(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Sausio 12 dieną Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje renginiu „Sveika būk, Laisve!” pagerbtos Sausio 13-osios aukos.
Kaip ir prieš 20 metų, buvo uždegti laužai. Keturiolika laužų (tiek žuvo 1991 metų Sausio 13 dieną) buvo uždegta alėjoje nuo paminklo Žuvusiems už Lietuvos laisvę iki Laisvės paminklo. Alėją nušvietė ne tik laužai, bet ir žvakių švieselės, buvo vaišinamasi karšta arbata. Viskas vyko taip, kaip ir prieš 20 metų. Tylos minute buvo pagerbti žuvusieji. Šio renginio režisierius aktorius Petras Venslovas stengėsi, kad renginys būtų ne tik emocionalus, bet ir prasmingas, pasibelstų į visų sielas.

Renginyje kalbėjęs miesto meras Andrius Kupčinskas sveikino beginklius Laisvės gynėjus, nepabūgusius tankų. „Sausio 13-oji – kartu ir pergalės diena, nulėmusi šalies likimą. Kova už laisvę ir pergalė joje skiriasi nuo pergalės sporto varžybose. Laisvė pareikalauja aukų. Kauniečiai gali pagrįstai didžiuotis, kad prie šios pergalės labai svariai prisidėjo. Nutilus radijui Vilniuje, iš Kauno pasklido žinios į visą pasaulį”, – kalbėjo meras A. Kupčinskas.

Vyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius visus susirinkusius pakvietė sukalbėti maldą už žuvusius. Jis prisiminė, kad „tada, Sausio 13-ąją, visi buvome dideli dvasia”.

S. Raštinio puskarininkių mokyklos atstovai iššovė tris salves: už žuvusius Sausio 13-ąją, už visus žuvusius kovotojus ir už Tėvynę Lietuvą.

Koncertavo Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas”, vadovas Tadas Šumskas. Visiems gerai pažįstamą, Sąjūdžio metais ir tragiškomis Sausio 8 – 13 dienomis skambėjusią dainą „Laisvė” atliko dainininkė Eurika Masytė, patriotines dainas dainavo „Ąžuolo” katalikiškos vidurinės mokyklos folkloro ansamblis „Gilė”. Su šiuo ansambliu dainavo ir daugelis susirinkusių į minėjimą.

Renginyje kalbėjo žuvusiojo Tito Masiulio motina. Nors Lietuvai Sausio 13-oji yra pergalės ir džiaugsmo diena, tačiau jos šeimai ši diena visada yra liūdna. Sausio 12 dieną Kauno miesto muziejuje atidaryta Sausio 13-ąją žuvusio Tito Masiulio fotografijų paroda” Laisvės ir kalnų šauksmas”. T. Masiulis mėgo keliauti, nesiskyrė su fotoaparatu, todėl jo namuose yra likę daug nuotraukų iš kelionių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: