"Pussy Riot" / © Deniso Bochkarevo nuotr. Wikimedia Commons arch.

Dvi Rusijos merginų pankroko grupės “Pussy Riot” narės kreipėsi į Europos Žmogau Teisių Teismą (EŽTT), reikalaudamos priteisti kompensaciją iš Rusijos vyriausybės dėl jų kalinimo.

Nadežda Tolokonikova ir Marija Aliochina praleido už grotų 21 mėnesį, kai buvo suimtos ir apkaltintos chuliganizmu po 2012 metais surengtos protesto akcijos pagrindinėje Maskvos katedroje.

Jos buvo paleistos praeitų metų gruodį pagal politinę amnestiją, tačiau dabar dainininkės prašo, kad Prancūzijos mieste Strasbūre veikiantis EŽTT patrauktų atsakomybėn Rusijos pareigūnus, argumentuodamos, jog jų vykdytas bylos tyrimas ir nagrinėjimas kirtosi su Europos žmogaus teisių konvencijos nuostatomis.

Atlikėjos reikalauja joms priteisti po 120 tūkst. eurų (414 tūkst. litų) kompensaciją, taip pat dar po 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. litų) teismo išlaidų.

“Jos nebuvo užtikrintas sąžiningas teismas čia, Rusijoje, todėl jos nori pagaliau tai pasiekti Europos Žmogaus Teisių Teisme”, – sakė “Pussy Riot” narėms atstovaujantis žmogaus teisių advokatų organizacijos “Agora” narys Pavelas Čikovas.

“Be to, jos nori, kad ši byla taptų precedentu, leidžiančiu rusams viešai pasisakyti dėl opių politinių klausimų, net jeigu jų kalbų nepalaiko dauguma, – pridūrė jis. – Tai visų pirma susiję su žodžio laisve ir teise į sąžiningą teismą.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: