„Senamiesčio žiogas“ – tai didžiausias Kaune vasaros metu rengiamas dainuojamosios poezijos festivalis, kuris šiais metais švęs 5 metų gimtadienį. Prisimindami festivalio pradžią organizatoriai teigia, jog tikrai nesitikėjo švęsti penkerių metų jubiliejaus. Tačiau jau pirmasis Maironio muziejaus sodelyje įvykęs koncertas parodė, jog Senamiesčio kiemeliai puikiai dera su dainuojamąja poezija – renginio žiūrovai džiaugėsi muzika ir jaukiu vakaru gryname ore. Per 5 metus Kauno Senamiestyje vykstantis festivalis subūrė ištikimų dainuojamosios poezijos mylėtojų bendruomenę, kiekvieną vasarą pristatydamas garsius bardus, jaunuosius atlikėjus bei meno parodas.

Šių metų festivalyje žiūrovai kaip visuomet galės pasidžiaugti numylėtais ir visų laukiamais žymiais Lietuvos bardais bei talentingais, savo klausytojų ratą jau subūrusiais jaunosios kartos dainuojamosios poezijos atlikėjais. Siekdami suteikti erdvę augantiems kūrėjams, o žiūrovams galimybę išgirsti naujų dainų ir susipažinti su nematytais veidais, koncertus pradėti organizatoriai kvies ir savo kūrybinius kelius dar tik atrandančius jaunuosius bardus. Jubiliejinio festivalio proga „Senamiesčio Žiogą“ taip pat aplankys atlikėjai iš užsienio.

Festivalio organizatoriai teigia, jog jiems ypač svarbus aktyvus renginio lankytojų dalyvavimas, todėl šiemet jie bus kviečiami ne tik apžiūrėti renginio metu pristatomų jaunųjų menininkų parodų, bet ir patys sudalyvauti įvairiose meno dirbtuvėse ir konkursuose bei įsitraukti į festivalio programos kūrimą.

Birželio 4 d. 18 val., Ryšių istorijos muziejaus kiemelyje, festivalio atidarymo koncerte žiūrovai išvys garsiojo „Aktorių trio“ narį, kelių kartų mylimą bardą Kostą Smoriginą. Jo gerbėjai ypač džiaugiasi ne taip dažnai pasitaikančia proga pasiklausyti K. Smorigino dainų. Juk šis universalus menininkas ne tik kuria dainas, bet taip pat režisuoja spektaklius bei jau tris dešimtmečius yra vienas populiariausių Lietuvos teatro ir kino aktorių.

Dar vienas menininkas, taip pat laiko turintis mažiau nei darbų, tačiau mielai sutikęs pradžiuginti koncerto žiūrovus – Andrius Kulikauskas. Būtent laiko stoka jis aiškina įvaizdžio dalimi tapusią šukuoseną, o dėl didelių pasišiaušusių plaukų bei tokios pat didelės širdies bičiuliai atlikėją neretai pavadina Liūtu Bonifacijumi ar Katinu Leopoldu. Buvęs Vytauto Kernagio bendražygis garsiajame „Dainos teatre“, A. Kulikauskas dabar kuria muziką filmams ir spektakliams, akompanuoja ir aranžuoja dainas, koncertuoja ir kaip pats teigia yra įklimpęs į muziką iki pažastų.

Savo šviesą ir šilumą Senamiesčio Žiogo scenoje taip pat skleis „Saulės broliai“, susikūrę ne taip ir seniai, bet į savo koncertus jau sutraukiantys būrius gerbėjų. Saulius Petreikis, klausytojams taip pat pažįstamas Dėdės Semo pravarde dabar muzikuoja su savo kuo tikriausiu broliu Donatu Petreikiu, grojančiu gitara bei saksofonu, bei prie jų prisijungusiais bičiuliais – V. Vainilaičiu (būgnai), T. Dešuku (smuikas) bei A. Paznioku (akordionas). Klausytojams ši profesionalių muzikų kompanija žada švelnių vokalų palydėtas nuoširdžias balades, ugningas keltiškas melodijas ir armėniško duduko tembrą, indiško bansūrio lengvumą, nukeliantį į dykumas bei erdvų trimito garsą, nuskraidinantį mėnulio ir žvaigždžių link, ir visa tai kartu su tekstais, kviečiančiais svajoti, susimąstyti ir iš naujo atrasti grožį paprastuose dalykuose.

Gaivaus pajūrio vėjo koncerte įpūs Jonas Baltokas, smagiausių vaikiškų dainelių autorius, kurių gimimui be abejonės didelę įtaką padarė dvi šauniosios atlikėjo dukrelės kartais ir pačios užlipančios ant scenos pritarti apie Slieką Zigmutį ar smalsią Bobutę iš Paryžiaus dainuojančiam tėčiui.

Nors atlikėjas savo repertuare nevengia įvairių žanrų, kaip pats teigia visas jo gyvenimas sukasi aplink bardų judėjimą. Taip pat koncerte dalyvaus Rokų dainuojamosios poezijos grupė, kurią sudaro jauni, tačiau labai talentingi ir originalūs atlikėjai – T. Jokubauskas, Ž. Amelynas, T. Jokubauskas (gitaros, vokalai), G. Jasaitis (būgniukai, vokalas), K. Pochylaitė (pianinas, vokalas) ir G. Simkaitis (kontrabosas, vokalas).

Renginio metu bus pristatyta jaunųjų menininkų paroda, kurioje savo darbus eksponuos skulptoriai L. Šiupšinskas, G. Pašvenskas, D. Beniulis, L. Šėrytė, A. Žilinskas ir V. Ruskonytė bei fotografai D. Ščiuka, B. Stubraitė Bocullo ir A. Vaičaitytė. Visi meniškos sielos žiūrovai taip pat kviečiami fiksuoti šių metų festivalio akimirkas, o pačios mieliausios, netikėčiausios, poetiškiausios ar vasariškiausios Senamiesčio Žiogo renginių fotografijos bus pristatytos užbaigiamojo sezono koncerto parodoje.

Šių metų pirmajame festivalio renginyje kūrybiškai nusiteikusių dalyvių laukia dar viena staigmena. Žiūrovus pagaminti bei į dangų paleisti Žiogo aitvarus kvies Lietuvos aitvarų judėjimas, tad laimės ir dangaus užteks visiems.

„Senamiesčio Žiogas“ vėl laukia visų išsiilgusių dainų su šypsenomis, vaikiško nuoširdumo, Senamiesčio pavėsio ir muzikos su tikrais tekstais.

Laikas: 2011 m. birželio mėn. 4 d., 18.00 val.

Vieta: Ryšių istorijos muziejaus kiemelis, Rotušės a. 19, Kaunas.

Kaina: 20 Lt, 25 Lt, 30 Lt (nuolaidos: senjorams, studentams ir su Laisvalaikio kortele). Bilietai platinami BILIETAI.LT kasose ir internetu: http://www.bilietai.lt/lt/event/9062).

Daugiau informacijos: www.idejugarazas.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: