Šokio teatro "Aura" archyvo nuotr.

Kovo 19 dieną, Kaune įsikūrusioje kavinėje ,,Kultūra“ įvyko karšta diskusija pavadinimu ,,Istorija šiuolaikiniame mene‘‘.

Dar Kovo 11dieną, įvykus šokio teatro ,,Aura“ spektaklio ,,1863“ premjerai, architektas Audrys Karalius, savo socialinio tinklo profilyje aštriais žodžiais kalbėjo apie pastatymo išpildymą ir priėmė  ,,Auros“ vadovės Birutės Letukaitės mestą iššūkį dalyvauti diskusijoje. Joje su susirinkusiais bandė rasti atsakymą ,, Kaip istorija traktuojama šiuolaikiniame mene?‘‘

Nors pašnekesio tema nebuvo ,,Aura“, tačiau pagrindine pokalbio ašimi tapo spektaklis ,,1863“.

,,Kiekvieną judesį galima iliustratyviai paaiškinti, galiu surišti visą knygą, apie šokio judesių ir sukilimo reikšmę. Tokia data, sukilimo metinės, yra puiki proga į teatrą pritraukti jaunus žmones. O pasirinktas pavadinimas, ar nevisai tinkama vaizdinė medžiaga, neturi būti akcentuojami labiau nei puikus šokėjų pasirodymas‘‘. Kalbėjo Birutė Letukaitė reaguodama į pastabas apie kitų manymu neapgalvotą datos pasirinkimą, siužetą, rodytos vaizdo juostos atotrūkį nuo šokio bei apie kitas detales.

Su ja sutiko ir ,,Meno parko“ direktorius Arvydas Žalpys. Jis pasirodymą ir istorijos interpretaciją vertino teigiamai ,,Buvau pakerėtas spektaklio, istorija nejaudino. Labiau žiūrėjau į pasikeitusią ,,Aurą‘‘.

Diskusijoje, kaip ir socialiame tinkle savo kritišką požiūrį išsakė  Audrys Karalius: ,,Reikia jausti pagarbą tam tikrų žmonių pastangoms ir žūtims. Spektaklis su pavadinimu neturi nieko bendro ir tai, kas buvo parodyta gali vadintis 1234“. Pavadinimas, video medžiaga ir lenkiška daina spektaklio metu jis kritikavo visos diskusijos metu. Tačiau šios replikos, anot jo, skirtos „Auros“ tobulėjimui.

Diskusijoje dalyvavo apie 50 žmonių. Buvo prisiminta Lietuvos istorija, sukilimo pradžia lenkijoje, šiuolaikinio šokio istorija. Dalyviai džiaugėsi, kad kilo įvairios mintys, privertę susirinkti ir kalbėti tokiomis temomis. Jie bandė suprasti, tai kaip istoriją turi vaizduoti šiuolaikinis šokis? Diskusijos vedėjo žodžiais tariant „turbūt kiekvienas išvadas pasidarė sau“.

Kovo 11 dieną, Kauno dramos teatre ,,Aura‘‘ šokio teatras pristatė spektaklį ,,1863“, kurio choreografijąkūrėFerencas Feheris iš Vengrijos.

Kauno šokio teatras „Aura“ – vienintelis municipalinis šio žanro teatras Lietuvoje. Jam vadovauja choreografės, šokio pedagogė Birutės Letukaitė. Beveik prieš 30 metų įkurta šokio studija savo pasirodymus atliko 27-se pasaulio šalyse, Lietuvoje kasmet rengia tarptautinį šokio festivalį AURA.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: