(c) Lietuvos šachmatų federacijos archyvo nuotr.
Jaunasis T.Laurusas (baltieji) įveikė tarptautinį meistrą iš Suomijos M.Agopov

Rugpjūčio 25-31 dienomis Lietuvos žemės ūkio universiteto iškilmių salėje vyko II-asis tarptautinis “LŽŪU GM taurės” šachmatų turnyras. Iš 14 turnyro dalyvių net 9 buvo užsieniečiai. Jų tarpe – žaidėjai iš Danijos, Švedijos, Suomijos, Anglijos, Latvijos ir Rusijos.

Daugelį užsienio svečių atvykti į Kauną motyvavo galimybė “LŽŪU GM taurėje” įvykdyti tarpt. meistro ar didmeistrio normos balą. Didmeistrio normos aspirantus turnyre egzaminavo šį titulą turintys kauniečiai A.Butnorius ir Š.Šulskis, svečias iš Latvijos N.Miezis ir ilgus dešimtmečius buvęs pajėgiausiu Suomijos šachmatininku 67-erių metų H.Westerinen.

Viso varžybose buvo sužaista 10 ratų, kai kada žaidžiant net 2 partijas per dieną. Galutiniai rezultatai patvirtino, kad sportinė motyvacija šachmatuose yra tokia pati stipri varomoji jėga, kaip ir kitose sporto šakose. Antradienį, sužaidus paskutinįjį 10-ąjį ratą, paiškėjo turnyro nugalėtojai. Surinkęs net 8,5 tšk. iš 10 gal., tarpt. meistras (IM) iš Švedijos Hans Tikkanen užtikrintai tapo šių metų LŽŪU GM taurės savininku, kartu pelnydamas atkakliai siektos tarpt. didmeistrio (GM) normos balą.Nugalėtojas laimėjo 7 partijas, iš kurių geriausia pripažino pergalę 4-ajame rate, pasiektą juodosiomis figūromis prieš GM N.Miezį.Kitas 3 savo partijas H.Tikkanen baigė taikiai.

Antroje vietoje su 8 tšk. liko kitas švedas IM Daniel Semcesen, taip pat sugebėjęs įvykdyti GM normatyvą ir pelnyti vieną normos balą. Trečioje vietoje – latvis GM Normunds Miezis (7,5 tšk.). Geriausiai iš lietuvių pasirodė Š.Šulskis, surinkęs 7 tšk. Kaunietis pasiekė 4 pergales, o kitas 6 partijas užbaigė lygiosiomis.

Pažymėtinas 14-mečio kauniečio Tomo Laurušo apsisprendimas išbandyti jėgas su suaugusiais pajėgiame tarpt. turnyre. Gerokai išsiskiriantis gabumais ir sportiniais rezultatais tarp kitų Lietuvos moksleivių, T.Laurušas energingai pradėjo turnyrą. Ypač gera serija Tomui pavyko nuo 3 iki 5 varžybų rato, kur jaunasis kaunietis įveikė didmeistrius H.Westerinen’ą, A.Butnorių ir tarpt. meistrą iš Suomijos M.Agopov’ą. Tačiau pakilęs į pačią turnyrinės lentelės viršūnę, T.Laurušas gavo pačius pajėgiausius varžovus ir pralaimėjo paskutiniąsias penkias partijas. Visgi neabejotina, kad šis “LŽŪU GM taurės” turnyras jaunajam kauniečiui bus puikia meistriškumo mokykla, ruošiantis dalyvavimui lapkričio mėn. Graikijos Halkidiki mieste įvyksiančiame Pasaulio jaunimo šachmatų čempionate, kur T.Laurušas varžysis berniukų iki 14 m. amžiaus grupėje.

Lietuvos šachmatų federacijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: