HM Treasury and The Rt Hon Rishi Sunak MP nuotr.

Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) pirmasis azijietiškos kilmės ministras pirmininkas, pirmasis Jungtinės Karalystės vyriausybės lyderis, išpažįstantis ne krikščionybę, bei jauniausias ministras pirmininkas per pastaruosius 200 metų.

Sunakas gimė 1980 metais Sautamptone, pandžabų kilmės šeimoje. Rishi Sunako šeima iš Rytų Afrikos į Britaniją emigravo XX a. 7-ajame dešimtmetyje. Politikas mokėsi Vinčesterio koledže. Vėliau studijavo filosofiją, politiką ir ekonomiką (daugelio būsimų ministrų pirmininkų įgyjamą laipsnį) Linkolno koledže, Oksforde. Ten jis buvo Oksfordo prekybos ir investavimo draugijos prezidentas. Taip pat būdamas Oksforde Sunakas stažavosi Konservatorių partijoje.

Simon Walker / HM Treasury nuotr.

Britų politikas ir finansininkas, 2022 m. spalį tapo Konservatorių partijos lyderiu ir Jungtinės Karalystės ministru pirmininku, prieš tai jis ėjo iždo kanclerio pareigas. Sunakas varžytuvėse dėl Konservatorių partijos lyderio ir ministro pirmininko posto užėmė antrąją vietą po Liz Truss. Tačiau L. Truss po audringų 45 dienų poste atsistatydino, o Borisui Johnsonui atsisakius pabandyti sugrįžti, šias varžybas laimėjo Sunakas.

„Noriu pagerbti Liz Truss. Ji neklydo, norėdama pagerinti šios šalies augimą. Tai kilnus tikslas. Ir aš žavėjausi jos noru kurti pokyčius. Tačiau buvo padarytos kai kurios klaidos – ne iš blogos valios ar blogų ketinimų. Tiesą sakant, visiškai priešingai. Bet vis dėlto klaidų buvo. Ir aš buvau išrinktas savo partijos lyderiu ir jūsų ministru pirmininku, iš dalies tam, kad jas ištaisyčiau.“, – savo pirmojoje, kaip premjero, kalboje teigė Rishi Sunakas.

JAV prezidento archyvo nuotr.

Tačiau ne visi dabartinio premjero Rishi Sunako sprendimai būna palaiminami tautos. Prieš kelias dienas buvo atskleista, jog ministras pirmininkas kartu su savo žmona Akshata Murthy paaukojo 3 milijonus dolerių Claremont McKenna koledžui, esančiam Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kalifornijoje.

Būtent šiame koledže premjero žmona baigė ekonomikos bei prancūzų kalbos bakalauro studijas. Tai sukėlė britų nepasitenkinimą, kadangi Claremont McKenna JAV koledžas ir taip yra turtingas, o kai kurios Didžiosios Britanijos mokyklos turi taupyti, jog galėtų įpirkti mokslams būtiniausius daiktus ar priemones.

Praėjus beveik pusei metų po to, kai ministras pirmininkas iškėlė penkis pagrindinius tikslus, įskaitant infliacijos sumažinimą perpus, ekonomikos auginimą ir valstybės skolų mažinimą, atlikta „Ipsos“ Jungtinės Karalystės piliečių apklausa atskleidė, jog daugiau nei 50 procentų žmonių mano, kad vyriausybei tinkamai nesiseka įgyvendinti didžiosios dalies užsibrėžtų tikslų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: