(c) V.Knyzelio/LFF.lt
Sūduva - Rapid

Du Lietuvos klubai ketvirtadienį (liepos 14 d.) startuoja UEFA Europos lygoje antrojo atrankos etapo rungtynėmis namuose.

Abiejų mūsų šalies atstovų laukia išbandymai su gilias tradicijas turinčiais klubais iš Olandijos ir Švedijos. Tauragės „Tauras“ Kaune priims „ADO Den Haag“, o Marijampolės „Sūduva“ savo stadione – „Elfsborg“ ekipą.

Gausiai palaikys sirgaliai

Praėjusį sezoną ketvirtą vietą Lietuvos čempionate iškovojęs „Tauras“ Europos lygoje dalyvauja antrą sezoną. Burtai Tauragės komandą suvedė su vieno iš didžiausių Olandijos miestų Hagos komanda – „ADO Den Haag“.

Olandų klubas yra įkurtas 1905 metais ir du kartus tapo šalies čempionu, tiesa dar praėjusio amžiaus penktame dešimtmetyje. Pernai Olandijos čempionate Hagos vienuolikė užėmė septintą vietą, tačiau laimėjo keturių komandų atkrintamąsias varžybas dėl kelialapio į Europos lygą.

Į Senojo žemyno turnyrus „ADO Den Haag“ grįžta po 24 metų pertraukos. Tokia proga savo komandą Lietuvoje ruošiasi palaikyti net apie tūkstantis ištikimiausių komandos aistruolių. Manoma, kad prie jų prisijungs ir šimtai Varšuvos „Legia“ gerbėjų, kuriuos su olandais sieja seni draugystės ryšiai.

„Den Haag“ ekipos pagrindą sudaro žaidėjai iš Olandijos, tačiau taip pat yra legionierių iš Belgijos, Slovakijos ir keli dvigubą pilietybę turintys futbolininkai. Vieną olandą savo gretose turi ir „Tauras“ – ekipai atstovauja žymiojo AC „Milan“ saugo Clarence‘o Seedorfo sūnėnas Regilio.

Keitėsi ir varžovai, ir „Tauras“

Būsimus varžovus analizavęs „Tauro“ treneris Gediminas Jarmalavičius teigė, kad olandų komandoje nuo per vasarą įvyko nemažai pasikeitimų, todėl spręsti apie oponentą nelengva.

„Vis tik tikiuosi, kad komandos braižas iš esmės nesikeis. Praėjusiame sezone „ADO Den Haag“ paliko labai gerą įspūdį. Ši ekipa žaidžia atakuojantį futbolą su trimis žaidėjais smaigalyje. Bandysime pasinaudoti tuo, kad jie palieka spragų gynyboje. Tai tikrai galingas varžovas, bet stengsimės kautis ir parodyti ką galime“, – LFF.lt sakė treneris.

Šį sezoną A lygoje „Tauras“ rungtyniavo ne itin sėkmingai ir įpusėjus sezonui užima devintąją vietą. Vis tik artėjant kovoms Europos lygoje tauragiškių gretas sustiprino papildė penki žaidėjai – į komandą po pertraukos sugrįžo gynėjas Tomas Sirevičius, saugas Andrius Gedgaudas ir Linas Savastas, legionieriai saugas iš Portugalijos Miguelis Oliveira Soaresas ir serbų kilmės prancūzas Goranas Jerkovičius. Po ligos į rikiuotę grįžo ir saugas Orestas Buitkus, tačiau rungtyniauti greičiausiai negalės kitas saugas Vitalijus Rečickis.

„Kaip ir kiekvienam studentui mums dar trūksta kelių naktų, tačiau esame neblogoje formoje. Naujokai tikrai sustiprins ekipą, nors sunku tikėtis, kad jie iš karto sužibės. Portugalui pirmiausia reikia apsiprasti Lietuvoje, o visiems kitiems – susižaisti su komandos draugais“, – teigė G. Jarmalavičius.

Rungtynės vyks Kauno S. Dariaus ir S. Girėno sporto centro stadione, nes Tauragėje dar vyksta stadiono rekonstrukcija. Dvikovos pradžia – ketvirtadienį 19 valandą, rungtynes tiesiogiai transliuos LTV2.

Kapitonas – Švedijos rinktinės senbuvis

Ketvirtadienio vakare, tik dviem valandomis vėliau Marijampolėje varžovus iš užsienio priims ir „Sūduvos“ klubas. Jo varžovu bus penkiskart Švedijos čempionas Buroso „Elfsborg“. 1904 metais įkurtas „Elfsborg“ paskutinį kartą stipriausia Švedijos komanda tapo 2006 metais, o pernai šalies čempionate užėmė ketvirtąją vietą.

Komandos sudėtį sudaro beveik vien Švedijos pilietybę turintys žaidėjai, išskyrus vartininkus australą Ante Čovičių ir daną Jesperą Christianseną bei anglą puolėją Jamesą Keene‘ą. Ekipos kapitonas – žinomas 34 metų saugas Anderssas Svenssonas, kuris yra rungtyniavęs Anglijoje, o savo šalies rinktinėje yra sužaidęs daugiau nei šimtą rungtynių.

Pirmajame Europos lygos atrankos etape „Elfsborg“ namuose 4:0 įveikė „Fola“ komandą iš Liuksemburgo, o išvykoje sužaidė lygiosiomis 1:1. Švedijos čempionate „Elfsborg“ šiuo metu žengia antras ir trimis taškais atsilieka nuo lyderio.

Sieks nudžiuginti savo žiūrovus

„Sūduvos“ vyriausiajam treneriui Virginijui Liubšiui iš matytų dviejų vaizdo įrašų varžovai padarė labai gerą įspūdį.

„Tai stipri komanda. Ji žaidžia ne visai skandinavišką futbolą: nepastebėjau daug ilgų perdavimų, komanda stengiasi laikyti kamuolį ant žemės. Labai stiprūs varžovų ekipos kraštai, ji rungtyniauja taktiškai brandžiai. Bet silpnų vietų turi visi. Pamėginsime užčiuopti tas vietas“, – klubo svetainei fksuduva.lt sakė treneris.

Jis nesiryžo vertinti „Sūduvos“ šansų ir užsiminė, kad nemažai priklausys nuo pirmųjų rungtynių: „Galiu pažadėti, kad vyrai kausis iš visų jėgų, padarys viską, ką leidžia jų sugebėjimai. Mus tenkintų rezultatas 1:0. Žinoma, norėtųsi daugiau, tačiau nereikia pernelyg įsisvajoti. Stengsimės rungtyniauti taip, kad liktų patenkinti žiūrovai, kad stadione jie pasisemtų teigiamų emocijų ir išeitų iš jo būdami geros nuotaikos.“

„Sūduvos“ gretose pastarosiomis savaitėmis įvyko nemažai permainų. Po netikėtos nesėkmės rungtynėse su Gargždų „Banga“ klubas išsiskyrė su veteranais Tomas Ražanausku, Mantu Samusiovu, legionieriumi Nikolajumi Mašitševu, o saugas Audrius Brokas išvyko karjeros tęsti Lenkijoje.

Marijampolės klubą papildė keturi legionieriai – ukrainiečiai Sergejus Žigalovas, Sergejus Loginovas bei kinai Wangas Yangas ir Gu Binas.

„Sūduvos“ ir „Elfsborg“ dvikova bus žaidžiama ketvirtadienį nuo 21 valandos. Rungtynes tiesiogiai transliuos Futbolo.TV.

Lietuvos futbolo federacijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: