Kino filmo "Adams æbler" kadras

Dvi priešingybės susipina  komedijoje – „Adomo obuoliai“.   Tai 2005 – ųjų metų danų kino juosta režisuota Anders‘o Thom‘o Jensen‘o. Filmo siužetas paremtas religinėmis idėjomis iš Jobo knygos.

Drama sėkmingai buvo rodoma Toronto, Marakešo, Maskvos, Varšuvos bei kituose tarptautinio kino festivaliuose. Tris svarbiausius Danijos kino apdovanojimus “Robertus” iškovojusį filmą režisavo labiausiai kino versle besireiškiantis šios šalies jaunosios kartos kino kūrėjas, scenaristas ir aktorius Andersas Thomas Jensenas.

Siužetas

Buvęs neonacių gaujos lyderis Adomas (Ulrich Thomsen), kurį neseniai paleido iš kalėjimo, yra išsiųstas priverstiniam perauklėjimui ir turi kelis mėnesius praleisti mažoje religingų žmonių bendruomenėje.

Bendruomenės dvasinis vedlys yra kunigas Ivanas (Mads Mikkelsen) – nepataisomas optimistas. Tuo pat metu perauklėjami ir kiti du kaliniai: Khalidas, arabų vagis, kuris kartais užgrobia degalines laikydamas tai tam tikra protesto forma, ir Gunaras, apkūnus alkoholikas kleptomanas, kaltintas išprievartavimu. Ivanas šventai tiki žmonių dieviškumu ir nemato kalinių besitęsiančių piktadarysčių.

Ivanas pasako Adomui, kad perauklėjimas pavyks tada, kai šis pasirinks tikslą ir jį įvykdys. Pasiekęs tikslą Adomas galės palikti parapiją. Stengdamasis išprovokuoti kunigą, Adomas pasirenka tokį tikslą – iškepti obuolių pyragą. Ivanas priima šį tikslą, tačiau iškelia sąlygą – pyragas turi būti iškeptas iš obuolių nuo obels augančios bažnyčios sode, kuri nėra itin prižiūrėta. Adomas pradeda rūpintis obelimi, tačiau viskas klostosi ne taip ir gerai.

Kino filmo “Adams æbler” kadras

Aktoriai

Linksmame, politiškai nekorektiškame, nenuspėjamame, šiek tiek šokiruojančiame, religinėmis idėjomis ir absurdiškomis situacijomis praturtintame filme vaidina geriausių Danijos aktorių rinktinė Ulrichas Thomsenas, Nikolajus Lie Kaasas, Paprika Steen, Madsas Mikkelsenas ir Nicolas Bro.

Iš pirmo žvilgsnio „Adomo obuoliai” – tipiška juodoji komedija. Keturi kiek įmanoma keistesni charakteriai priversti gyventi visi kartu kažkur Danijos užkampyje esančioje bažnyčioje. Visi jie vienaip ar kitaip nusivylę pasauliu, tačiau tik pastorius Ivanas vis bando įžvelgti vilties ir tikėti Dievu kai tuo pačiu jo gyvenimas taip pat nėra lengvas – paralyžuotas sūnus, mirusi žmona, auglys galvoje.

Kiekvienas aktorius filme nešiojasi  savyje grupelę ydų iš kurių šaipomasi ar pasijuokiama.“Adomo obuoliuose” juokiamasi iš ydų – alkoholizmo, kleptomanijos, smulkmeniškumo, godumo ir, galiausiai, absoliutaus gėrio, naivumo – ir absuliutaus blogio, storžieviškumo, tačiau tai ir yra pagrindinis filmo veiksmo ir idėjinis variklis.

Kino filmo “Adams æbler” kadras

Filmo elementai 

Vienas iš filmo elementų tai skambanti grupės “Take that” daina “How deep is your love?” , kuri tampa savotišku leitmotyvu. Būtent ši daina padeda kunigui Ivanui atlaikyti smūgius į atsuktą skruostą. Nemažiau svarbus juostos motyvas – Dievas. Jis bene vienintelis ir svarbiausias teisėjas, kuris sprendžia kas blogai, kas ne bei nulemia veikėjų gyvenimus. Bibliniai elementai, taip pat, labai ryškiai matomi. Savo kūrinio estetiką režisierius konstruoja šiais motyvais, kurių randame jau pavadinime: Adomas ir prigimtinės nuodėmės simbolis – obuolys.

Tačiau tai tik pati pradžia, mat reguliariai Adomo daužomas kunigas Ivanas kuo ramiausiai atsukinėja kitą žandą, o skustagalviui herojui padovanota Biblija, numesta ant žemės, nuolat atsiverčia ties Jobo knyga. Dar vienas svarbus elementas – spalvos. Jos dramoje užima svarbią vietą. Kai filmo veiksmas ramus, dangus būna saulėtas, kai nuotaika tampa grėsminga dangus ima žaibuoti, spalvos tampa niūros ir tamsios.

Verdiktas 9/10

Šis groteskiškas filmas, kai kam gali atrodyti sunkiai suprantamas, ar visiškai nejuokingas, gal net papiktinantiss savo idėjomis, tačiau jausmai kurie užplūs jo pabaigoje išties verti visų šių prieštaringų išgyvenimų. Tai ne tikrai monotoniškas filmas apie gyvenimą, kažką daugiau, kas įkvepia tikėti, nepasiduoti ir kovoti su „savo demonais“ bei kad ir kas nutiktų stengtis iškepti „savąjį obuolių pyragą“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: