Spalio 20 d. minima Pasaulinė osteporozės diena
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informuoja, kad spalio 20 d.Pasaulinė osteoporozės diena.

Osteoporozė – tai liga, siejama su laipsnišku kaulų plonėjimu ir silpnėjimu. Dažniausiai ja suserga moterys po menopauzės. Negydoma osteoporozė gali tyliai progresuoti iki tol, kol kaulai ims lūžti. Ankstyvoji prevencija ir gydymas – geriausi būdai išvengti rimtesnių komplikacijų.

Osteoporozės paplitimas

Pasaulyje dėl osteoporozės kasmet įvyksta 2,5 milijono kaulų lūžių. Osteoporozė labiau paplitusi tarp moterų. Viena iš trijų moterų ir vienas iš aštuonių vyrų per gyvenimą patiria bent vieną osteoporozinį kaulų lūžį. Dažniausiai lūžta stuburo, šlaunies ar riešo kaulai. Ligai progresuojant, pradeda klibėti dantys, susidaro kupra.

Osteoporozės klasifikavimas

Osteoporozė pagal priežastis yra skirstoma į pirminę ir antrinę:

Pirminė osteoporozė būdinga vyresniems žmonėms. Liga dažniau pasireiškia moterims nei vyrams. Antrinę osteoporozę gali sukelti įvairios ligos: skydliaukės, inkstų, plaučių, žarnyno ar genetinės. Kartais ją sukelia nuo kitų ligų vartojami vaistai.

Osteoporozės simptomai

Ligą anksti pastebėti sunku, nes pati osteoporozė simptomų neturi ir yra neskausminga. Pirmieji ligos požymiai atsiranda vėlai. Dažniausiai tai juosmens skausmai ir naktinis kojų mėšlungis, jų priežastis – nediagnozuoti stuburo slankstelių lūžimai.

Sergant osteoporoze, po truputį mažėja ūgis, formuojasi kupra ir skauda kaulus, ypač stuburo srityje. Osteoporozė neretai diagnozuojama pavėluotai, jau įvykus komplikacijai – kaulo lūžimui.

Osteoporozės priežastys

Gydytojai nežino tikslių medicininių osteoporozės priežasčių, bet žino daug įvairių veiksnių, galinčių lemti šią ligą. Tai senėjimas, paveldimumas, mityba ir gyvenimo būdas,vaistų vartojimas, kai kurios ligos. Kaulų stiprumas priklauso nuo kaulų masės ir kaulinio audinio tankio. Žmogaus kauluose visą laiką vyksta pokyčiai: irimas ir naujo kaulinio audinio augimas.

Vaikystėje ir jaunystėje augimo procesai aktyvesni nei irimo, todėl iki 30 metų kaulai auga, tvirtėja, tankėja. Vyresniame amžiuje rezorbcija spartesnė nei atsinaujinimas, todėl prarandama kaulinės masės dalis ir gali prasidėti osteoporozė. Moterų sergamumui daro įtaką po menopauzės ar jos metu vykstantys hormoniniai pokyčiai, dėl kurių prarandama iki 15 proc. kaulų masės.

Didesnė tikimybė susirgti osteoporoze, jeigu:

– esate vyresni nei 50 metų;

– jūsų šeimoje yra sirgusiųjų osteoporoze. Kaulinio audinio stiprumas net 80 proc. atvejų

– paveldėjimas;

– esate moteris (šia liga moterys serga dažniau nei vyrai);

– esate moteris, kuriai pašalintos kiaušidės (ypač iki 45 metų);

– esate smulkus kūno sudėjimo ir mažo svorio;

– per mažai judate, nesportuojate;

– jūsų mityba neracionali;

– su maistu gaunate nepakankamai kalcio, trūksta vitaminų B ir D;

– rūkote;

– nesaikingai vartojate alkoholį;

– nesaikingai vartojate kavą;

– sergate virškinamojo trakto, inkstų, endokrininėmis ar kitomis ligomis, dėl kurių sutrinka kalcio ir kitų mineralų apykaita.

– ilgai vartojate steroidinius hormonus (prednizoloną, kortizoną) ir kitus medikamentus, trikdančius normalią mineralų apykaitą.

Kaip išvengti osteoporozės?

Išsitirti kaulų mineralų tankį – jis leis sužinoti, ar jums negresia osteoporozė. Vartoti daug kalcio ir vitamino D, reguliuojančio kalcio įsiurbimą žarnyne ir padedančio jam išlikti kauluose. Daug kalcio yra pieno produktuose (neriebiame piene, sūryje, jogurte), tamsios spalvos žalumynuose (lapiniuose kopūstuose, brokoliuose), pupelės, morkos, migdolai. Vitamino D yra riebioje žuvyje ir pieno produktuose. Būnant saulės atokaitoje, šis vitaminas gaminasi organizme. Šaltuoju metu laiku galima vartoti jo preparatus.

Aprūpinti kaulus būtinomis mineralinėmis medžiagomis. Be kalcio, jiems reikia:

– boro – jis padeda pasisavinti ir išsaugoti kalcį;

– vario ir silicio, stiprinančių kaulus;

– magnio – jis stimuliuoja efektyvų kalcio pasisavinimą;

– vitamino A, reikalingo kaulų audinio sintezei;

– vitamino C, stimuliuojančio kolageno, stiprinančio kaulų audinį, gamybą;

– cinko, skatinančio skrandžio rūgšties, būtinos kalciui pasisavinti, gamybą.

Mažiau valgyti sočiųjų riebalų, galinčių sumažinti skrandžio sekreto rūgštingumą. Nevartoti daug druskos, nes ji stimuliuoja kalcio pasišalinimą su šlapimu. Pakankamai judėti – tai skatina kaulų augimą ir tvirtėjimą. Reikėtų vengti didelių krūvių, staigių judesių, labai aktyvių žaidimų, kuriuos žaidžiant padidėja traumų tikimybė. Patariama daugiau bėgioti, vaikščioti, važinėtis dviračiu, žaisti tenisą, kilnoti svarsčius, užsiimti aerobika, išmokti specialių pratimų nugaros raumenims stiprinti;

Nerūkyti, nepiktnaudžiauti alkoholiu, kofeinu. Susirgus osteoporoze, vartoti kalcio papildus. Osteoporozės profilaktika užsiimti visą gyvenimą: vaikams reikia duoti daugiau produktų, kuriuose yra kalcio ir kitų kaulus stiprinančių medžiagų, o suaugusiems – pasirinkti sveiką maisto racioną ir gyvenseną.

Kaip užkirsti ligai kelią?

Jeigu Jums skauda nugarą arba klubų sąnarius ir mažėja kūno svoris, artėja menopauzė ir būta daug osteoporozę skatinančių veiksnių, arba dėl sveikatos ypatumų ir tam tikrų vaistų vartojimo yra padidėjusi osteoporozės grėsmė, reikėtų kreiptis į gydytoją. Osteoporozė gali būti diagnozuojama gana anksti.

Yra išrasti efektyvūs ir gerai toleruojami vaistai, galintys padidinti prarastą kaulų tankį ir dėl to sumažinti lūžių grėsmę. Ankstyva diagnostika ir gydymas gali padėti rizikos grupei priklausančioms moterims išsaugoti sveikesnius kaulus, o jau sergančioms šia liga – išvengti lūžių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: