© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Popiežius Pranciškus, išreiškęs susirūpinimą dėl “Islamo valstybės” kovotojų iškilimo ir krikščionių padėties Artimuosiuose Rytuose, sukvietė apaštališkuosius nuncijus regione į retą susitikimą, kad aptartų atsaką į kilusią krizę, antradienį pranešė Vatikanas.

Spalio 2-4 dienomis vyksiančiame susitikime dalyvaus Vatikano atstovai Jordanijoje, Irake, Irane, Libane, Sirijoje, Turkijoje, Izraelyje ir palestiniečių teritorijose, taip pat Šventojo Sosto atstovai Jungtinėse Tautose (JT) ir Europos Sąjungoje (ES).

Jie ves derybas su daugiau nei tuzinu Vatikano pareigūnų, tarp jų valstybės sekretoriumi kardinolu Pietro Parolinu (Pjetru Parolinu), kuris pirmadienį dėl Artimųjų Rytų krizės kreipėsi į Jungtines Tautas.

Anksčiau šį mėnesį lankydamasis Albanijoje, kurios dauguma gyventojų yra musulmonai, Pranciškus griežtai kritikavo islamistų kovotojus ir pareiškė, kad jokia smurtą ir prievartą naudojanti religinė grupuotė negali tvirtinti esanti “Dievo šarvais”.

“Islamo valstybė” paskelbė kalifatą jos kontroliuojamose Sirijos ir Irako teritorijose, kur žuvo arba namus turėjo palikti daugybė krikščionių, musulmonų šiitų ir kitų religinių bendruomenių atstovų, nepripažįstančių radikaliojo sunitiškojo Islamo.

Praėjusį mėnesį, grįždamas iš kelionės į Pietų Korėją ir atsakydamas į klausimą apie “Islamo valstybę”, Pranciškus pritarė tarptautinės bendruomenės veiksmams, kuriais siekiama sustabdyti “neteisingą agresiją”.

Vatikano aukščiausias diplomatas P.Parolinas pirmadienį JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke sakė, kad “ir teisėta, ir skubu yra daugiašaliais veiksmais sustabdyti agresiją bei panaudoti atitinkamą jėgą”.

“Islamo valstybė” kovoja su šiitų palaikomomis vyriausybėmis Sirijoje ir Irake, taip pat ir kitomis sunitų grupuotėmis Sirijoje bei kurdų grupuotėmis abejose šalyse, dalyvaudama sudėtinguose daugiašaliuose pilietiniuose karuose, kurie palietė beveik visas Artimųjų Rytų valstybes.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: