Serialo „Downton Abbey“ kadras

Kai 2010 metų rudenį Jungtinės Karalystės ir Airijos televizijos žiūrovai išvydo naują televizijos  serialą „Downton Abbey“, kuris iš pirmo žvilgsnio priminė eilinę kostiuminę melodramą, niekas negalėjo net įsivaizduoti, jog po kurio laiko tai bus vienas iš labiausiai žiūrimų serialų pasaulyje ir pateks į Gineso rekordų knygą, kaip daugiausiai teigiamų kritikų įvertinimų susilaukęs 2011 metų serialas.

Serialo veiksmas vyksta nuostabaus grožio Jorkšyro regione, privačioje didžiulėje kaimo rezidencijoje vadinamoje „Downton Abbey“. Tai aristokratų Krolių (Crawley) ir jų tarnų gyvenimo peripetijos ankstyvajame XX amžiuje, kur turime galimybę pergyventi pasaulį sukrėtusius įvykius mums žinomus tik iš istorijos vadovėlių. Didžioji Titaniko tragedija, Pirmojo pasaulinio karo pradžia ar klastingoji Ispaniškoji karštinė, tai tik nedidelė dalis įvykių su kuriais „Downton Abbey“ herojai susiduria per keturis serialo gyvavimo sezonus.

Serialo formatas

Prestižine Oskaro statulėle apdovanotas už geriausią scenarijų filmui „Gosford park“ kūrėjas  Jullian‘as Fellowes‘as parengė įstabų televizinį projektą, kuris sugebėjo sužavėti visą pasaulį kokybiška ir tikroviška melodrama nors iki šiol šis formatas mums dažniausiai primindavo pigias meksikietiškas muilo operas. 2010 metais pradėtas rodyti per vietinę Jungtinės Karalystės ir Airijos televiziją, 2011 metais serialas „išplaukė“ į platesnius vandenis ir buvo pradėtas rodyti Jungtinėse Valstijose, kur iš karto pradėjo šluoti prestižinius apdovanojimus.

Serialo veiksmas vyksta tik ką pasibaigus Edvardo periodui, kuris apima 1901-1910 metus.  Kodėl mums tai tūrėtų rūpėti? Visų pirma serialo laikas atspindi amžių perėjimą, tai kuomet aristokratija ir socialinė stratifikacija praranda galią. Tai metas, kuomet vidurinioji klasė iškyla, tampa įtakinga ir nustumia į šoną iki šiol tik turtingomis buvusias, bet niekada nedirbusias šeimas. Kroliai, tai šeima leidžianti savo gyvenimą geriant arbatą, medžiojant ar rengiant puotas. Turėdami begalę tarnų jie aiškiai pabrėžia socialinę atskirtį tarp jų ir savo šeimos. Tik geriausi gali būti arčiau šeimos, padėti apsirengti savo šeimininkui ar serviruoti maistą ir tokie nesklandumai kaip laiku neužkurtas židinys ar neatitrauktos užuolaidos – baisus nusižengimas už kurį gali būti atleistas.

Serialo „Downton Abbey“ kadras

Veikėjai

Krolių šeima tai Lordas Robertas Krolis (Hugh Bonneville), jo žmona Kora (Elizabeth McGovern) ir trys žavios dukterys Merė (Michelle Dockery), Edit (Laura Carmichael) ir Sibilė (Jessica Brown Findlay) apie kurias ir sukasi pagrindinis veiksmas. Labiausiai mus traukia Merė, kuri yra vyriausia iš visų dukterų ir turinti griežčiausią nuomonę visais jai rūpimais klausimais. Aktorė Michelle Dockery teigia, jog „Ledi Merė tai sūnus, kurio jos tėvai niekada neturėjo ir jos veikėja tai jaučia. Ji be galo stipri ir užsispyrusi, ir į kiekvieną potencialų jaunikį žiūri visiškai nenorom, nors ir būdama pakankamai „sena.“  Lordas Robertas jaudinasi dėl savo dukterų, kurias jam žūtbūt reikia ištekinti už aukštuomenės vyrų, tam jog įgautų daugiau galios ir pinigų. Edit tai personažas kuris erzina, vis kaišiodama pagalius į ratus Merei ji siekia kitų dėmesio. Ji jaučiasi nematoma ir užgožta Merės tad pavydo genama stengiasi jai pakenkti. Jauniausia duktė Sibilė – pati jautriausia ir geriausia iš seserų. Ji noriai padeda nuskriaustiems, tačiau labiausiai erzina savo tėvą dėl nepagarbos aukštuomenės taisyklėms ir gėdą, kurią užtraukė savo šeimai įsimylėjusi nekilmingąjį.

Tarnų gyvenimas – tai atskiras pasaulis, kuris taip pat nelieka nepastebėtas. Begalės intrigų, meilės istorijų, išdavysčių persipina atskiroje tarnų patalpoje, kurioje net daugiau veiksmo nei pačiuose Krolių rūmuose. Gėjus liokajus Tomas (Rob James-Collier) su tarnaite O‘Brajen (Siobhan Finneran) rezga planus kaip atsikratyti naujuoju patarnautoju ponu Beitsu ir visuomet lieka atokiau nuo likusių tarnų. Jie yra karčioji porelė, kuriems nusispjaut ant Krolių šeimos ir visos juos supančios aplinkos. Vyresnysis liokajus ir visų tarnų prižiūrėtojas ponas Karsonas (Jim Carter) drauge su ponia Hadžes (Phyllis Logan) yra tarsi tėvų figūra dirbantiems tarnams. Būtent jie reprezentuoja senąsias tarnų ir šeimininkų vertybes.

Kiekvienas veikėjas čia turi savo vietą tad apibūdinti visų tiesiog neįmanoma. Kiekviena detalė apgalvota išskirtinai ir kiekvienas čia turi kažką savito. Kiekvienas herojus turi savo pakilimus ir nuosmukius, savo tikslus ir prisitaikydami prie esamos padėties jų siekia.

Serialo „Downton Abbey“ kadras

Serialo detalės

Žavioji „Downton Abbey“ rezidencija tai Hempšyro apygardoje esanti „Highclere“ pilis, kurios populiarumas tarp turistų gerokai išaugo pradėjus rodyti serialą. Beveik visos Krolių šeimos scenos buvo filmuojamos pilyje, kuri šiuo metu priklauso Carnarvon’ų šeimai. Lauko scenos filmuojamos Oksfordšyro apygardoje esančiame Bamptono kaime, kuriame galime atrasti bažnyčią, kurioje lankosi Krolių šeima ar ligoninę, kuri iš tiesų yra biblioteka.

Serialas labai puikiai atkuria to meto laikus ir dvasią. Veikėjų drabužiai atspindi tuometinę madą. Netgi aprangos kodai tam tikrose vietose atskleidžiami per žiauriai, išjuokiant netinkamai apsirengusįjį visų akivaizdoje. Namų interjeras, automobiliai, uniformos kruopščiai išstudijuoti ir pritaikyti. Kiekvienas tarnų žingsnis, kuris šiuo metu mums atrodytų juokingas atspindi aristokratišką gyvenimą, kuris virė apie 1910-uosius.

Kiekviena „Downton Abbey“ scena nufilmuota idealiai, viskas dera tarpusavyje. Aktorių darbas nepriekaištingas, net ir antraplaniai kuo puikiausiai susidoroja su savo darbu. Už įsimintiną garso takelį reiktų dėkoti kompozitoriui John‘ui Lunn‘ui ir Londono Kameriniam orkestrui. Jų darbas sukuria jaukią to meto atmosferą ir prikausto dar labiau. John‘as Lunn‘as teigia, jog kurdamas muziką, jis visuomet peržiūri kiekvieną seriją – „Aš rašau muziką vaizdui, aš niekada net nebandau kurti nematęs kas vyksta, net dialogų niekada neišjungiu, nes turiu būti labai atsargus manipuliuodamas muzika apie juos.“

Verdiktas 10/10

Aukštą įvertinimą renkamės todėl, jog seniai reikėjo geros ir kokybiškos melodramos, kuria galėtų mėgautis tiek moterys tiek vyrai. Nors intrigų, apgavysčių, melo čia netrūksta taip pat yra daug meilės, džiaugsmo ir vilties. Tad jei jūs mėgstate kostiumines dramas apie lordus, tarnus ir aristokratų gyvenimą šis serialas kaip tik jums, o jeigu jums priimtina tik šiuolaikinėmis technologijomis prisodrinta televizija net nesivarginkite žiūrėti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: