Prie Lietuvos kančių memorialo sužibo šimtai žvakučių
(c) V.Ramono/KaunoZinios.lt nuotr.

Trečiadienį, lapkričio 2 d., Petrašiūnų kapinėse, prie Lietuvos kančių memorialo miestiečiai degė žvakutes, dėjo gėles tiems, kurie taip ir negrįžo iš Sibiro, žuvo šaltuose lageriuose.

Iš Lietuvos 1940-41 metais buvo ištremta apie 13 600 žmonių, 1945 m. – daugiau nei 7000, 1949 m. Lietuva neteko dar poros tūkstančių tautiečių.

Pagerbti tremtinių atminimą į minėjimą atvyko ir miesto vadovas Andrius Kupčinskas, jo pavaduotojas, Tarybos nariai, LR Seimo nariai. Jie prie Lietuvos kančių memorialo, kurį sukūrė Vaclovas Sakalauskas, uždegė po žvakutę, memorialą papuošė gėlėmis.

„Šiandien norėčiau išreikšti pagarbą visiems žuvusiems, visiems, kurie buvo ištremti į Sibirą, bet taip ir negrįžo į gimtinę. Ši vieta, šis memorialas mums visada primins tas skaudžias akimirkas, kurias išgyveno mūsų tėvai, seneliai“, – kalbėjo meras Andrius Kupčinskas.

Miesto vadovas Vėlinių proga visiems palinkėjo ramybės.

Minėjime savo prisiminimus pasakojo buvusi tremtinė, LR Seimo narė Vincė Vaidevutė Markevičienė.

„Balti vilties kryžiai, sukaustyti grandinėmis, kiekvieną dieną mums primins, ką teko išgyventi tūkstančiams lietuvių. Ačiū, kad esate, kad atsimenate ir kiekvienais metais pagerbiate tuos, kurių kauleliai taip ir negrįžo į Lietuvą“, – sakė Seimo narė.

Petrašiūnų kapinėse tremtinių choras „Ilgesys“, vadovaujamas chorvedės Bronės Paulavičienės, dovanojo savo giesmes, eiles.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: