(c) Zalgiris.lt archyvo nuotr.

Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) rungtyniaujančios Kauno „Žalgirio-Sabonio mokyklos“ trenerių štabą papildė vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų, Europos čempionas ir buvęs rinktinės kapitonas Saulius Štombergas.

Neseniai profesionalo karjerą baigęs žaidėjas nuo šiol atliks trenerio Priito Venes asistento funkcijas. Nors šis amplua S.Štombergui kol kas yra naujovė, pats Saulius šio iššūkio nebijo bei su nekantrumu laukia šiandien įvyksiančių pirmųjų rungtynių.

„Niekas nebuvo planuota, netikėtai gavau pasiūlymą ir daug nesvarstęs sutikau. Jau anksčiau buvau sakęs, kad norėčiau paragauti tos trenerio duonos. Mokausi kūno kultūros akademijoje, tad, galima sakyti, jog tai – nebloga pradžia.“

Daugelis buvusių garsių žaidėjų pastaruoju metu trenerio karjerą pradeda nuo kur kas aukštesnio laiptelio – vieni iš karto tampa pajėgių ekipų vyriausiais treneriais, kiti savo ruožtu – asistentais. Tačiau S.Štombergas dėl pasirinkto kelio nei kiek nesijaudina: „Geriausia palaipsniui“, – jis atsako.

„Mano nuomone, viskas turi vykti po truputį. Pradėti nuo aukštos pozicijos, manau, trūksta patirties. Per savo žaidėjo karjerą esu dirbęs su galybe trenerių, susipažinęs su įvairiausia treniruočių metodika, tačiau pačiam viską pradėti nėra taip jau ir lengva. Pradžioje padirbėti su jaunimu – geras iššūkis. Čia kitoks ritmas, kitokie reikalai. Reikia daug galvoti. Puiki proga patobulinti savo žinias bei išugdyti gerus sportininkus „Žalgiriui“. Gal jie visi profesionalais ir netaps, tad mūsų užduotis ir išauginti tiesiog gerus žmones“, – žmogiškųjų faktorių nepamiršo S.Štombergas.

Kodėl pasirinko trenerio kelią, naujasis trenerio asistentas atsakė ilgai nedvejodamas: „Krepšinis – visas mano gyvenimas. Visą laiką jis buvo aplinkui ir pabėgti nuo to dabar, greičiausiai, būtų tiesiog neįmanoma. Kai tą dalyką geriausiai išmanai, norisi savo žinias perteikti kitiems. Žinoma, kaip viskas susiklostys, negaliu pasakyti, tai parodys tik ateitis. Tačiau esu pasiruošęs dirbti bei padėti jaunimui tobulėti.“

Nors darbas su „Žalgirio“ dublerių ekipa tik prasideda, vienas garsiausių Lietuvos krepšinio veikėjų savo viziją komandoje jau turi.

„Kadangi šioje komandoje vis tik žaidžia jaunimas, turėsime tam tikrų užduočių, kurių galbūt dirbant su patyrusia komanda nereikėtų tiek akcentuoti. Visų pirma, juos reikia gerai paruošti fiziškai bei išmokyti žaisti galva, kad turėtų tą pagrindinį krepšinio bagažą, su kuriuo toliau galėtų sėkmingai žengti į Lietuvos krepšinio lygą (LKL) ir aukščiau. Tokiame amžiuje žaidėjams trūksta patirties, taip pat fizinių duomenų. Nuosekliai dirbdami mėginsime nulipdyti ir paruošti medžiagą ateičiai.“

S.Štombergui „Žalgiris“ – ne naujiena. Čia jis yra praleidęs ne vienus savo karjeros metus. Nenuostabu, jog dėl šios priežasties Kauno klubą jis vadina tiesiog šeima.

„Labai malonu grįžti į šeimą. Kažkada žaidžiau čia, dabar pats ateinu į trenerių sudėtį. Malonu išvysti senus pažįstamus, kaip kad pirmos komandos gydytoją Robertą Narkų. Bus malonu dirbti ir žiūrėsime, kaip seksis. Man tai – nauja patirtis, tačiau esu pasiruošęs dirbti bei neabejoju, jog po truputį įsivažiuosim.“

Beje, šią savaitę S.Štombergas netapo vieninteliu „Žalgirio-Sabonio mokyklos“ komandos naujoku. Į LKL klubus paskolinus Vaidą Čepukaitį ir Vytenį Čižauską, prie dublerių ekipos prisijungė 1994 m. gimę Marius Grigonis, Tomas Dimša ir Justas Tamulis.

S.Štombergo ir trijų jaunųjų žalgiriečių debiutą „Žalgirio-Sabonio mokyklos“ gretose krepšinio gerbėjai galės išvysti net dvejose šio savaitgalio rungtynėse. Penktadienį 17.00 val. kauniečiai „Žalgirio“ treniruočių centre (Naglio g. 4A) priims Klaipėdos „Naftos-Universiteto“ komandą. Šeštadienį 16.00 val. „Žalgiris-Sabonio mokykla“ taip pat namuose susitiks su Vilniaus „KK Akademija“ krepšininkais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: