Kino filmo "American Hustle" kadras

„Amerikietiška afera“- tai vienas geriausiai kino kritikų vertinamų 2013-ųjų filmų, susikrovęs daugybę apdovanojimų bei sulaukęs net dešimties prestižinių „Oskaro“ nominacijų.

Režisierius David O`Russell kuriant „Amerikietišką aferą“ surinko tikrą Holivudo grietinėlę. Pagrindines rolės šioje juostoje atlieka Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper ir Jennifer Lawrence. Su kiekvienu iš šių aktorių režisierius jau yra dirbęs prieš tai sėkmės sulaukusiuose filmuose „The Fighter“ (Christian Bale, Amy Adams), bei „Silver Linings Playbook“ ( Bradley Cooper, Jennifer Lawrens).

Siužetas

Filmo siužetas vyksta Niujorko mieste tarp septintojo dešimtmečio pabaigos ir aštuntojo pradžios. Irving`as Rosenfeld`as (Christian Bale) yra kelių skalbyklų savininkas, tačiau tikrasis jo darbas ir pašaukimas yra sukčiavimas. Prisidengdamas savo skalbyklomis Irving`as užsiima nelegalia veikla. Pardavinėja vogtus meno kūrinius ir apgaudinėja neturtingus žmones, kurie atiduoda savo pinigus Irvingui tikėdamiesi jog jų investicija išaugs dešimteriopai.

Dar filmo pradžioje Irving`as sutinka savo sielos draugę Syndei Prosser (Amy Adams). Syndei iškarto tampa jo partnerė meilėje ir nusikalstamoje veikloje. Apsimetusi iš Didžiosios Britanijos kilusia ledi Edit su svarbiomis pažintimis Anglijos bankuose Syndei  kaip mat tampa profesionali sukčiautoja, kaip ir jos meilužis Irving`as.

Nors Irving`as yra vedęs Rosalyn (Jennifer Lawrence), tačiau su  kiekviena diena jis ir Syndei tampa vis labiau įsimylėję, o jų verslas su kiekviena diena vis labiau klesti iki kol jų nesučiumpa FBI agentas Richie`s Dimaso (Bradley Cooper). Pripažinimo ištroškęs FBI agentas mainais į laisvę sukčių porelei pasiūlo sudalyvauti aferoje, kurios metu pastarieji agentui padės sulaikyti korumpuotus politikus.

Kino filmo “American Hustle” kadras

Aktorių vaidyba

Pagrindinis filmo aktorius Christian Bale su sukčiaus Irvingo vaidmeniu susidorojo ganėtinai neblogai. Jam netrūko įvairiapusiškumo, dinamiškumo bei kūrybiškumo. Jis kaip ir visada puikiai įsijautė į savo rolę ir savo darbą atliko įtikinamai. Net ir siaubingi plaukai nesunaikino šio aktoriaus žavesio.

Amy Adams vaidindama Syndei Posser pasiekė naują lygį savo kaip aktorės karjeroje. Oskaro nominacija kaip geriausiai metų aktorei įrodo, kokia nepakartojama šioje juostoje yra Amy Adams. Seksuali, žavinga ir intriguojanti, A. Adams visiškai atsidavė šiai rolei, ji buvo inteligentiška, elegantiška ir įdomi stebėti.

Stebint vieną iš filmo veikėjų Richie Dimaso sunku suprasti ar tai yra prasta Bradley Cooper vaidyba, ar tai prastai parašytas veikėjas. Viena akimirka šis herojus atrodo ramus, protingas siekiantis savo tikslų žmogus, kita akimirka Bradley Cooper personažas virsta į girtą maniaką, lyg to būtų negana vėliau jis tampa panašus į dėl visko verkšlenantį nevykėlį. Šis veikėjas yra labai nepastovus, neįtraukiantis, keistas ne iš gerosios pusės, ir netgi erzinantis. Nors jo emocinė būsena filmui įsibėgėjant vis keitėsi ir aktorius turėjo galimybę parodyti savo universalumą, tačiau jo vaidyba tapo keista ir atvirai sakant ne itin malonia žiūrėti.

Irving`o žmoną Rosalyn įkūnijusi Jennifer Lawrens tapo tikra šio filmo žvaigžde. Nors jos rolė buvo žymiai mažesnė negu prieš tai aptartų aktorių, tačiau kiekviena scena, kurioje buvo J. Lawrens, buvo įdomi bei linksma. Būtent ji  komiškiausia iš viso aktorių ansamblio.

Kino filmo “American Hustle” kadras

Gera idėja, prasta režisūra

Daug žadanti ir įtraukiančiai skambanti filmo idėja su korumpuotais politikais, sukčiais, FTB agentais ir meilės trikampiu, taip ir liko tik idėja. Idėja, kurią režisierius įgyvendino sunkiai suprantamai, ne itin skoningai ir chaotiškai.

Kai kuriems filmams šokinėjančios scenos iš praeities į dabartį iš dabarties į ateitį ir atvirkščiai suteikia žavesio, tačiau šiame filme šokinėjančios scenos juostą padarė painią, tarsi pametusią mintį. O veiksmo ir įtampos nebuvimas padėjo užsimiršti apie ką šis filmas.

„Amerikietiška afera“ pristatomas kaip komedija/kriminalas/drama, jeigu taip, tai šiuo atveju tai komedija be juoko, drama be ašarų ir kriminalas be rimtų nusikaltėlių, ginklų bei mafijos, kuri sukeltų ne ironišką šypseną, o paslapties ir įtampos jausmą.

Nors visų aktorių išskyrus Bradley Cooper vaidyba tikrai gera, tačiau scenarijus, kuris išties nėra stiprus, neprivertė susižavėti veikėjais. Filmo pabaigoje apie kiekvieną iš jų žinosite beveik tiek pat kaip ir filmo pradžioje. Scenarijuj trūko gero humoro, įtampos bei intriguojančių situacijų.

David O`Russell šioje juostoje aktoriams leido gan nemažai improvizuoti, galbūt tai ir sugadino kai kuriuos veikėjus. Ypač Bradley Cooper, kuris savo rėkimu ir maniakišku elgesiu labiau priminė psichinių sutrikimų turintį Pat`a iš „Silver Linings Playbook“, negu FBI agentą organizuojantį amžiaus suėmimą.

Verdiktas 7/10

Daug žadanti, tačiau varganai išpildyta istorija. Kartais šiam filmui trūko logikos, kartais gerų dialogų, labai dažnai gražios ar bent jau pakenčiamos vyriškos lyties aktorių išvaizdos. Netgi nemėgstantys smurto ir ginklų šiame filme jų pasiges. Vienintelis filmo išsigelbėjimas ir varikliukas yra aktoriai, kurie gerai suvaidino ne itin įdomius veikėjus. Taip pat 128 minutės šiai juostai yra netgi labai per daug, veiksmo nebuvimas, filmo lėtumas, dvi valandas paverčia visa amžinybe.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: