© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prie Danijos kapitalo įmonės “Saerimner” priklausančių kiaulininkystės kompleksų Panevėžio ir Kelmės rajonuose kitų metų pradžioje pradės veikti pirmosios šalyje biodujų jėgainės, elektros energiją gaminsiančios iš srutų.

Į aplinkos apsaugos sprendimus investuojančios “Saerimner” partnerė “Modus energija” jėgainių statybos projektą plėtos savo lėšomis ir ilgalaike 14,8 mln. litų “Swedbank” paskola. Pradėjus veikti šioms jėgainėms, bus sukurta iki 15 naujų darbo vietų, teigiama “Swedbank” pranešime.

Pasak “Swedbank” Verslo bankininkystės tarnybos vadovo Dainiaus Vilčinsko, investicijomis į alternatyvios energetikos sprendimus šalies įmonės pradeda domėtis siekdamos mažinti kaštus bei efektyviau panaudoti turimus energijos išteklius, taip pat norėdamos sušvelninti savo veiklos poveikį aplinkai.

“Alternatyvių energijos šaltinių panaudojimo investiciniai projektai yra visapusiškai naudingi. Aktyvesnė “žaliosios” energetikos plėtra leistų sumažinti į šalį įvežamo iškastinio kuro poreikį, padidinti šalies ekonominį konkurencingumą ir užtikrinti tvaresnę, aplinką tausojančią ūkio plėtrą”, – pranešime sakė D.Vilčinskas.

“Modus grupei” priklausančios “Modus energijos” skaičiavimais, šiose biodujų jėgainėse per metus bus perdirbta apie 160 tūkst. tonų gyvulių mėšlo ir pagaminta 12,8 mln. kWh elektros ir šilumos energijos. Jėgainėse fermentacijos metu iš srutų bus išgaunamos dujos, jas deginant – gaminama elektros energija. Perdirbtos srutos taps bekvape mase, tinkama tręšti ūkininkų laukus.

“Šio projekto naudą netrukus pajus ir elektros vartotojai, nes pagaminama švari elektros energija bus pigesnė nei iš iškastinio kuro gaminama elektros energija Lietuvoje”, – pranešime teigė “Modus energijos” direktorius Ruslanas Sklepovičius.

Iš viso “Saerimner” ir “Modus energija” Lietuvoje per 2013-2014 metus planuoja pastatyti 6 biodujų jėgaines, kuriose bus perdirbamos gyvūninės kilmės organinės atliekos.

“Modus grupė” veiklą vykdo keturiose pagrindinėse veiklos srityse: automobilių pardavimo ir jų techninio aptarnavimo, automobilių nuomos paslaugų, nekilnojamojo turto plėtros ir energetikos. Šiuo metu grupei priklauso 20 įmonių Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Baltarusijoje.

“Saerimner” priklauso 11 iš šalyje esančių 43 kiaulių kompleksų. Grupei priklauso “Saerimner”, “Kepalių bekonas” ir “Pasodėlės” fermos. 2011 metais į “Saerimner” valdančią įmonę “Idavang” investavo Tarptautinė finansų korporacija (TFK), priklausanti Pasaulio banko grupei – ji įsigijo 20 proc. “Idavang” akcijų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: