Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA specialistai šią vasarą pastebi apsidraudusiųjų nuo nelaimingų atsitikimų mirčių gausėjimą. Šią vasarą užfiksuota jau 10 mirčių Lietuvoje ir užsienyje. Kaltas neatsargus vairavimas, neatsargumas vasarą, karščio sukelti negalavimai.

„Lemtingų nelaimių pasitaiko tolimųjų reisų vairuotojams, kuriems karštis sukelia fizinių negalavimų, tokių kaip insultas ar infarktas. Jeigu priepuolis vairuotoją ištinka prie vairo, dažniausiai padaromas ir eismo įvykis. Šis, savo ruožtu, dažnai būna sunkus, kadangi tolimųjų reisų vairuotojų automobiliai – didelės masės. Neseniai Lenkijoje 83 m. gimimo jaunuolis sunegalavęs prie vairo įvažiavo į kitą automobilį. 3 savaites išgulėjo komoje bei neišgyveno. Tokios nelaimės sukelia ne tik didžiulę moralinę žalą artimiesiems, bet ir nemenkų finansinių rūpesčių. Kūno pargabenimas kainuoja 15-20 tūkst. litų, o ligonio gydymo kelias savaites užsienio medicinos įstaigoje gali siekti 30-70 tūkst. litų“, – teigia ne gyvybės draudimo bendrovės BTA Žalų departamento direktorė Karolina Karpova.

Pasak BTA specialistų, vasarą išaugantį mirčių dėl nelaimingų atsitikimų skaičių sąlygoja ir tai, kad šiuo metų laiku žmonės aktyviai ilsisi prie vandens telkinių, pramogauja gamtoje, kur auga tikimybė nukentėti. Dažnesnius nelaimingus atsitikimus vasarą nulemia ir taip vadinamas „grupinis“ elgesys, kai neapgalvotas vieno žmogaus veiksmas užkrečia juo sekti ir kitus, pastebi specialistai.

Neretai ir tėvai labiau atsipalaiduoja ir mažiau prižiūri vaikus, o tai mažiesiems sukelia pavojų. „Šią vasarą turėjome tragišką atvejį, kai maža mergaitė netikėtai išbėgo į kelią bei šis įvykis baigėsi mirtimi. Raginame suaugusiuosius ir vasarą neatsipalaiduoti, nepamiršti mažųjų, juos atidžiai prižiūrėti bei taip išvengti tragiškų pasekmių“, – teigia Karolina Karpova.

BTA specialistė prisimena ir kitus atvejus, kai žmonės randami negyvi savo būstuose. Taip dažniausiai nutinka vienišiems senyviems žmonės, kurie, nuo karščio ištikus insultui, neprisišaukia pagalbos, o jų niekas kelias dienas ar net savaitę nepasigenda. „Visuomeniškumas, glaudus kaimynų bendravimas padeda išvengti liūdnų pasekmių“, – sako K. Karpova.

Pasak specialistės, draudžiantis draudimu nuo nelaimingų atsitikimų, kritinių ligų, traumų ar neįgalumo, svarbu apgalvoti, kokią draudimo sumą pasirinkti, kadangi nelaimės, nesibaigiančios mirtimi, taip pat pridaro tiek moralinės žalos, tiek finansinių nuostolių.

„Dažnai patyręs nelaimingą atsitikimą asmuo ne tik turi išlaidų dėl kaulų lūžių, nudegimų, ar kitų traumų gydymo, bet ir gali kurį laiką netekti darbingumo. Todėl labai svarbu tinkamai pasirinkti draudimo sumą, kuri gali labai pagelbėti sunkesniu laikotarpiu išgyventi ne tik pačiam apsidraudusiajam, bet ir jo artimiesiems“, – teigia K. Karpova.

Siekiant išvengti nelaimių, vasarą patartina atsakingai leisti laisvalaikį prie vandens, įvertinti savo galimybes plaukiojant, nardant, ar užsiimant kitu vandens sportu, nebristi į vandenį išgėrus, pavargus ar sutemus. Prie vandens telkinių ypač svarbu nepalikti vaikų be priežiūros.

Atsargumas ypač svarbus ir kelyje. Vasarą, kaip ir bet kuriuo kitu metų laiku, ir draudžiama, ir nepatartina sėsti prie vairo išgėrus alkoholio, nes tai ne tik nelegalu, bet ir labai pavojinga – tokio poelgio dėka gali lėtėti reakcija bei tuo pačiu augti skaudžių nelaimių galimybė. Visiems keleiviams verta prisisegti saugos diržus, vaikus sodinti į jiems pritaikytą kėdutę.

Remiantis Lietuvos banko duomenimis, per pirmuosius šešis šių metų mėnesius „BTA Insurance Company“ SE filialo Lietuvoje įmokos augo 12,6 proc. iki 92 mln. litų, lyginant su tuo pačiu pernai metų laikotarpiu. Bendrovė ne gyvybės draudimo rinkoje šoktelėjo į antrą poziciją bei šiuo metu užima 13,9 proc. rinkos. 2013 m. sausį-birželį ne gyvybės draudimo įmonė atlygino nuostolių draudėjams 8,6 proc. daugiau nei pernai atitinkamu laikotarpiu (44,3 mln. litų).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: