(c) Krs.lt archyvo nuotr.

Rugpjūčio 27 d. darbą pradėjusi Kauno rajono sodybų, ūkininkų sodybų ir kaimo gyvenamųjų vietovių apžiūros-konkurso vertinimo komisija, pasinaudodama saulėtais ankstyvojo rudens orais, jau aplankė 15 gražiausių rajono sodybų ir 2 ūkininkų sodybas, apžiūrėjo vieną gražiausiai tvarkomą gyvenamąją vietovę Jonučių kaime (Alšėnų sen.). Komisijos nariai įpusėjus konkursui pastebėjo ryškėjant dvi sodybų aplinkos kūrimo tendencijas. Vienų sodybų aplinka labiau šiuolaikiška – dominuoja kruopščiai prižiūrima veja ir spygliuočiai medžiai, kitose sodybose daugiau etnografinių elementų. Tačiau beveik visur yra didesni ar mažesni vandens telkiniai.

Bene didžiausia iš apžiūrėtųjų sodybų įsikurta Neveronių kaime prieš septynerius metus. Daugiabutyje iki tol gyvenusiems Rimai ir Juozui Ručiams pirmiausia įsigytą žemės sklypą teko atkovoti iš pelkės. Dabar 96 arų sklype yra du kanalu sujungti tvenkiniai su dviem tilteliais, gėlynai, sodas, daržas, šiltnamis, ūkinis pastatas ir erdvūs vejos plotai, kuriais vingiuoja iš medžio trinkelių ir įspaustų akmenų sudėlioti takeliai.

Sodybos šeimininkė Rima pasakojo, kad prieš pradėdami statybas lankėsi Rumšiškių etnografiniame muziejuje, kur neišdildomą įspūdį paliko paprastos liaudiškos pirkelės. „Kai vyras paklausė, kokį įsivaizduoju būsimą namą, atsakiau, kad norėčiau gyventi tokioje pirkelėje, kokios stovi Rumšiškių muziejuje. Tada vyras pasakė, kad tokios tikrai nepastatys, bet kompromisą ras, ir pasistatėm namą iš rastų“, – pasakojo R. Ručienė. Pjaustytos langinės, gėlės ant visų namo palangių, neįmantri, bet spalvinga ir skoningai susodinta augmenija, būdinga senosioms lietuvių sodyboms, sukuria vieningo stiliaus aplinką, kurią, pasak sodybos šeimininkės, kuria savo malonumui.

Maloni poilsio oazė aplink tvenkinį formuojama Violetos ir Alfredo Kastečkų sodyboje Lapių miestelyje. Dideliame tvenkinyje akį patraukia ne tik mediniai laiveliai, bet ir plaukiojanti dirbtinė sala. Gražiu vandens ir augmenijos vaizdu pasigrožėti galima prisėdus ant šalia pastatytų krėslų, kiek tolėliau esančioje pavėsinėje galima ir pasivaišinti sodo gėrybėmis.

Augmenijos gausa nustebino Irmos ir Edvardo Duobų sodyba Ramučiuose. Čia augantys apie 70 rūšių dekoratyvinių medelių, daugiausia spygliuočių, sukuria šiuolaikiško stiliaus aplinką, įtakotą rytietiškos estetikos. Sodybos šeimininkė rodė ne tik tai, kas gražiausia rudenėjančioje sodyboje, bet ir vasarą čia gyvenančią šeimą bei jų draugus džiuginusius įspūdingus kaktuso žiedus, užfiksuotus nuotraukose. Šis kaktusas ypatingas ir tuo, kad lauke išgyveno praėjusios žiemos šalčius.

Maloniai komisijos narius nustebino sodybų šeimininkų darbštumas ir požiūris, kad žmogus turi gražinti ne tik sava kiemą, bet ir tvarkyti greta esančią pamiškę ar pakelę. Greta Kastečkų sodybos Lapių miestelyje esanti pamiškė gražiai nušienauta, per išilgai miško einantį griovį pastatytas tiltelis, o po senu ąžuolu – jaukus medinis suoliukas. Už kelių metrų įrengtas kliūčių ruožas šunims.

Vertinimo komisija darbą baigti planuoja iki rugsėjo 15 d. Konkurso-apžiūros metu bus įvertinta 19 sodybų, 6 ūkininkų sodybos ir 5 gražiausiai tvarkomos gyvenamosios vietovės, o nugalėtojai apdovanoti rugsėjo 25 d. Raudondvario dvaro sodyboje vyksiančioje „Derliaus šventėje – 2010“.

Rugsėjo 8 d. darbą baigė komisija, vertinusi rajono sodų bendrijų ir individualių sklypų aplinką. Artimiausiu metu komisija paskelbs šio konkurso-apžiūros nugalėtojus.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: