Kino filmo "Sala" kadras

Kiek daug jums pasako „Nikos apdovanojimas“ arba „Auksiniai ereliai“? Rusijoje tai filmo kokybę lemiantys apdovanojimai. Filmas „Sala“ gavo juos abu ir buvo pripažintas geriausiu 2006 metų filmu Rusijoje. Jei dar trūksta kokybės garantų – šiuo filmu buvo uždarytas 2006 metų Venecijos kino festivalis.

Antro Pasaulinio karo metais jūrininkas Anatolijus (Piotr Mamonov) ir jo kapitonas Tichonas (Yuryi Kuznetsov) sugaunami nacių tuo metu, kai vyrai lipa į laivą ir ruošiasi vežti anglių siuntą. Nacių vadas liepia Anatolijui nušauti savo vadą, kad išliktų gyvas Anatolijus šauna ir Tichonas krenta už borto.

Naciai susprogdina laivą, tačiau Anatolijus išgyvena. Jis apsistoja ortodoksų vienuolyne, bet nuolatinis kaltės jausmas neduoda vyrui ramybės. Praeina 30 metų, o Anatolijus išgarsėja kaip žmogus turintis neeilinių, pranašystės ir gydymo galių. Žmonės atvyksta į salą, kad išgytų ar gautų patarimų kaip toliau gyventi, bet net ir padėdamas kitiems, jis negali atleisti sau už tai ką padarė prieš daug metų. Anatolijus vis nuplaukia į negyvenamą salą, kad galėtų melstis.

Sala 2

Kino filmo “Sala” kadras

“Salos” ašis – Anatolijaus nuodėmė. Nors nuolat kartojama, kad Dievas geras ir jis atleis, pats Anatolijus negali ramiai gyventi. Filmo režisierius Pavel Lungin sako, kad padarytos nuodėmės, dažnai tampa gėriu, nes jos priverčia žmogų eiti tolyn, siekti būti geresniems. Taigi padarytas blogis, gali būti laikomas gėriu, o pas Dievą prašyti nieko nereikia, nes jis geriau žino ko reikia žmogui, nei pats žmogus.

Filme veikėjų nėra daug, tačiau kiekvienas jų yra labai svarbūs. Kiekvienas išsiskiria ryškiomis asmeninėmis savybėmis. Kiekvienas turi savotišką braižą, stilių, pasaulėžiūrą. Kiekvienas yra svarbus. Net vienuolis, kuris vis konfliktuoja su Anatolijumi čia parodomas kaip gero norintis žmogus.

Sala 3

Kino filmo “Sala” kadras

Tai ypatinga ir įtikinanti juosta, kurios pabaigoje pats pradedi galvoti apie padarytas nuodėmes ir kaltes kurios neapleidžia. Filmas nufilmuotas atšiaurioje Karelijos vietovėje, tad net žiūrint pro ekraną pradeda eižėti oda. Muzika filme parinkta didinga. Sustiprina matomų vaizdų daroma įspūdį. Juostos montažas ir siužetinė linija tikrai stiprūs. Retai kada tokio pobūdžio filmai tampa paveikūs. Dažniau bandoma sužaisti žmogaus tikėjimu ar jautriomis temomis, tačiau šis filmas nebando žaisti.

Aktoriai, visi iki vieno, žavi savo vaidyba. Pagrindinis aktorius Piotr Mamonov buvęs roko muzikantas dabar priklauso ortodoksų bažnyčiai, gyvena uždarame kaimelyje. Pavelas Lunginas sako, kad Piotras suvaidino pats save. Ko gero todėl, jo vaidybos gerumu abejoti negalima.

Verdiktas 10/10

Taigi, „Sala“ – permąstyti savo vertybes priverčianti juosta. Tai intriguojanti ir abejingų nepaliekanti asmeninė žmogaus drama. Filmas tampantis tvirtumo, atsakomybės bei žmogiškumo pamoka.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: