© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Europarlamentaras, buvusios Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovas Vytautas Landsbergis sako, jog yra ne viena priežastis dėl Rusijos priemonių prieš Lietuvą, bet pagrindinė – energetinės nepriklausomybės siekis.

“Yra ne viena priežastis. Viena – bendras dabartinės Rusijos agresyvėjimas. Kai kalbu apie Rusiją, neturiu omenyje rusų tautos. Tai – elitas, valdžia, kad ir kaip tai pavadinsi, tie, kurie vykdo politiką. Ir tapolitika akivaizdžiai agresyvėja, matoma desperacija, nes griūva kai kurie jų kortų nameliai. Jie ypač jautriai reaguojaį energetikos permainas, kurios pakerta Vladimiro Putino iliuzijas valdyti Europą per “Gazprom”, – interviu savaitraščiui “Vilniaus diena” sakė V.Landsbergis.

“Lietuva – pirmoji tuose gniaužtuose, ji pirmoji iš šių gniaužtų ir vaduojasi, tad ji turi būti ir neapykantos objektas. Kitas dalykas – yra ir konkreti kalendorinė situacija, t. y. ES politika Rytų kaimynų atžvilgiu”, – cituojamas buvęs konservatorių vadovas.

Rusija prieš daugiau kaip mėnesį buvo pradėjusi detalią Lietuvos automobilių patikrą pasienyje, vežėjų – vidaus muitinėse, o vėliau uždraudė pieno gaminių importą iš Lietuvos. Vėliau patikra pasienyje buvo atšaukta, pirmadienį buvo nutraukta ir sustiprinta vežėjų patikra, strigdžiusi krovinius.

Vis dar tęsiasi praėjusią savaitę pradėta lietuviškų pieno produktų importo į Rusiją blokada. Maskva teigia, kad tai padaryta dėl nepakankamo produktų saugumo, bet Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) pareigūnai tai vadina politiškai motyvuotu žingsniu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: