(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Legendinė „The QUEEN Symphony“ pirmą kartą atvyksta į Šiaulius ir Kauną. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius) lapkričio 12 d., 19 val. Šiaulių arenoje, lapkričio 13 d., 19 val. Kauno halėje atliks šią bene populiariausią visų laikų simfoniją. Tai britų kompozitoriaus Tolga Kashifo sukurtas kūrinys pagal legendinės grupės „QUEEN“ ir Freddie Mercury dainas. Šešių įspūdingų dalių simfonija parašyta solistams, chorui ir orkestrui. Kūrinį atliks Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, solistės – smuikininkė Saulė Rinkevičiūtė, pianistė Rūta Rinkevičiūtė, violončelininkė Vita Šiugždinienė, dainuos Kauno valstybinis choras (vad. Petras Bingelis). Diriguos Maestro Gintaras Rinkevičius.

Jei reikėtų iš roko istorijos puslapių išrinkti grupę, labiausiai tinkančią simfoninės muzikos inspiracijoms, tai be abejonių būtų „QUEEN“. „QUEEN“ siela, prieš devyniolika metų miręs Freddie Mercury (1946 – 1991) sakydavo, kad „Norėčiau, jog žmonės savaip interpretuotų mano muziką“. Galingas, ryškus charakteris ir su niekuo nesulyginamas dramatiškas Freddie Mercury vokalas, kūrybinė laisvė ir skambesio unikalumas – jau savaime didelės jėgos reiškinys. O sujungtas su orkestro spalvomis jis nubloškia mus į tolimą ir nostalgiškų jausmų pasaulį. Nostalgiškų ne dėl to, kad „QUEEN“ nebeliko, o dėl to, kad šios grupės muzika daugeliui iš mūsų siejasi su gražiausiais gyvenimo momentais. Sunku rasti žmogų, negalintį paniūniuoti bent vienos „QUEEN“ melodijos.

Paklaustas, kodėl po trisdešimties metų „QUEEN“ muzika vis dar jaudina milijonus pasaulio klausytojų, kompozitorius Tolga Kashif teigia, kad legendinės grupės muzika turi savotišką DNR, kurio nepakartos niekas. Tai visų pirmą – beribis „QUEEN“ melodijos pasaulis. Sujungti „QUEEN“ roką su simfonija vis tiek atrodo labai sudėtinga, tačiau Tolga Kashif tai atliko fantastiškai. Fantastiškai, nes ir karščiausi grupės fanai pripažino ir pamėgo šią muziką. Simfonijos įrašas Europos, JAV, Azijos klasikinės muzikos populiariausiųjų sąrašuose nuolat minimas iki šiol. Per pirmąjį atlikimą kūrinio klausėsi Freddie Mercury mama Jer Bulsara, „QUEEN“ būgnininkas Roger Taylor ir garsusis gitaristas Brian Mey. Tuomet jie plojo stovėdami kartu su daugiau kaip 2000 kitų klausytojų Londono Royal Festival Hall koncertų salėje.

Turkų kilmės Didžiosios Britanijos kompozitoriui Tolga Kashif užsakymą sukurti simfoninį kūrinį grupės „QUEEN“ dainų pagrindu 2002 metais pateikė EMI įrašų kompanija. „QUEEN“ nariams patiko kompozitoriaus idėja daryti ne „pliką“ dainų aranžuotę, o naudojant „QUEEN“ muziką, sukurti savitą, naują ir originalų kūrinį. „QUEEN“ grupės nariai nedalyvavo simfonijos kūrimo procese, palikdami kompozitoriui visišką veiksmų laisvę. Ir tai pasiteisino! Simfonijos muzikiniam audiniui naudojamos garsiausios grupės dainos: „Champions“, „Rock You“, „The Show Must Go On“, „Love of my Life“, „Who Wants to Live Forever“ ir kt. Kai kurias iš jų sunku atpažinti net didžiausiems „QUEEN“ muzikos gerbėjams – kompozitorius specialiai tarsi meta iššūkį klausytojui, išgrynindamas detales ir atskirdamas jas nuo roko dvasios; arba populiarią melodiją panaudodamas kaip nedidelį boso motyvą. „Visi, kas tikisi išgirsti tiesiog aranžuotas „QUEEN“ dainas, bus mažų mažiausiai šokiruoti“, po pirmųjų simfonijos perklausų teigė legendinis gitaristas Brian May. „Tai žmogaus su nauju požiūriu ir unikaliu mąstymu darbas. Aš įsitikinęs, kad šis kūrinys, kaip ir kiti dalykai, susiję su „QUEEN“, gali iššaukti tam tikrą ir neigiamą reakciją. Ji laužo daugumą simfoninės formos taisyklių. Bet aš taip pat esu įsitikinęs, kad ši simfonija taps nemirtingu orkestrų repertuaro „favoritu“, nes visada surinks pilnas koncertų sales“ – sakė Brian May.

T. Kashif pabrėžia, kad „QUEEN“ muzika yra vertingas audinys akademinės muzikos kompozitoriui. Grupės „QUEEN“ pompastika ir teatrališkumas siejamas jos lyderiu Freddie Mercury, kurio dėka grupė koncertuodavo prestižinėse salėse, tokiose kaip English Music Hall ar net operos teatruose – Freddie Mercury juk taip mėgo operą. „Jis visada žavėjosi akademiniais menais, teatru, tai atsispindi ir jo kūryboje. „QUEEN“ skambesys gana eklektiškas, dar daugiau, dainų eilės apgaulingos. Pavyzdžiui, jei iš dainos „We are the Champions“ pašalintume rokenrolą, pamatytume jausmingumą ir lyriką. Aš norėjau perteikti šį paradoksą, nors ir naudodamas visiškai skirtingus žanrus“, – teigė kompozitorius T. Kashif.

„Kartu su savo amžininkais, grupe „Genesis“ ir Davidu Bowie, „QUEEN“ buvo naujos radikalios bangos, metusios iššūkį visai populiariajai muzikai, dalimi. Jie įkūnijo pirmykštę artistinę ekspresiją, kurią mes girdime skrupulingai atliktuose įrašuose ir koncertuose; jų įrašai yra dovana būsimoms kartoms. Daugeliu aspektų „QUEEN“ muzika yra tarp roko ir klasikinių žanrų – ji gali skambėti kaip rokas, tačiau paanalizavus pasirodo, kad jos branduolys turi reikšmingą ir labai stiprią tematinę bazę ir simfoninėms interpretacijoms, ir bet kokiam roko stiliaus kūriniui“, teigė kompozitorius T. Kashif, , „QUEEN“ simfonijos sukūrimui paskyręs net dvejus darbo metus.

Įkvėptas milžiniškos „The QUEEN Symphony“ sėkmės, Tolga Kashif aranžavo dar vienos legendinės roko grupės kūrybą. „The Genesis Suite“ premjera įvyko šių metų spalio 11 d., Londono simfoniniam orkestrui dirigavo pats kompozitorius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: