Serbijos krepšinio rinktinės apžvalga
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Tiek Serbijos, tiek Lietuvos rinktinės iki šiol Europos čempionate suklupo vos po sykį ir į kitą etapą pateko su vienu įskaitiniu tašku.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ pateikia išsamią lietuvių varžovės Europos čempionate – Serbijos rinktinės apžvalgą.

Senojo žemyno pirmenybių E grupės dvikova tarp Lietuvos ir Serbijos rinktinių Vilniaus „Siemens“ arenoje įvyks 21 val.

Serbija

Pergalingai B grupėje žygiavusi Serbijos rinktinė suklupo paskutinę pirmo etapo dieną, kai vienu tašku po pratęsimo nusileido prancūzams. Ši nesėkmė lėmė, kad serbai, kaip ir lietuviai, savo grupėje liko antri. FIBA reitingas: 8.

Istorija

Serbų krepšinio istoriją reiktų dalyti į dvi dalis – iki 1990 metų ir po 1990 metų. Abiem laikotarpiais serbai buvo ir tebėra viena rimčiausių krepšinio jėgų Europoje.

Šešias respublikas vienijusi Jugoslavija iki 1990 metų buvo viena tituluočiausių Europos krepšinio valstybių. 5 aukso, 5 sidabro ir 3 bronzos medalių komplektai – pagal apdovanojimų skaičių jugoslavai nusileidžia tik kitai nebeegzistuojančiai valstybei – Sovietų Sąjungai.

Jugoslavijos respublikoms atsiskyrus 1990 metais, serbai Europos čempionatuose iškovojo dar penkis medalių komplektus – 3 aukso, po vieną sidabro ir bronzos.

Praėjusiame Europos čempionate 2009 metais serbai pasikabino sidabro medaliais, o 2010 m. jie buvo sutriuškinti lietuvių pasaulio čempionato pusfinalyje ir galiausiai liko ketvirti.

Pasirengimas Europos čempionatui

Serbijos rinktinė pasirengimo cikle nesužaidė nė vienų rungtynių savo žiūrovų akivaizdoje ir dalyvavo trijuose turnyruose – Slovėnijoje, Turkijoje bei Didžiojoje Britanijoje.

Serbai iškovojo net keturias triuškinančias pergales bei patyrė du pralaimėjimus vieno arba trijų taškų skirtumu.

Draugiškų rungtynių cikle Serbija net keturis kartus savo varžovams neleido pelnyti 60 taškų.

Iš viso: 11 mačų – 7 pergalės ir 4 pralaimėjimai. Vidutiniškai įmesdavo 78,9 taško, praleisdavo – 69,8 taško.

Smogiamasis trejetas

Vienintelis serbas, kuris praėjusį sezoną žaidė Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA), savo puikiu žaidimu Europos čempionate veda Serbijos rinktinę į priekį.

Nenadas Krstičius yra ne tik rezultatyviausias, naudingiausias žaidėjas komandoje, bet ir taikliausiai dvitaškius metantis krepšininkas (30/45 dvit., 66,7 proc.). Šiame turnyre 28 metų 213 cm ūgio puolėjas vidutiniškai renka po 17,2 taško, atkovoja po 3,6 kamuolio ir atlieka po 1,6 rezultatyvaus perdavimo.

Visi atsimena, kas yra kaltas dėl to, jog ispanai praeitais metais liko be medalių. Būtent Milošas Teodosičius pasaulio čempionato ketvirtfinalyje likus 4 sekundėms smeigė tritaškį per Jorge Garbajosa rankas ir išplėšė istorinę pergalę serbams.

Senojo žemyno pirmenybėse 24 metų 195 cm ūgio snaiperis yra pirmoje vietoje, pagal atliktus rezultatyvius perdavimus (vid. 7,6 rez. perd.). Gynėjas taip pat renka po 10,6 taško ir sugriebia po 4,4 kamuolio.

Tai pats nelaimingiausias žmogus Serbijos rinktinėje. Švęsdamas savo 28-ąjį gimtadienį Duško Savanovičius nesugebėjo paskutinėse B grupės rungtynėse pataikyti iš po krepšio ir pergalę padovanojo prancūzams.

Labai didelę pažangą per pastaruosius metus padaręs aukštaūgis komandoje yra geriausias kovotojas dėl kamuolių, nors jo ūgis siekia tik 203 cm.

Savanovičius puikiai pataiko tiek iš toli, tiek moka žaisti nugara į krepšį. Serbas vidutiniškai pelno po 15,2 taško, atkovoja po 4,8 kamuolio ir atlieka po 1,2 rezultatyvaus perdavimo.

Strategas

Vienas labiausiai tituluotų ir patyrusių trenerių šiame čempionate. Dušanas Ivkovičius Lietuvos gerbėjų nemalonę jau yra užsitraukęs nuo 1995 m. Tuomet vykusiame Europos čempionato finale 96:90 triumfavo Ivkovičiaus treniruojama Jugoslavijos rinktinė.

Šiauliuose strategas turėjo nemalonų incidentą, kuomet po rungtynių su Vokietijos rinktine konferencijos vedėjas jį pavadinoDuško Ivanovičiumi. Netrukus jis atsiprašė, bet šalia sėdėjęs vokiečių treneris Dirkas Bauermannas dar ir pamokė jį. „Sveikinu trenerį (pauzė) Ivkovičių. Jį pažįstu nuo tada, kai jis treniravo jaunimo komandas. Jis mano idealas ir tu taip pat turėtumei žinoti jo pavardę.“

Kitą dieną Bauermannas stebėjosi, kaip greitai dirba FIBA ir atleido pavardes maišiusį vaikiną, kadangi konferencijų salėje sėdėjo nebe jis, o simpatiška mergina.

Prieš dvejus metus 67 metų krepšinio specialistas grįžo prie Serbijos rinktinės vairo ir su ja 2009 m. Lenkijoje vykusiame Europos čempionate iškovojo sidabro medalius, o praėjusį rudenį buvo per plauką nuo medalių pasaulio čempionate.

Su Jugoslavijos rinktine Ivkovičius 1988 ir 1996 metais iškovojo olimpinių žaidynių sidabro medalius, 1989, 1991 ir 1995 metais tapo Europos čempionu, o 1990 metais iškovojo pasaulio čempiono titulą.

Dvikova

Tarp šių įžaidėjų įtampa tvyro jau senai, kadangi abu yra karšo būdo bei mėgsta vadovauti savo komandai. Dar labiau įtampą padidina faktas, kad abu yra vienu metu atstovavę skirtingiems Graikijos grandams.

Tiek Milošas Teodosičius, tiek Šarūnas Jasikevičius skirsto daugiausiai rezultatyvių perdavimų savo komandos. Būtent jie savo rinktinėse imasi iniciatyvos, kuomet to labiausiai reikia. Tai bus tikra aikštės generolų dvikova.

Lietuvis šiame turnyre vidutiniškai pelno 9,6 taško ir atlieka po 4,2 rezultatyvaus perdavimo. Tuo tarpu serbas renka po 10,6 taško, sugriebia po 4,4 kamuolio bei atlieka po 7,6 rezultatyvaus perdavimo.

Slaptasis ginklas

Nors Pirėjo „Olympiakos“ ekipai atstovaujančiam puolėjui Marko Kešeljui praėjęs Eurolygos sezonas buvo itin nesėkmingas (vid. 3,8 tšk.), tačiau serbas bando reabilituotis Europos čempionate.

Net 66,7 proc. taiklumu (16/26 trit.) tritaškius metantis krepšininkas snaiperių įskaitoje užima ketvirtąją vietą.

Įspūdingą pasirodymą aukštaūgis surengė paskutiniame mače su Prancūzijos rinktine. Jis per 35 minutes pelnė 25 taškus ir pataikė net 7 tritaškius iš 9 bandymų (78 proc.).

Europos čempionate 23 metų 206 cm ūgio Kešeljis vidutiniškai renka po 11,6 taško ir atkovoja po 4,4 kamuolio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: