Vilijos Matačiūnaitės fb.com puslapio nuotr.

Kiekvienais metais „Eurovizija“ prie TV ekranų pritraukia milijonus žiūrovų visame pasaulyje. Šiame konkurse svarbu ne tik muzika – organizuojantiems  renginį tai puiki galimybė reprezentuotis, dalyviams – reklamuoti savo šalį (pvz. Šiais metais Lietuvos atstotovė Vilija Matačiūnaitė dėvės specialią aprangą su nauju Vilniaus logotipu ir taip stengsis patraukti žurnalistų dėmesį),  „kaimyninėms“ šalims dar labiau sutvirtinti šiltus santykius skiriant balsus.

Čia puikiai atsiskleidžia ir politinė senojo žemyno situacija (juk įdomu kaip pasiskirstys Rusijos ir Ukrainos piliečių balsai šiais metais…). Nepasaint to, konkursas yra šventė akiai ir pramoga žiūrovui. Taigi, kokia „Eurovizija“ bus 2014-aisiais?

Jau anksčiau du kartus konkursą laimėjusiai Danijai pasisekė ir praėjusiais metais, kuomet šalies deleguota atlikėja Emmelie de Forest su daina ,,Only Teardrops“ iškovojo pergalę. Tad šiemet tūkstančiai žiūrovų trauks į Kopenhagos „B&W-Hallerne“ pramogų areną, kur ir vyks 59-asis „Eurovizijos“ dainų konkursas. Dar net neprasidėjus konkursui organizatoriai pateikia staigmenų – prieš renginį Danijoje bus tuokiamos gėjų poros. Ne paslaptis, kad „Eurovizija“ yra konkursas, pritraukiantis begales homoseksualų iš viso pasaulio.

Pirmasis pusfinalis vyks gegužės 6 dieną. Jame pasirodys Armėnijos, Latvijos, Estijos, Švedijos, Islandijos, Albanijos, Rusijos, Azerbaidžiano, Ukrainos, Belgijos, Moldovos, San Marino, Portugalijos, Nyderlandų, Juodkalnijos, Vengrijos atstovai. Antrasis pusfinalis – po dviejų dienų – gegužės 8 dieną. Jame dalyvaus Maltos, Izrealio, Norvegijos, Gruzijos, Lenkijos, Austrijos, Lietuvos, Suomijos, Airijos, Baltarusijos, Makedonijos, Šveicarijos, Graikijos, Slovėnijos ir Rumunijos atstovai. Įprastai – Danija, Ispanija, Italija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija iškart dalyvaus finale, kartu su geriausiais atlikėjais iš pusfinalių – iš kiekvieno po dešimt.

Šiais metais Lietuvą atstovauti patikėta Vilijai Matačiūnatei su jos pačios kūrybos daina „Attention“. Jai talkins šokėjas Šarūnas Kirdeikis bei trys pritarančiosios vokalistės.  Atlikėja ne kartą yra minėjusi, kad tiki savo sėkme ir vyksta laimėti konkurso. Nors prognozės rodo ką kitą, toks nusiteikimas yra labai sveikintinas ir žiūrovas, nori nenori, pradeda jausti simpatiją nuoširdžiai merginai.

Vilija jau daugiau nei savaitę leidžia laiką Kopenhagoje – ten dalyvauja repeticijose, spaudos konferencijose, įvairių šalių delegacijų vakarėliuose bei, kaip ir visi dalyviai, siekia pelnyti tiek žiūrovų, tiek žurnalistų palankumą. Beje, jai visai neblogai sekasi, dalyvaujant mūsų kaimynų latvių rengtame pobūvyje daininkei netrūko dėmesio – vakaro pradžioje vedėja uždainavo dainą „Attention“, o patys latvių muzikantai pasiūlė Vilijai prisijungti kartu dainuoti jų dainą, galiausiai netikėtai nuskambėjo ir akustinė „Attention“ versija.

Lažybų bendrovės, kaip ir kiekvienais metais vertina dalyvių galimybes laimėti  konkurse. Šiais metais „Eurovizijos“ favoritu yra laikomas Armėnijos atlikėjas Aram MP3 ir jo daina „You‘re not alone“. Į lažybininkų nuomonę nekreipti dėmesio nevalia, nes pastaruosius tris kartus buvo atspėti visi nugalėtojai, tačiau nėra taisyklių be išimčių – praėjusiais metais Vokietijai ir Švedijai buvo prognozuojamos aukštos vietos, tačiau minėtosios šalys nepateko net į geriausiųjų dešimtuką.

Pažvelkime kokios vietos prognozuojamos kitoms šalims. Į geriausiųjų penketuką, be jau minėto Armėnijos atstovo, atitinkamai turėtų patekti Švedijos atstovė Sanna Nielsen su daina „Undo“, danas Basin su daina „Cliche Love Song“, norvegas Carl Espen su daina „Sailent Storm“ ir Vengrijos atstovas Kallay Saunders su daina „Running“. Aukštos vietos žadamos ir Ukrainai, Azerbaidžianui, Jungtinei Karalystei, Belgijai, Rumunijai, Rusijai, Graikijai, Italijai. Mūsų šalies atstovei Vilijai Matačiūnaitei prognozės nėra itin palankios – jei tikėsime lažybininkais, pusfinalyje atlikėja su savo daina „Attention“ užims 12-ąją vietą, tai reiškia, kad net nepateks į finalą.

Pergalė „Eurovizijoje“ – ne svarbiausia, o šlovė ją laimėjus gali būti labai laikina. Ir nors „ABBA“ ar Celine Dion šio konkurso dėka išpopuliarėjo visame pasaulyje, daug laimėjusių atlikėjų tik trumpai pasišildė populiarumo spinduliais. Kad ir praėjusių metų nugalėtoja: pripažinkime, jos dainą po konkurso girdėjome ne taip dažnai. „Eurovizija“ nėra laikoma aukštos kultūros renginiu, Lietuvoje jos populiariumas po truputį blėsta – jeigu anksčiau žūtbūt norėjome laimėti, tai dabar pradedame suprasti, kad tai viso labo šventė žiūrovui ir nereikia jos taip sureikšminti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: