Raudondvario dvaras bendradarbiaus su Pšelevicų dendrologiniu parku
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

VšĮ „Raudondvario dvaras“ direktorė Snieguolė Navickienė ir Pšelevicų dendrologinio parko direktorė Marija Jolanta Syčevska Raudondvaryje pasirašė tarptautinio bendradarbiavimo ketinimų protokolą, kuriame numatoma dalyvauti bendruose Europos Sąjungos projektuose, vystyti kultūrinius mainus, pažintinį turizmą, dalintis patirtimi ir teikti profesionalią pagalbą, rekonstruojant Raudondvario pilies dvaro parką.

Pšelevicų dendrologinio parko direktorė į Raudondvario pilies dvarą atvyko kartu su Katažyna Misiak Botaninių tyrimų–įgyvendinimo centro vedėja. Nežiūrint į tądien rūke skendinčius pastatus, viešnios buvo nustebintos ir sužavėtos Raudondvario pilies dvaro sodybos didingumu ir grožiu.

Jos pastebėjo, jog dvaro parkas galėtų būti praturtintas vertingais želdiniais ir dvaro sodyboms būdingais augalais. „Esame atkūrę Pšelevicų dvarą ir jo aplinką, todėl galime pasidalinti patirtimi, pritaikant juos turistų ir lankytojų reikmėms, galime suteikti profesionalias mokslininkų konsultacijas sodinant ir prižiūrint augalus, – sakė M. J. Syčevska. Dendrologinio parko direktorė yra buvusi Lietuvoje Baltijos šalių botanikos sodų konferencijoje, tačiau Kauno rajone lankosi pirmą kartą.

„Raudondvario pilies dvaro sodybą norime atkurti kiek įmanoma autentiškesnę, o aplinką patrauklesnę, kad šis unikalus pakaunės paveldo objektas taptų traukos centru ne tik Kauno rajono, Lietuvos žmonėms, bet ir užsienio turistams, todėl toks bendradarbiavimas itin perspektyvus ir naudingas“, – sakė S. Navickienė.

2011 m. liepos mėnesį Kauno rajono Vietos veiklos grupė (Kauno r. VVG) organizavo išvyką į Myslibužą, kur Lider Pojezierza LGD surengė tarptautinę konferenciją. Jos metu gimė šūkis „Pščelnikas – istorija, kuri mus vienija“ (lenk. „Pszczelnik – historia, która nas łąnczi“). Ši antraštė yra tarptautinio bendradarbiavimo programos, vienijančios Kauno r. VVG ir Lider Pojezierza LGD, pavadinimas.

Pščelnikas – tai vietovė, kurioje 1933 metais žuvo Lietuvos didvyriai lakūnai S. Darius ir S. Girėnas. Pagal architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektą čia pastatytas paminklas reikšmingam istoriniam įvykiui atminti.

„Lenkijoje vykusioje konferencijoje buvo sudaryta galimybė susipažinti su keliomis institucijomis, esančiomis Myslibužo rajone. Mes pasirinkome Pšelevicų dendrologinį parką, kuriame yra Europos Sąjungos programų lėšomis restauruoti XIX a. rūmai, sutvarkytas senas parkas. Klasicistinio stiliaus rūmuose įrengta: konferencijų salė, muziejus, restoranas ir nedidelis viešbutėlis, lygiai taip pat kaip planuojama Raudondvaryje.

Kituose dvaro pastatuose įkurdintas augalų mokslinių tyrimų centras su laboratorijomis, išpuoselėtas senas dendrologinis parkas, arboretumas, medelynas. Man atrodė, jog tai labai artima mums, todėl norėjome užmegzti ryšius“, – prisiminė Zigmas Kalesinskas, VšĮ „Raudondvario dvaras“ direktoriaus pavaduotojas–Menų inkubatoriaus vedėjas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: