Simonas Kairys. ELTA / Andriaus Ufarto nuotr.

Kultūros ministras Simonas Kairys teigia svarstęs premjerei Ingridai Šimonytei teikti atsistatydinimo pareiškimą dėl negalimų pagrįsti išlaidų dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje. Tačiau ministras kol kas nėra pateikęs atsistatydinimo pareiškimo ir šiuo metu sako stebintis situaciją dėl visos Vyriausybės likimo.

„Aš visada svarsčiau jį teikti, aš niekada neslėpiau ir savo situacijos, ir labai aiškiai pasakojau visiems, skirtingai nei kiti politikai, kurie prisidengę ikiteisminiu tyrimu ar kažkokiais kitais dalykais. Aš tiesiog nepabėgsiu nuo šitos situacijos“, – „Žinių radijui“ antradienį apie atsistatydinimo pareiškimo teikimą teigė kultūros ministras.

„Taip, aš nemanau, kad aš esu kažką padaręs nelegalaus, viską veikiau ir dariau pagal egzistuojantį reglamentą, tvarką, dirbau tiek pozicijoje, tiek opozicijoje taryboje, tikrai buvau labai aktyvus politikas, tai turbūt irgi negaliu likti apkaltintas, kad kažkur man tik tai kanceliarinės išlaidos labiausiai domino ir panašiai, kaip čia bandoma kažkaip primesti“, – pridūrė S. Kairys.

Paklaustas, ar žada teikti atsistatydinimo pareiškimą ministrei pirmininkei, S. Kairys konkretaus atsakymo nepateikė. Anot ministro, I. Šimonytei paskelbus, kad Seimui nepalaikant pirmalaikių rinkimų paskelbimo ji atsistatydintų, keičiasi situacija dėl visos Vyriausybės likimo.

„Kol kas aš to pareiškimo nesu parašęs, nesu pateikęs. Situacija truputėlį keičiasi, nes ir premjerė, kalbėdama Vyriausybės vardu, yra įvardinusi atvejus, kaip Vyriausybė jau tą darbą iš esmės pabaigs. Ta pabaiga irgi nėra toli“, – sakė S. Kairys.

„Šioje vietoje, horizonte matant kada, kokiais žingsniais sekant prieisime prie Vyriausybės atsistatydinimo, truputėlį tas klausimas (dėl mano atsistatydinimo – ELTA) nėra dabar dominuojantis. Bet, be abejo, situaciją sekant ir žiūrint, įtampai vienaip ar kitaip kylant, evoliucionuojant, tai ir mano tie sprendimai bus vienokie ar kitokie“, – pridūrė kultūros ministras.

ELTA primena, kad savivaldos lėšų piktnaudžiavimo skandalas kilo po to, kai visuomenininkas Andrius Tapinas gegužės mėnesį paskelbė, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, dirbdama Kauno savivaldybėje, galimai piktnaudžiavo tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis ir įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Ministrė savo išlaidų pagrįsti čekiais negalėjo, tačiau paviešino Kauno savivaldybei pateiktas ataskaitas. Tai neišsklaidė abejonių nei opozicijai, nei daliai valdančiosios koalicijos atstovų.
Nors premjerė I. Šimonytė kartojo pasitikinti J. Šiugždiniene, pirmadienį pranešta, kad premjerė prezidentui pateikė jos atsistatydinimo prašymą.

Kauno miesto savivaldybės taryboje dirbę ministrai Gintarė Skaistė ir S. Kairys pripažįsta taip pat negalintys pagrįsti visų deklaruotų išlaidų čekiais. G. Skaistė pirmadienį paskelbė, kad negalėdama pagrįsti dalies savo išlaidų dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje, nusprendė jai pervesti beveik 14 tūkst. eurų.

Penktadienį posėdžiavęs konservatorių partijos prezidiumas dėl kilusio savivaldos lėšų panaudojimo skandalo priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus.

I. Šimonytė savaitgalį koalicijos partneriams taip pat patvirtino, kad tuo atveju jei Seimas nepalaikytų pirmalaikių rinkimų paskelbimo, ministrė pirmininkė po NATO viršūnių susitikimo ketintų teikti savo atsistatydinimą.

Taip pat konservatoriai nurodo partijos frakcijai Seime inicijuoti pateikti ir artimiausiu metu siekti tobulinti savivaldos kanceliarinių lėšų naudojimo ir atsiskaitymo tvarkos reglamentavimo pokyčius.

Pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma.

Seimo nutarime dėl pirmalaikių Seimo rinkimų nurodoma naujo Seimo rinkimų diena. Naujo Seimo rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.

Irtautė Gutauskaitė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: