(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Pirmadienį „Pergalės koncerno“ angare vykusioje spaudos konferencijoje žymiausia Lietuvos režisierė Dalia Ibelhauptaitė kartu su elektroninės muzikos atlikėju Mario Basanov ir soliste Jovita Vaškevičiūte pristatė lapkričio 7 dieną Kaune vyksiančią elektroninės operos fantaziją „XYZ“. Konferencijoje taip pat dalyvavo šio renginio globėjas Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Jauni ir talentingi operos solistai bohemiečiai kartu su geriausiais elektroninės muzikos prodiuseriais Lietuvoje „Silence“ rugsėjo mėnesį Vilniuje ir Klaipėdoje pirmą kartą Lietuvoje surengė tokio tipo muzikinį eksperimentą. Jį režisavo Dalia Ibelhauptaitė. Renginio organizatoriai norėjo patikrinti, kaip žymiausios klasikinės operų arijos sureaguos su šiuolaikine elektronine muzika.

Ši sąjunga ir bendras darbas atvėrė naujas galimybes opera sudominti daugiau jaunų žmonių, leido transformuotis patiems bohemiečiams ir neužmigti saugioje ramybės būsenoje. Be to, šis projektas leido klasikinės muzikos žanro mėgėjus supažindinti su technologine pažanga mene. „XYZ” sulaukė nepaprasto pasisekimo – dviejuose koncertuose pasirodė per 1500 žmonių. Ši sėkmė įkvėpė tęsti koncertų ciklą ir kurti naujas klasikinių arijų interpretacijas.

„Renginio režisierė į mane kreipėsi prieš mėnesį, klausdama, ar būtų įmanoma tokį renginį suorganizuoti Kaune. Maniau ir manau, kad nėra nieko neįmanomo, o tuo labiau nepritaikomo, reikia tik noro. Tokiam renginiui reikėjo kitokios erdvės, nei mes pratę. Džiugu, kad „Pergalės koncernas“ atvėrė savo duris bohemiečiams. Kaunas visada buvo neabejingas kultūrai, todėl tikiu, kad elektroninė operos fantazija sulauks didelio pasisekimo“, – sakė miesto vadovas Andrius Kupčinskas.

Režisierė D. Ibelhauptaitė plačiau papasakojo kaip gimė šio renginio idėja. „Jau 4 metus kartu su dirigentu Gintaru Rinkevičiumi, dizaineriu Juozu Statkevičiumi ir jaunais operos solistais statom spektaklius. Didžiausias džiaugsmas mums, kad jau 8 jauni atlikėjai, apie kuriuos prieš 4 metus mažai kas žinojo, dainuoja Vakarų Europos scenose.

Per šiuos metus ieškojome naujų kelių, kaip rasti kelią į žiūrovo širdį. Taip gimė idėja mūsų mylimą klasikinę muziką pabandyti transformuoti. Šį projektą įkvėpė ir elektroninės muzikos profesionalūs kūrėjai Mario Basanov, Leon Somov, Vidis ir Few Nolder. Jie yra savo srities žinovai. Mums bohemiečiams – tai nuostabi galimybė klasikinę muziką atrasti iš naujo, girdint ją naujame amplua“, – pasakoje D. Ibelhauptaitė.

Elektroninės operos fantazija „XYZ“ – pasirodymas, kuriame susijungia opera, elektronika, teatras, video menas ir performansas. Bohemiečių solistai dainuoja visų pamėgtas operų arijas, kurias aranžuoja ir gyvai atlieka „Silence“ kompozitoriai bei instrumentalistai.

Naujo žanro renginiui pavadinimas gimė labai paprastai, nes X yra bohemiečių ženklas, Y – elektroninės muzikos, o Z – netradicinės erdvės, kuriose vyksta tokie renginiai.

M. Basanov džiaugėsi galėdamas prisijungti prie šio projekto, po 10 metų vėl prisiliesti prie klasikinės muzikos. „Tikimės, kad mūsų idėjos patiks visiems, o elektroninė muzika nebus įkyri, banali. Stengsimės, kad klasikinė muzika išlaikyti savo autentika, nes nesinori, jog elektroninė muzika šalia skambėti tik kaipo „bumčikas“. Šis projektas laužo esamus visiems žinomus stereotipus“, – teigė kompozitorius.

Elektroninės muzikos operoje kauniečiai galės išvysti klasikinės muzikos atstovus: Asmik Grigorian, Lauryna Bendžiūnaitė, Joana Gedmintaitė, Rafailo Karpis, Jeronimas Milius, Dainius Stumbras, Laimonas Pautienius ir Jovita Paškevičiūtė. Prie jų prisijungs jaunosios kartos elektroninės muzikos kūrėjai ir atlikėjai: Mario Basanov, Leon Somov, Vidis ir Few Nolder

„Dar kartą tapo akivaizdu, kad Kaunui be galo reikalingos naujos erdvės, kuriose galėtų vykti tokie renginiai. Kauno filharmonijos patalpos per mažos, Muzikinio teatro erdvės ne visiems muzikos žanrams tinka. Todėl manau, kad idėja šalia Žalgirio arenos Nemuno saloje pastatyti ir Kongresų rūmus būtų tikrai puiki“, – kalbėjo meras.

Miesto vadovas palinkėjo renginio organizatoriams sėkmės ir gausaus būrio klausytojų.

Visi, norintys išvysti elektroninės operos fantaziją „XYZ“ neveikiančiame „Pergalės angaro“ metalo gamyklos ceche Kaune, bilietus gali įsigyti „Bilietai.lt“ kasose. Renginio organizatoriai visų laukia lapkričio 7 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: