Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas / Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Rusijos piliečiai šiuo metu dar turi galimybę su turistinėmis vizomis keliauti daugelyje Europos Sąjungos šalių. Ukrainos prezidentas, Latvija, Estija ir Suomija skatina nebeišduoti turistinių vizų rusams, kurie nori keliauti Europos Sąjungoje. Nors daugelis šalių palaiko šią idėją, Vokietijos kancleris Scholzas pasisako prieš.

Rugpjūčio 8 dieną, interviu metu su „The Washington Post“, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad tai yra viena iš svarbiausių sankcijų, kurias Rusijai gali pritaikyti vakarų pasaulis – rusai, bandydami atimti svetimą žemę, turėtų „gyventi savo pasaulyje, kol nepakeis savo filosofijos“.

Šalys svarsto, kokio laipsnio kontrolės dėl vizų išdavimo turėtų imtis. Tuo tarpu Šengeno zonos valstybės kaip Estija, Latvija, Lietuva ir Lenkija jau yra sugriežtinusios taisykles.

Estijos premjerė Kaja Kallas pasisako prieš vizų išdavimą. Estijos radijuje ji dalinosi, kad Šengeno vizos, išduotos šalyje, nebegalios ir rusai su jomis nebus įleidžiami. Premjerė taip pat sakė, kad uždraudus skrydžius iš Rusijos į Europą, krūvis atiteko Suomijai, Latvijai ir Estijai. Jos manymu vizos Šengeno zonoje turėtų būti nebeišduodamos. „Lankymasis Europoje yra privilegija, o ne žmogaus teisė“ – savo „Twitter“ paskyroje dalinosi K. Kallas.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgars Rinkevičs teigia, kad Latvijos ambasadoje, Rusijoje, vizų išdavimas yra sustabdytas neribotam laikui. Nuo pat karo pradžios Latvija pradėjo taikyti sankcijas Rusijai, tačiau dabar neketinama duoti visas net ir su išimtimi, nebent asmenims reikia keliauti į laidotuves. Iki šiol vizos buvo išduodamos žurnalistams, kurie dėl cenzūros nebegalėjo atlikti darbo savo gimtinėje, tačiau dabar net ir ši išimtis yra panaikinta. Vizų išdavimas yra sustabdytas neribotam laikui.

Suomijos premjerė Sanna Marin pasisakė paremsianti Rusijos piliečių turistinių vizų ribojimą. „Neteisinga, kad tuo pat metu, kai Rusija kariauja agresyvų, brutalų karą Europoje, rusai gali gyventi normalų gyvenimą, keliauti Europoje, būti turistais“, – teigia premjerė. Helsinkis tapo svarbia vieta keliaujantiems rusams – negalėdami į vakarus skristi iš Rusijos, turistai naudojasi Suomijoje esančiu oro uostu.

Lietuva jau karo pradžioje apribojo Šengeno ir nacionalinių zonų vizų išdavimą turistams iš Rusijos. Gabrielius Landsbergis, Užsienio reikalų ministras, Vokietijos transliuotojui „Deutsche Welle“ teigia, kad rusai turės galimybę gauti tik humanitarines, bet ne turistines vizas. G. Lansbergis pabrėžė – „Žmonės buvo priversti bėgti iš Ukrainos, kai kurie iš jų ten liko, kovoja už savo gyvybes, kovoja dėl savo namų… o žmonės iš Rusijos vis dar gali laisvai keliauti ir naudotis visais laisvojo pasaulio patogumais, prieš kuriuos kovoja jų vyriausybė.“

Sprendimas sugriežtinti taisykles turi būti priimamas Europos Sąjungos lygmeniu. Jeigu tam tikros Šengeno valstybės leis Rusijos turistams atvykti netaikant jokių sankcijų, kitos valstybės esančios zonoje negali atsisakyti priimti išduotos vizos. Tai reiškia, kad turistai rusai turės galimybę kirsti sieną ir nuvykti į savo galutinį tikslą, net jei ta zona taiko sankcijas keliautojams iš Maskvos.

Šį sprendimą gali būti sudėtinga priimti dėl Vokietijos – kancleris Olafas Scholzas paprieštaravo turistinių vizų uždraudimui. Jis teigia, kad bausti visus Rusijos piliečius yra neteisinga ir tai, jo teigimu, yra Putino karas, o ne žmonių.

Tačiau įvykiai Austrijoje kalba patys už save. Socialinių medijų platformoje „Twitter“ paplito vaizdo įrašas, kuriame galima matyti kaip Rusijos pilietė gatvėje priekabiauja prie dviejų ukrainiečių. Mergina iš Rusijos nepabijojo pažerti žodžių skirtų pažeminti Ukrainą ir merginas. Šiuo vaizdo įrašu netrukus pasidalino ir Sergej Sumlenny. Žurnalistas, politikos mokslų ekspertas ir rašytojas „Twitter“ platformoje dalinosi žodžiais: „Zalcburge, Austrijoje, ši rusė užpuolė dvi ukrainietes, šaukdama „šlovė Rusijai“, „surenkime referendumą Chersone“ ir kt. Ji nufilmavo visą išpuolį ir vaizdo įrašą paskelbė „Telegram“. Jos TG paskyroje gausu kitų neapykantos kurstymo atvejų.“

Pagrindinis klausimas, kuris iškyla diskutuojant apie turistinių vizų draudimą – ar tai Rusijos, ar Putino karas?

Seimo narys, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, Laurynas Kasčiūnas socialinėje platformoje pasidalino savo įžvalgomis: „Ukraina prašo ES nebeįsileisti Rusijos piliečių kaip turistų į Europą. Į tai jau atsiliepė ir šį prašymą palaikė Suomija, Baltijos valstybės, Lenkija, Čekija ir kitos valstybės. Bet ir vėl Briuselyje bei svarbiausiose Europos sostinėse pradėta ieškoti argumentų kaip apsaugoti ne Ukrainos, o agresorės Rusijos interesus: neva čia ne rusų, o Vladimiro Putino karas ir nereiktų bausti Rusijos piliečių.“

L. Kasčiūnas sako, kad Rusijoje apie 80 procentų piliečių palaiko Maskvos agresiją Ukrainoje, 200 000 asmenų aktyviai kariauja „be kita ko vykdydami žiauriausius ir sadistiškiausius karo nusikaltimus.“.

„Beje, viza (o tuo labiau turistinė) yra ne teisė, o privilegija. Agresorius neturi naudotis jokiomis privilegijomis. Jis neturi būti komforto zonoje, kai jo bendrapiliečiai žudo ir kankina nekaltus žmones Europos centre. Tai tiek paprasta ir aišku, kad neverta net plėstis. Jau nekalbant apie dalį Rusijos piliečių, kurie atvykę į Europą dar drasko akis remdami karą ar terorizuoja Ukrainos pabėgėlius. Užtenka viso to.“ – savo mintis išdėstė politikas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: