tačiau varžovai buvo ne iš stipriausių – olandai ir Nigerijos atstovai.

Rugpjūčio 16 d. draugiškame šešių komandų turnyre Londone šeimininkai patyrė keturias nesėkmes, tačiau iki pat mačų pabaigos priešinosi kroatams, serbams ir australams.

Per septynerias draugiškas rungtynes britai rinkdavo po 81,4 taško, tačiau sužaidus pirmąjį mačą už Didžiosios Britanijos ribų visas ekipos puolimo arsenalas subyrėjo į šipulius.

Britai skirtingai nei lietuviai, čempionatą pasitiks niūriomis nuotaikomis, kadangi paskutiniame draugiškame mače su Ainaro Bagatskio treniruojamais latviais jie pelnė vos 51 tašką ir buvo sutriuškinti.

Iš viso: 8 mačai – 3 pergalės ir 5 pralaimėjimai. Vidutiniškai įmesdavo 77,6 taško, praleisdavo – 78,1 taško.

Tarpusavio susitikimai

Lietuvos ir Didžiosios Britanijos keliai oficialiose varžybose dar nebuvo susikirtę, tačiau sykį šios rinktinės surėmė ginklus draugiškose rungtynėse.

Prieš 2009 m. Europos čempionatą Lietuvos rinktinė draugiškame keturių komandų turnyre Sevilijoje (Ispanija) nušlavė britus 97:62.

Tuomet lietuvius į priekį vedė Darjušas Lavrinovičius. Puolėjas per 17 minučių pelnė 17 taškų, atkovojo ir perėmė po 4 kamuolius. Tomas Delininkaitis ir Linas Kleiza pridėjo atitinkamai 15 ir 14 taškų.

Britų gretose išsiskyrė 12 taškų surinkęs ir 8 kamuolius sugriebęs Andrew Bettsas. Visgi šis krepšininkas Lietuvos rinktinei žalos nebepridarys, kadangi 34 metų 217 cm ūgio puolėjas baigė karjerą rinktinėje.

Smogiamasis trejetas

Praradę Beną Gordoną ir Popsą Mensah-Bonsu Didžiosios Britanijos rinktinės treneriai ekipos žaidimą ėmė modeliuoti apie Čikagos „Bulls“ komandos puolėją Luolą Dengą.

Šis aukštaūgis į rinktinės stovyklas atvyko kone įpusėjus rugpjūčiui, o pirmąsias draugiškas rungtynes sužaidė tik rugpjūčio 21 d. su Kinijos krepšininkais.

Iš Sudano kilęs puolėjas paskutinį kartą rinktinės garbę gynė praėjusių metų vasarą vykusiame Europos čempionato atrankos turnyre. 26 metų 206 cm ūgio puolėjas tuomet vidutiniškai pelnydavo po 22,6 taško, atkovodavo po 8,3 kamuolio ir atlikdavo po 3,1 rezultatyvaus perdavimo.

Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) Dengas užimdavo lengvojo krašto poziciją. Būtent tą, dėl kurios problemų turi Lietuvos rinktinė, kuomet kelio traumas patyrė Kleiza ir Jonas Mačiulis. Tiesioginį savo varžovą Simą Jasaitį Dengas pranoksta atletiškumu ir yra 5 cm aukštesnis. Todėl, jeigu Dengas sulauks dar ir komandos draugų pagalbos, jis lietuviams gali sukelti nemažai problemų.

Prieš dvejus metus Lenkijoje Joelis Freelandas atlikdavo tik epizodinį vaidmenį ir aikštelėje praleisdavo vidutiniškai po 8 minutes.

Nepaisant to 2006 m. NBA naujokų biržoje Portlando „Trail Blazers“ ekipos 30-uoju pakviestas Freelandas yra rimtai nusiteikęs Lietuvoje būti vienu pagrindinių Didžiosios Britanijos rinktinės žaidėjų.

Keturiose iš aštuonių draugiškų rungtynių 24 metų 208 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas buvo rezultatyviausias komandoje. Jis vidutiniškai pelnydavo po 13,3 taško. Malagos „Unicaja“ ekipos puolėjas praėjusį sezoną Eurolygoje rinkdavo po 13,9 taško ir sugriebdavo po 6,3 kamuolio.

Ypač gerą sportinę formą pasirengimo cikle demonstravo 30 metų 189 cm ūgio Mike’as Lenzly. Gynėjas buvo vienas rezultatyviausių rinktinės žaidėjų, vidutiniškai pelnydavęs po 9,2 taško.

Krepšininkas jau dabar yra įgijęs rinktinės stratego Chriso Fincho pasitikėjimą, kadangi Londone vykusiame turnyre jis aikštelėje praleido daugiausiai laiko – 141 minutę (vid. 28,2 min.).

Pusę savo taškų Lenzly susirenka tolimais metimais. Jo tritaškių taiklumas siekia 42,3 proc. (11/26) ir yra geriausias rinktinėje.

Praėjusį sezoną britas gynė Nymburko ČEZ komandos garbę ir su ja tapo Čekijos čempionu. Lenzly vidutiniškai pelnydavo po 8 taško bei atkovodavo po 3,3 kamuolio.

Strategas

Didžiosios Britanijos rinktinės vyriausiasis treneris Chrisas Finchas Europos čempionate bus vienas jauniausių, bet tuo pačiu ir nemažai patirties sukaupusių strategų.

Tiek krepšininko, tiek vyriausiojo trenerio karjerą Finchas pradėjo Didžiojoje Britanijoje, kur atstovavo Šefildo „Sharks“ komandai.

1999 m. jis buvo pripažintas geriausiu Didžiosios Britanijos lygos treneriu. 2005 m. strategas stovėjo prie Bre „Euphony“ ekipos vairo ir pirmą kartą klubo istorijoje tapo Belgijos čempionu.

2007-2009 m. Finchas treniravo kitą Belgijos komandą – Monso „Dexia Mons-Hainaut“. Jau pirmąjį sezoną jo auklėtiniai nužygiavo iki pat Europos taurės finalo ir ten minimaliu skirtumu 62:63 nusileido Rygos „Barons“ komandai.

2009 m. strategas persikėlė už Atlanto ir tapo Hidalgo „Rio Grande Valley Vipers“ komandos, kuri rungtyniauja NBA plėtojimosi lygoje (NBDL), vyriausiuoju treneriu. Ši ekipa susikūrė tik 2007 m., tačiau prie jos vairo stojus Fincui jau 2010 m. ji tapo NBDL čempione, o praėjusį sezoną užėmė antrąją vietą, kuomet finalo serijoje 1-2 nusileido De Moino „Iowa Energy“ krepšininkams. Po tokių pasiekimų 41 metų Finchas buvo paskirtas Hiustono „Rockets“ trenerio asistentu ir šį sezoną (jei baigsis lokautas) treniruos Donatą Motiejūną.

Dvikova

Šiuos du vyrukus sieja ne tik bendras vardas, tačiau ir pozicija, ūgis (211 cm), amžius (31 metai) bei tai, jog abu krepšininkai yra rungtyniavę Valensijos ekipoje.

Abu vidurio puolėjai remiasi panašiu žaidimo stiliumi – žaidžia arti krepšio, prastai pataiko baudas. Visgi Robertas Archibaldas už Robertą Javtoką yra judresnis ir turi didesnį puolimo arsenalą.

Pasirengimo cikle abu krepšininkai sužaidė po šešerias rungtynes ir rezultatyvumu neišsiskyrė – Archibaldas pelnydavo po 5,2 taško, o Javtokas rinkdavo po 5,8 taško.

Pagrindinis aukštaūgiams tenkantis darbas yra karaliauti baudos aikštelėje, tačiau net ir čia šių abiejų varžovų statistika beveik identiška. Lietuvis sugriebdavo po 3,5, britas – po 3,7 kamuolio.

Praėjusį sezoną Archibaldas praleido Malagos „Unicaja“ ekipoje ir Eurolygoje pelnydavo po 8,2 taško bei atkovodavo po 4,1 kamuolio. Tuo tarpu Javtokas gynė Valensijos „Power Electronics“ komandos garbę ir rinkdavo po 8,2 taško bei sugriebdavo po 5,3 kamuolio.

Slaptasis ginklas

Danielis Clarkas jau dalyvavo 2009 m. Europos čempionate bei buvo patekęs į galutinį Didžiosios Britanijos rinktinės dvyliktuką, tačiau aikštelėje taip ir nepraleido nė minutės.

22 metų 211 cm ūgio sunkusis krašto puolėjas pastaruosius aštuonerius metus gynė Madrido „Asefa Estudiantes“ komandos garbę, tačiau trejus iš jų praleido jaunimo komandoje.

Nors Clarkas – vienas jauniausių rinktinės žaidėjų, tačiau jau dabar įrodinėja, jog yra puikios sportinės formos. Draugiškų rungtynių cikle jis vidutiniškai pelnydavo po 7,2 taško ir atkovodavo po 7,2 kamuolio – bene daugiausiai komandoje.

Praėjusį sezoną aukštaūgis Ispanijos lygoje rinkdavo po 5,8 taško ir atkovodavo po 2,5 kamuolio.

Lietuvos rinktinė varžovų akimis

„Tai labai patyrusi ir greita komanda, kurios žaidėjai stiprūs fiziškai ir individualiai, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ lietuvius įvertino Finchas. – Mūsų laukia sunkus turnyras, kadangi patekome į pajėgią grupę. Turbūt nėra nieko sunkiau kaip žaisti su Lietuva Lietuvoje.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: