(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

Trečiadienį Kauno miesto savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje buvo pristatytas 2010 metų savivaldybės biudžetas, kurį rytoj turėtų patvirtinti miesto Taryba.

Pagrindinius Savivaldybės 2010 metų biudžeto aspektus pristatė meras Andrius Kupčinskas. „Planuojame, kad 2010 metų savivaldybės biudžetas sieks 680,2 mln. litų. Beveik 58 proc. biudžeto išlaidų numatoma skirti švietimo sričiai. Socialinei apsaugai numatoma skirti 10,3 proc. biudžeto lėšų. Papildomo finansavimo mūsų projektams tikimės pritraukti iš Europos Sąjungos, valstybės biudžeto ir kitų šaltinių“,– sakė Kauno meras.

Kauno miesto 2010 metų biudžetas yra 123 mln. litų mažesnis už praėjusių metų. Iš mokesčių Savivaldybė planuoja surinkti 59,2 proc. planuojamų biudžeto pajamų, dotacijomis – dar 32,9 proc.

A. Kupčinskas pažymėjo, kad LR Vyriausybė Kauno arenai šiems metams numatė skirti 21 mln. litų, Kultūros ir sporto centro „Girstutis“ rekonstrukcijai – 4 mln. litų. Apie 180 tūkst. litų bus skirta Kauno filharmonijos rekonstrukcijai pabaigti. Kauno „Žalgirio“ krepšinio komanda turėtų sulaukti 4 mln. litų paramos iš savivaldybės biudžeto, kitoms sporto šakoms ir komandoms bus skirta dar apie 1 mln. litų.

Be jau minėtų lėšų švietimų ir socialinei apsaugai, bendroms valstybės paslaugoms vykdyti 2010 metų savivaldybės biudžete numatyta 130,67 mln. litų, poilsiui, kultūrai ir religijai – 27,25 mln. litų, ekonomikai – 27,37 mln. litų, būstui ir komunaliniam ūkiui– 21,36 mln. litų, sveikatos apsaugai –1,84 mln. litų, gynybai – 622,8 tūkst. litų, visuomenės apsaugai ir viešajai tvarkai užtikrinti – 43,2 tūkst. litų.

Miesto gatvėms remontuoti miesto biudžete numatyta 80 tūkst. litų. Dar 11,8 mln. litų tikimasi gauti iš Valstybinės kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos. Dalis šių lėšų būs panaudota A. Juozapavičiaus prospekto rekonstrukcijai.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkė Edita Gudišauskienė pabrėžė, kad šiais metais svarbu skirti daug dėmesio pasiruošimui panaudoti ES lėšas įvairiems projektams. „Sunkūs bus ne tik šie, bet ir kiti metai, todėl būtina iš ES pritraukti kuo didesnį finansavimą įvairių projektų įgyvendinimui. Šiais metais ypatingai svarbu dėmesį sutelkti į savivaldybei pavaldžių įstaigų restruktūrizaciją ir jų finansų kontrolę“, – teigė E. Gudišauskienė.

Skirstant biudžeto lėšas pagal programas, kultūros programoms turėtų atitekti 16,79 mln. litų, sporto – 27,3 mln. litų, teritorijų planavimo – 5,31 mln. litų, susisiekimo ir inžinerinės infrastruktūros projektų rengimo ir įgyvendinimo programai – 3,39 mln. litų, informacinių sistemų diegimo ir tobulinimo – 1,65 mln. litų.

Miesto plėtros ir verslo skatinimo programai vykdyti biudžeto projekte numatyta 1,2 mln. litų, miesto įvaizdžio kūrimo ir turizmo programai – 2,36 mln. litų.

Savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius teigė, kad mažesnį biudžetą įtakojo ne tik bendra sunki ekonominė padėtis šalyje, tačiau ir gyventojų skaičiaus mažėjimas Savivaldybėje. „Kaune labiausiai iš visų didžiųjų miestų jaučiamas gyventojų mažėjimas. Nuo 2006 m. mūsų mieste gyventojų sumažėjo 56 tūkst. Neigiamos įtakos miesto biudžetui turi didėjantis nedarbas, mažėjantys atlyginimai, didelis įmonių bankrotų skaičius“,– sakė A. Laucius.

Meras A. Kupčinskas pažymėjo, kad iki šiol lieka daug neaiškumų dėl apskričių naikinimo, funkcijų perėmimo ir finansavimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: