(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Pirmąjį darbų projektą pradeda Kauno „Santakos“ slėnis – ketvirtasis iš penkių Lietuvoje steigiamų integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų. Ketvirtadienį švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, Kauno technologijos universiteto rektorius Raimundas Šiaučiūnas ir Centrinės projektų valdymo agentūros direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Keizeris pasirašė mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) centro steigimo sutartį.

Šio projekto vertė – 117,257 mln. Lt. – apie 100 mln. Lt. numatoma skirti iš ES struktūrinių fondų, o 17,6 mln. Lt. – iš biudžeto lėšų.

„Kauno technologijos universitetui, turinčiam didelę technologijų kūrimo patirtį ir gyvybingas jungtis su verslu, veriasi galimybės patekti į pasaulyje pripažintų šios srities autoritetų lygą, – sakė švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius.- Šiame centre savo idėjas galės įgyvendinti gabiausi mūsų šalies mokslininkai ir specialistai iš užsienio. Visa tai neš naudą Kauno ir visos Lietuvos labui“.

Centre bus kryptingai plėtojama Lietuvos ūkiui svarbios darniosios chemijos, mechatronikos, energetikos, informacinės ir komunikacinės technologijos, kurios jau dabar sudaro svarią šalies eksporto dalį.

Pasak KTU rektoriaus prof. R.Šiaučiūno, aukščiausio lygio laboratorijos, aprūpintos visa reikalinga įranga, motyvuos jaunuosius mokslininkus realizuoti savo mokslines ambicijas Lietuvoje, o ne užsienyje.

„Tačiau pagrindinis mūsų tikslas – ne tyrimai vardan tyrimų. Centro veikla bus orientuota į vertės verslui ir visuomenei kūrimą. Stengsimės, kad kuo daugiau mokslo tyrimų rastų pritaikymą praktikoje“,- sako švietimo ir mokslo ministras.

MTEP centro steigėja asociacija „Santakos slėnis“ jau yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis su didžiausiomis Lietuvos verslo bendrovėmis, kurių mokslo darbuotojai galės efektyviai bendradarbiauti su geriausiais Kauno technologijos universiteto, kitų Lietuvos bei pasaulio universitetų mokslininkais. Mokslininkai ir verslo atstovai įgis naujas galimybes ieškoti efektyvių technologijų perdavimo į gamybą būdų, kurti naujus produktus. Tarp „Santakos slėnio“ partnerių jau yra įmonės – „Achemos grupė“, „Kauno tiltai“, „MG Baltic“ ir kt.

Prasideda pirmasis MTEP kūrimo etapas – Kaune iškils modernių mokslinių laboratorijų pastatas. Vėliau bus įrengta reikiama infrastruktūra, atviros prieigos laboratorijas. Projektą įgyvendinti numatyta per 3,5 metų.

MTEP centre, kuriant naujas vaistiniams preparatams skirtas veikliąsias medžiagas, bus vykdomi tiksliosios cheminės sintezės tyrimai. Mokslininkai ieškos būdų, kaip valyti sunkiaisiais metalais užterštus vandenis. Bus kuriamos technologijos, leisiančios nustatyti įvairius pažeidimus statybinėse konstrukcijose, plėtojamos protingo būsto kompiuterio ir kitos pažangios idėjos.

MTEP steigimas yra tik vienas iš „Santakos“ slėnio projektų Kaune. Jau artimiausiu metu ketinama pradėti pažangių farmacinių technologijų centro steigimą, kurti Ateities energetikos centrą ir įgyvendinti kitus projektus.

ŠMM informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: