(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Vienuolika studentų iš Lietuvoje esančio Europos Humanitarinio universiteto (EHU) yra sulaikyta Baltarusijos pareigūnų dėl dalyvavimo proteste prieš nedemokratiškus prezidento rinkimus. Viena studentė iš jų patalpinta KGB (liet.k. Valstybės saugumo komiteto) kalėjime. Viso areštuota per 200 Baltarusijos studentų.Tokius duomenis Lietuvos studentų sąjungai pateikė pagalbos besikreipiantys EHU Studentų atstovai.

„Už demokratiją ir laisvę kovojantis jaunimas visada buvo didžiausia šalies jėga. Kaip studentai bei studentų atstovai, nepamiršdami sudėtingo Lietuvos kelio į nepriklausomybę, reiškiame palaikymą demokratiją puoselėjantiems kolegoms bei jaunimo lyderiams Baltarusijoje. Atsižvelgdami į kaimyninėje valstybėje vykstančius įvykius, nukentėjusiems studentams teiksime pagalbą visais įmanomais būdais“,- teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

EHU Studentų atstovų duomenimis, tarp sulaikytų jaunuolių yra ne tik Lietuvos studentų, bet ir viena Lietuvos pilietė. Lietuvos pilietybę turinti bei Minske gyvenanti Baltarusijos valstybinio pedagoginio universiteto studentė Olga Marževskaja sulaikyta 10-čiai parų. Studentų sąjungos prezidentas akcentuoja, kad valstybės valdžios pareiga yra ginti savo piliečius bei šalies studentus. Todėl atkreipdami ypatingą dėmesį Studentų atstovai ragina valdžios pareigūnus imtis efektyvių veiksmų dėl vykstančių neramių įvykių kaimyninėje valstybėje.

Pasak Europos Humanitarinio universiteto Studentų atstovų, vienai iš areštuotų EHU studentų Nastiai Palazhankai, šiuo metu patalpintai KGB kalėjime, gresia iki 15 metų nelaisvės bausmė. Kitiems areštuotiems EHU studentams įprastose sulaikymo įstaigose skirta 10-15 parų administracinio arešto.

Remiantis EHU Studentų atstovais, jaunimo lyderiai Minske buvo suimami ne tik demonstracijos metu. Jaunuoliai buvo areštuojami prie savo gyvenamosios vietos ir kitose su įvykiu nesusijusiose vietose.

Dėl šios situacijos kaimyninėje šalyje Lietuvos studentų sąjunga ruošia kreipimąsi Lietuvos Prezidentei, Ministrui Pirmininkui, Užsienio reikalų ministrui, Švietimo ir mokslo ministrui, Baltarusijos ambasadoriui, kuriuo siekiama atkreipti ypatingą dėmesį į susiklosčiusią situaciją Minske bei raginama paleisti taikius studentus, sudaryti jiems sąlygas ramiai tęsti studijas gimtojoje šalyje arba svetur.

Primename, kad 2010 m. gruodžio 19 d. įvykę Baltarusijos Respublikos Prezidento rinkimai, buvo pripažinti, kaip neatitikusieji Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) keliamų demokratiškumo ir skaidrumo reikalavimų. Pasibaigus prezidento rinkimams, piliečiai susirinko į demonstraciją Minske.

Baltarusijos milicijos pareigūnai sulaikė per 600 protestuotojų. Suimtiems asmenims skirta 10-15 parų administracinio arešto Baltarusijos sulaikymo įstaigose. Per 200 areštuotų asmenų yra studentai bei jaunimo lyderiai. Tarp sulaikytų jaunuolių yra Lietuvoje įsikūrusio Europos Humanitarinių universiteto studentai. Dėl esamos situacijos Baltarusijoje susirūpinimą pareiškė Europos Studentų sąjunga bei Europos sąjungos valdymo institucijos.

Lietuvos studentų sąjungos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: