(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

Prie slenksčio – didžiosios metų šventės. Jų laukimu alsuoja miesto gatvės ir aikštės, pasidabinusios eglės, parduotuvių vitrinos, gyvenamųjų namų langai. Jau daug metų į prieškalėdinį pasiruošimo šventėms šurmulį įsijungia ir miesto bendrojo lavinimo mokyklos, dalyvaujančios „Mokyklos interjero puošimo ir kalėdinių kompozicijų konkurse „Sveika gyva, Kalėdų viešnia”.

Gražiausios ir originaliausios kalėdinės kompozicijos mokyklų peržiūrose atrinktos miesto turui gruodžio 21- sausio 6 dienomis bus eksponuojamos Kauno pedagogų kvalifikacijos centre (Vytauto pr. 44), II aukšte. Parodą aplankyti galės visi miesto gyventojai. Parodos lankymas 8 – 17 valandomis.

Gruodžio 16-17 d. I-asis konkurso turas vyko mokyklose. Jame pateikė paraiškas dalyvauti 52 miesto ugdymo įstaigos: 30 vidurinių, 8 gimnazijos, 6 pagrindinės, 7 pradinės, 3 neformaliojo švietimo.
Interjero puošimui ir kalėdinėms kompozicijoms šiemet buvo pasiūlytos temos:

• „Stebuklingame žiemos sode”;
• „Ir skrenda angelai balti”;
• „Paslaptingas baltas miestas” ;
• „Spindinčių žvaigždžių taku” ;
• „Šalčio ratai”;
• „Kalėdų rytą saulė pražydo”;
• „Naujametės nakties pasaka”;
• „Kalėdos pusny”;
• „Keturios stichijos”;
• „Senojo Kauno palėpėje”;
• „Mano vaikystės Kalėdos;
• „Kalėdinė dovana draugui” ir kt.

Mokyklos pačios galėjo rinktis ar dalyvauti mokyklos interjero puošimo ar ir kalėdinių kompozicijų konkursuose. Dalyvavimas šiuose projektuose puikiai atspindi mokyklų bendruomenių požiūrį į mokyklos kultūrą, skatina bendruomeniškumą, kūrybiškumą, grožio suvokimą, sudaro galimybes išryškinti meninio ugdymo situaciją ir rezultatus. Gražiausiai savo mokyklų interjerus šiemet papuošė A. Smetonos gimnazija, J. Grušo meno mokykla, Eigulių, „Purienų”, Šv. Kazimiero vidurinės, Panemunės pradinė mokyklos. Dažna mokykla interjero puošimui pasirinko po konkrečią temą ir bandė ją atspindėti interjero detalėmis, meninėmis instaliacijomis, karpiniais, spalvingais ornamentais, langų puošyba. „Purienų” ir Šv. Kazimiero vidurinės mokyklos kasmet ne tik papuošia savo mokyklų interjerą, didžiules egles, augančias kiemuose, bet ir organizuoja įspūdingą eglutės įžiebimo šventę mikrorajonų gyventojams.

Tad kviečiame miesto gyventojus pasigrožėti šventiniais mokyklų langų ornamentais, patalpų vidaus puošyba ir kalėdinėmis kompozicijomis eksponuojamomis Kauno pedagogų kvalifikacijos centre. Retas renginys turi tokias senas ir gilias tradicijas, kaip šis. Idėja surengti mokinių floristinių kalėdinių kompozicijų parodą prieš 45 metus kilo Moksleivių aplinkotyros centrui. Tuomet siekta kilnių ekologinių tikslų – skatinti moksleivius puošti šventėms eglių šakeles, nenaikinant pačių eglučių. Iniciatyva ne tik prigijo, bet ir subrendo, tapdama solidžiu, miesto ugdymo įstaigas apjungiančiu projektu. Jau 11 metų jo globėjas ir rėmėjas yra Kauno miesto savivaldybė, koordinatorius – Švietimo ir ugdymo skyrius, o organizavimo funkcijos patikėtos Moksleivių aplinkotyros centrui ir Miesto dailės mokytojų metodiniam būreliui. Išsiplėtė ir projekto koncepcija. Siekiama ne tik ekologinių tikslų, bet ir puoselėti mokinių kūrybinę iniciatyvą, išmonę, fantaziją, meninį, estetinį skonį, švenčių tradicijas, tautiškumą, puošti savo mokyklas, o tuo pačiu ir miestą Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų šventėms. Projektą sudaro 2 dalys: moksleiviai ir mokytojai kviečiami dalyvauti mokyklos interjero puošimo konkurse ir kalėdinių kompozicijų konkurse „Sveika gyva, Kalėdų viešnia”.

Švietimo ir ugdymo skyriaus informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: