(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Populiarių muzikos festivalių „Bliuzo naktys“ ir „Roko naktys“ rengėjai užsimojo įrodyti, jog rokas ne tik nesuderinamas su šiukšlinimu, bet ir padeda išsaugoti aplinką. Muzikantai sukūrė grojančius šiukšlių konteinerius – tai unikalus projektas, skleisiantis žinias apie linksmą ir paprastą šiukšlių rūšiavimą bei atkreipsiantis visuomenės dėmesį į didėjančius atliekų kiekius šalies sąvartynuose.

Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansuojama grojančių konteinerių platforma „Rūšiuok linksmai“ šią savaitę pradeda kelionę po Lietuvą ir iki vasaros pabaigos aplankys dešimt miestų bei du muzikos festivalius. Renginiuose ne tik bus demonstruojami trys spalvingi šiukšlių rūšiavimo konteineriai, kurie, įmetus šiukšlę, skleis įvairius muzikinius garsus, bet ir vyks edukacinės pamokos, bus pristatoma aktualiausia informacija apie šiukšlių rūšiavimą, teikiamos konsultacijos.

Pirmasis projekto „Rūšiuok linksmai“ renginys įvyks kovo 22 d., antradienį, Telšiuose. Turgaus aikštėje bus pastatyta grojančių konteinerių platforma, kurią pristatys festivalių „Bliuzo naktys“ ir „Roko naktys“ organizatoriai bei savivaldybės atstovai.

„Kuo skiriasi rokas nuo popso? O plastikas nuo stiklo? Šie klausimai susiję tampriau nei daugelis gali pamanyti. Juos vienija svarbi tema – gamtos išsaugojimas, rūšiuojant šiukšles. Pasaulyje seniai susiformavusios tradicijos, kai roko festivaliai skiria dėmesį aplinkosaugai, bet Lietuvoje tokios tendencijos dar nėra. Šiuo projektu norime pabrėžti rūšiavimo svarbą ir tai padaryti linksmai, originaliai“, – sako festivalių „Bliuzo naktys“ ir „Roko naktys“ prodiuseris Algirdas Barniškis-Blėka.

Anot jo, nors Lietuvoje sąlygos šiukšlių rūšiavimui nuolat gerėja, daugėja tam skirtų konteinerių, tačiau gyventojai nelinkę pasivarginti ir atnešti į konteinerius tai, kas jiems priklauso – išrūšiuotas atliekas: plastiką, stiklą ir popierių. „Manome, kad linksmų ir draugiškų konteinerių trijulė, garsiai dėkosianti kiekvienam, kuris tik ateis prie jų ir įmes išrūšiuotą atlieką, paskatins žmones susimąstyti ir populiarins ekologinius įpročius“, – teigia A. Barniškis-Blėka.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, per metus Lietuvoje susikaupia daugiau nei 1,3 mln. tonų komunalinių atliekų. Prognozuojama, kad jų kiekis kasmet didės 2-4 proc. Vienam Lietuvos gyventojui tenka 401 kilogramas komunalinių atliekų, tačiau net 35 proc. visų komunalinių atliekų sudaro popierius, plastikas, stiklas bei metalas. Deja, tik kiek daugiau nei dešimtadalis visų šiukšlių yra išrūšiuojamos ir patenka į perdirbėjų rankas. Didžioji dalis jų – 85 proc. – šalinamos sąvartynuose.

„Dauguma atliekų keliauja į sąvartynus, kur metų metus pūva, genda ir į atmosferą skleidžia tonas anglies dioksido, vietoj to, jog būtų perdirbtos į naujus gaminius. Gyventojai į tai žiūri abejingai, nepagalvodami, kad kiekvieno jų elgesys gali padėti pakeisti situaciją ir prisidėti prie oro taršos bei šiukšlių kiekio mažinimo. Rūšiavimas nėra sudėtingas ir gali būti net linksmas procesas, tereikia noro ir šiek tiek kantrybės, juolab, jog rūšiavimo konteinerių dabar galima rasti beveik kiekviename kieme“, – sako projekto „Rūšiuok linksmai“ vadovas A. Barniškis-Blėka.

Projektas „Rūšiuok linksmai“ balandį lankysis Tauragėje, Alytuje, Marijampolėje ir Kaune, nuo gegužės – Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Utenoje. Grojančių konteinerių platforma taip pat bus įrengta festivaliuose „Bliuzo naktys“ Varniuose ir „Roko naktys“ Zarasuose. Projektas „Rūšiuok linksmai“ finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto vykdytojas – VšĮ „Bliuzo naktys“, partneris Telšių rajono savivaldybė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: