Gitanas Nausėda. ELTA / Juliaus Kalinsko nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda sieks antrosios šalies vadovo kadencijos. Apie tai jis paskelbė ketvirtadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje.

„Aš esu nusiteikęs ir pasiryžęs tęsti pradėtus darbus. Aš dalyvausiu Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose 2024 m. gegužės mėnesį“, – pranešė prezidentas.

Kalbėdamas prezidentas apžvelgė per pastarąją kadenciją įvykusius, anot jo, tektoninius lūžius.

„Per tuos keturis su puse metų įvyko daug kas. Įvyko tai, ko 2019 metais mes negalėjome prognozuoti: pandemija, neteisėti rinkimai Baltarusijoje, nelegali migracija, karas Ukrainoje, energetikos išteklių brangimas. Tačiau nepaisant šių iššūkių, o gal net jų dėka – Lietuva sustiprėjo. Šiandien Lietuva yra stipresnė ir saugesnė ir yra padariusi didelį žingsnį į priekį, suprantant silpnesniųjų visuomenės atstovų poreikius. Šiandien padaryta daug sprendimų, kurie priartino prie gerovės valstybės modelio, apie kurį aš kalbėjau 2018-2019 metais“, – sakė G. Nausėda.

„Ar padaryta viskas? Ne. Ar galima padaryti daugiau? Taip. Ir kai 2019 metais ėjau į prezidento rinkimus, pirmyn mane vedė tikėjimas, kad mes galime įgyvendinti šiuos tikslus kartu. Kad šie tikslai yra pernelyg svarbūs ir bendri, kad galėtume kažkaip tai daryti atskirai“, – patikino jis.

Žada „santūrią“ rinkiminę kampaniją

Savo sprendimą prezidentūroje paskelbęs G. Nausėda susilaukė klausimo, ar nebijo susilaukti priekaištų, kad rinkiminei kampanijai naudojo administracinį resursą.

„Kiekvienas veikiantis prezidentas automatiškai turi imanentinę problemą, nes ką jis bedarytų, jis bus apkaltintas, kad naudojasi resursais. Net ir išėjęs į Daukanto aikštę aš, turbūt, būčiau tuo pačiu apkaltintas. Neabejoju, kad taip pat jautėsi eidama antrosios kadencijos 2014 m. Dalia Grybauskaitė“, – žurnalistams sakė G. Nausėda, pažymėdamas, kad jo rinkiminė kampanija bus „santūri“

„Manau, kad sprendimą turime atiduoti į žmonių rankas, Darysiu viską, kad mano rinkiminė kampanija būtų santūri“, – sakė G. Nausėda.

Pabrėžė neįgaliųjų įtraukimą į visuomenę

Prezidentas, prieš paskelbdamas savo sprendimą, išskyrė savo darbus dėl žmonių su negalia įtraukimo į visuomenę.

„Kalbant apie negalios reformą ir žmonių su negalia problemas ir integraciją į mūsų visuomenę – reikia tęsti tuos pradėtus darbus, nes mes tikrai esame teisingame kelyje“, – sakė šalies vadovas G. Nausėda.

Gitanas Nausėda. ELTA / Juliaus Kalinsko nuotr.

„Daukanto aikštėje nutraukėme grandines tam, kad žmonės su vežimėliais galėtų joje laisvai judėti. Pažymėjome laiptų pakraščius, kad žmonės su regos negalia galėtų laisvai judėti čia. Tai buvo pradžia. Po to sekė įstatyminės iniciatyvos, įsitraukėme į negalios reformos įgyvendinimą, pradėjome propaguoti easy read – paprastojo skaitymo – tvarką tikėdamiesi, kad šitaip pritrauksime prie politinio gyvenimo dar vieną, labai svarbią, žmonių dalį. Tai darysime ir ateityje“, – kalbėjo prezidentas.

Šiuo metu apie keliamas ar remiamas kandidatūras prezidento rinkimuose yra paskelbusios 5 politinės partijos. Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus rinkimuose atstovaus premjerė Ingrida Šimonytė, Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos kandidatas bus Seimo narys, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Lietuvos regionų partija rems Kazlų Rūdos merą Mantą Varašką, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ iškėlė Giedrimo Jeglinsko, o Laisvės partija – buvusio Konstitucinio Teismo (KT) pirmininko Dainiaus Žalimo kandidatūrą.

Taip pat žinomi 4 save išsikėlę kandidatai: gydytojas Eduardas Vaitkus, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, advokatas Ignas Vėgėlė ir teismo kaltu dėl sukčiavimo pripažintas aktyvistas Antanas Kandrotas.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks 2024 m. gegužės 12 d.

Martyna Pikelytė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: