Kino filmo "Sweeney Todd the demon barber of Fleet street" kadras

Režisierius Timas Burtonas sukūrė nemažai filmų, kurių pagrindinė tematika vienokiu ar kitokiu būdu tampa mirtis. Pradedant „Vabalų sultimis“ (1988 m.) ir baigiant „Frankenvyniu“ (2012 m.) – visur dominuoja tamsa, mistika ir netektis. Tačiau šis režisierius sugeba pateikti pačius neįtikinamiausius dalykus tarsi nenuginčijamą tiesą, o tuo tarpu į paprastą kasdienybę ir stereotipus jis žiūri su ironiška šypsena.

Tokiu principu režisierius pateikia ir „Svynį Todą: demonišką Flyto gatvės kirpėją“. Pritaikyti Brodvėjaus miuziklą didiesiems ekranams nemenkas iššūkis, tačiau Timas Burtonas su juo susidorojo tiesiog nepriekaištingai. Tiesa, tai ne jo vieno nuopelnas. Peržiūrėjus filmą norisi ploti aktoriams atsistojus.

Naujas iššūkis

„Svynis Todas: demoniškas Flyto gatvės kirpėjas“ kino sales pasiekė 2007 metais. Tuo metu pagrindinio personažo atlikėjas Johnny Deppas mėgavosi Karibų piratų sėkme. Iš esmės imdamasis šios vaidmens jis suprato, kad Svynio Todo personažas netaps kultiniu ir Džeko Sperou neperspjaus. Vienok, šis aktorius pademonstravo, kad mėgsta iššūkius, o nepaprasti pasauliai jį tiesiog traukia.

Johnny Deppui teko išties nelengva užduotis. Jo personažas, Svynis Todas, vyras draskomas skausmo ir keršto troškimo, į priekį vedamas tik praeities prisiminimų. Praeities, kuri buvo išplėsta jam iš rankų. Pats vaidmuo iš tiesų sudėtingas, o dar būtina nepamiršti, kad didžioji filmo tekstų dalis yra išdainuojama. Iš dalies netgi nėra visiškai teisinga vadinti tai filmu, tai – miuziklas pritaikytas plačiajai (bet ne pačiai plačiausiai) auditorijai.

Kino filmo “Sweeney Todd the demon barber of Fleet street” kadras

Kas nuskriaudė Svynį?

Svynis Todas iš tiesų yra Bendžaminas Barkeris, kuris praleidžia 15 metų kalėjime, paprastai tariant už nieką. Atsėdėjęs savo jis grįžta į tamsų ir pilką Londoną keršyti tiems, kurie atėmė iš jo viską ką šis turėjo. O turėjo jis gražią skaistaus veido žmoną ir mažytę dukrytę.

Bendžaminas susidraugauja su ekstravagantiška našle Nele Lovet, kurios vaidmenį tobulai atlieka Helena Bonham Carter. Būtų galima teigti, kad ši vaidmenį gavo tik per lovą (Timas Burtonas ir Helena Bonham Carter – vyras ir žmona), bet jei visos tokios iš tų lovų išpauktų tai nebūtų ko ir pykti. Helena viso miuziklo metu spinduliuoja. Tiesiog spinduliuoja. Aistrą, geismą, nusivylimą, grožį, seksualumą, svajingumą… Viską ko reikia.

Taigi susipažinę šie du sukūrę planą, kaip atkeršyti visiems žmonėms. Nes anot jų visi nusipelnė mirti. Teorija nepaneigiama, tad Bendžaminas pasivadina Svyniu Todu, atsidaro kirpyklėlę ir veiksmas prasideda. Vienas žudo, kita kepa. Tačiau tai nėra beprasmės skerdynės su tikslu įbauginti žiūrovą. Tai tiesiog dar viena istorija, kuri parodo, kad kerštas prie nieko gero nepriveda.

Kino filmo “Sweeney Todd the demon barber of Fleet street” kadras

Raudonas ir juodas

Krauju trykštanti ir tamsiose Londone gatvėse paskendusi istorija įkvėpta tikro personažo, kuris 19 a. įvykdė apie 160 žmogžudysčių. Kraupioji Todo drama pirmą kartą pasirodė istorijoje „Perlų vėrinys“, kurios autoriumi buvo Tomas Paketas Prestas (1846 m.). Praėjus metams ši istorija tapo teatro pjese ir gavo pavadinimą „Demoniškas Flyto gatvės kirpėjas“. Pjesė susilaukė didelio dėmesio, todėl nuolatos buvo kuriama ir perkuriama. Galop 1979 m. Stivenas Sondheimas ir Hju Vyleris pavertė šią istoriją miuziklu. Brodvėjaus scenoje šis reginys buvo rodomas net 16 metų. Rodyti tą patį, tiek laiko galima tik tuo atveju, jeigu tai yra iš tiesų kažkas nepaprasto.

Nei Timas Burtonas, nei Johnny Deppas nėra dideli miuziklų gerbėjai, tačiau istorija juos taip sužavėjo, kad šie du pasiryžo sukurti savą versiją. Tenka pripažinti, kad šių dviejų vyrų tandemas tiesiog stulbina. Kad ir ko jie imtųsi jiems tai pavyksta. Nors Burtonas ir supaprastino originalią miuziklo dramą, tačiau tragedija jaučiama itin stipriai, o besimaišant raudonai ir juodai spalvoms suprantame, kad tikroji auka čia yra pats Svynis Todas, kuris leidžia praeičiai sunaikinti dabartį ir ateitį.

Verdiktas 9/10

Tiesa ta, kad „Svynis Todas: demoniškas Flyto gatvės kirpėjas“ nėra tobulas. Tikrai galima rasti prie ko prisikabinti. Galima jeigu yra noro. Bet žiūrint bendrą vaizdą tiesiog apima žavesys. Aktorių vaidyba, režisieriaus darbas, operatorių sprendimai ir žinoma muzika. Muzika, kuri pasakoja istoriją. Visa tai sukuria nepaprastą alchemija, kuri ne tik prikausto, bet ir priverčia jausti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: