© Joey L nuotr.

Varanasis, tai miestas šiaurinėje Indijoje, Utar Pradešo valstijoje, prie Gango upės. Šis miestas senesnis nei pati istorija. Nors pats miestas labiau primena griuvėsių, apleistų pastatų ir skurdo kupiną vietovę, tačiau ne viskas yra taip, kaip atrodo. Varanasis įstabaus ir savito grožio miestas, jo subtilumą ir savotišką žavesį supras tikrai ne kiekvienas, norint gėrėtis šiuo miestu, reikia išsiugdyti tam tikrą skonį, nebijoti mirties ir skurdo vaizdų.

Dokumentinis filmas „Už“ (angl. „Beyond“), sukurtas trijų draugų Cale Glendening, Joey L., Ryan McCarney, kurių noras supažindinti pasaulį su kitokiu gyvenimu 21 amžiuje, išsipildė. Šie trys vaikinai, sukūrė dokumentinį filmą, apie Varanasio miestą, kuris net visko mačiusius, gali priversti aikčioti iš nuostabos. „Šis miestas, mus visada nustebina. Atrodo, čia jau ne pirmą kartą esam, tačiau čia randame vis kažką naujo, neatrasto, nematyto ir nepatirto“ sakė filmo kūrėjai.

Nuo neatmenamų laikų Varanasyje gyvena šventieji, asketai, mąstytojai, dievai ir mirusieji. Asketai, tai keliaujantys vienuoliai, kurie atsisakė visų žemiškų nuosavybių, paskirdami savo gyvenimą dvasinio išsilaisvinimo ieškojimui. Jie visiškai nesidomi materialiais dalykais, viską valdo tik proto galia, jiems net mirties savoka nėra bauginanti. „Aghori“, tai asketas „Shaiva sadhus“, šiai grupei priklausantis Magesh, su kuriuo filmo kūrėjai susipažino Varanasio mieste. Tai ypatingas žmogus, kuris kažkada buvęs inžinierius, jo gyvenime kažko trūko, taip mano Magesh.

India

© Joey L nuotr.

Dabar jis laisvas, nuo priklausomybių šiuolaikiniam pasauliui. Šis žmogus, visiškai netiki pinigų galia, mano, kad už pinigus negali nusipirkti visko, ypač sąsajos su Dievu. Per dešimtį metų jis atrado savo sielos ramybę Varanasio mieste, nesigailėdamas savo pasirinkimo, visiškai nenori grįžti į civilizuotą gyvenimą.

hinduism-ascetics-portraits-india-holy-men-joey-l-13

© Joey L nuotr.

Kitas ypatingas žmogus, asketas Baba Vijay Nund, kuris tapo vienu iš fotografo Joey L. mūzų dar tomis dienomis, kai jis pirmą kartą lankėsi Varanasyje, kai jam buvo tik 16 metų. Joey L., tada jis užfiksavo keletą gražių vaizdų su  šiuo asketu stovinčiu ant laiptų. Fotografui šis paliko neišdildomą įspūdį. Ir štai jie susitiko vėl, taip gimė idėja sukurti platesnį nuotraukų albumą, vaizduojantį šio asketo asmenybę, kuri iš ties yra savotiškai įdomi ir patraukianti. Baba Vijay Nund asketu pasirinko būti dar 1978 metais, paskatintas savo guru.

Joey_L_Photographer_Vijay_Nund_Ganges_River_002

© Joey L nuotr.

Šis dokumentinis filmas subtiliai parodo viską, kas Varanasio mieste gražu, įdomu ir nepaprasta. Gango upėje plukdinami degantys lavonai, gatvėse besimėtančios žmonių kaukolės, šventos apeigos, ritualai, žmonių išvaizda, vaikai, kurie nėra matę civilizacijos, technologijų. Visos tradicijos, maldos, Gango upės šventumas ir patys žmonės. Varanasio miestas dar stebina tuo, kad čia mirtis nekelia baimės ir ašarų, nors mirtis yra neišvengiamas dalykas, tačiau ten gyvenantys mano, kad „jei bijosi mirties – ji ateis, jei nebijosi – ji neateis“. Filmas trunka beveik 44 minutes, tačiau jis neabejotinai vertas žiūrėjimo. Nuostabiai supažindinama su kitokiu pasauliu ir jo kultūra, kurią verta pažinti, nes tai kažkas visiškai naujo ir dar nepatirto.

Visas filmas:

Taip pat skaitykite: Našlystė Indijoje, septynmetės našlės istorija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: