Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Susituokę žmonės rečiau nei vienišiai patiria infarktą ir turi daugiau galimybių pasveikti, jei jis vis dėlto ištinka, rodo suomių tyrimas, kurio rezultatai skelbiami ketvirtadienį.

Tyrėjai surinko duomenis apie 15 330 žmonių Suomijoje, kurių amžius – nuo 35 iki 99 metų ir kurie nuo 1993-iųjų iki 2002-ųjų patyrė “ūmių koronarinių incidentų”.

Kiek daugiau nei pusė šių pacientų mirė per 28 dienas nuo širdies smūgio.

Tyrėjai nustatė, kad nevedusiems bet kokio amžiaus vyrams rizika patirti širdies smūgį buvo 58-66 proc. didesnė, palyginti su vedusiais vyrais.

Moterims santuokos nauda buvo dar didesnė – vienišoms moterims ūmių koronarinių incidentų tikimybė buvo 60-65 proc. didesnė, rašo tyrėjai žurnale “European Journal of Preventive Cardiology”.

Abiejų lyčių atstovams santuoka taip pat reikšmingai mažina mirštamumą nuo širdies smūgio.

Nevedusiems vyrams tikimybė mirti per 28 dienas nuo širdies smūgio buvo 60-168 proc. didesnė, o netekėjusioms moterims – 71-175 proc. didesnė.

“Vienišiaus gyvenimas ir/ar buvimas nesusituokus didina riziką patirti širdies smūgį ir blogina jo prognozę ir vyrų, ir moterų atveju nepriklausomai nuo amžiaus, – rašo suomių tyrėjai. – Dauguma papildomo mirtingumo (atvejų) įvyksta dar prieš atvežimą į ligoninę ir, regis, nėra susiję su skirtingu gydymu”.

Spėliodami apie priežastis, tyrėjai sako, kad susituokę žmonės gali turėti didesnes bendras pajamas, sveikesnius įpročius ir daugiau juos remiančių žmonių.

“Galima tarti, kad gaivinimas ar pagalbos iškvietimas inicijuojami greičiau ir dažniau (atvejais, susijusiais) su santuokoje ar partnerystėje gyvenančiais žmonėmis”, – sako autoriai.

Jie taip pat negali nekreipti dėmesio į psichologinį santuokinės laimės poveikį.

“Nesusituokę žmonės, kaip nustatyta, dažniau išgyvena depresiją, o depresija, kaip rodo ankstesnės studijos, tikriausiai daro neigiamą poveikį mirtingumui nuo širdies ir kraujagyslių ligų”, – sakė pagrindinė straipsnio autorė Aino Lammintausta (Aino Lamintausta) iš Turku universitetinės ligoninės.

Ankstesnės studijos dėl teigiamo santuokos poveikio sveikatai dažnai remdavosi fragmentiškais duomenimis apie moteris ir pagyvenusius žmones, nurodo mokslininkai.

Naujasis tyrimas buvo atliktas remiantis duomenimis apie įvairių rasių ir socialinės priklausomybės žmones, todėl šios išvados tikriausiai gali būti apytiksliai taikomos ir kitose Vakarų valstybėse, sakė A.Lammintausta.

Tyrėjai negalėjo tiesiogiai įvertinti, kokį poveikį daro gyvenimas drauge nesusituokus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: