© Manto Kutkaitčio nuotr.

Mantas Kutkaitis paklaustas, kada susidomėjo fotografija, atsakyti negali – fotoaparatas, berods, visuomet buvo šalia. Apie šį jo pomėgį, jau tapusį neatsiejama gyvenimo dalimi, bei apie tai, kuo susijusi mada bei fotografija, jaukiai šnekučiuojames šiltą pavasario popietę.

Kaip susidomėjai fotografija?

– Viskas prasidėjo nuo vaizdo studijos ,,Kadras“. Atėjau ten išmokti fotografuoti. Buvom dviese su broliu. Pabandėm, brolis po mėnesio išėjo, o aš pasilikau. Norėjau kažką atrasti.

Kai pradėjau fotografuoti buvo pakankamai socialinė fotografija. Ieškojau gėrio. Taip pabendraudavau su žmonėmis, pakalbėdavau, įgavau drąsos. Dabar daugiau fotografuoju modelius, bet stengiuosi grįžti į gatves, kad palaikyti balansą tarp dviejų mėgstamų dalykų.

© Manto Kutkaitčio nuotr.

Mada ir fotografija, šie reiškiniai labai glaudžiai siejasi. Mados biblijos ,,Vogue“ leidiniai neapsieina be daugybės puslapių fotosesijų. Kaip tai galėtum paaiškiti?

– Šie reiškiniai susisieja per reklamą. Mada, fotografija bei reklama yra bendras dalykas. Mada yra pardavimai ir kiekvienas kūrėjas bando nustebinti jei ne drabužiu, tai fotografine idėja.

Bene žinomiausia mados fotografė Annie Leibovitz yra pasakius, jog ji kiekvieną kartą fotografuojant įsimyli savo modelį ir tai galima matyti jos nuotraukose. Galbūt kiekvienas fotografas jaučiasi taip pat?

– Savo fotografijose bandau pažinti. Stengiuosi tą patį žmogų fotografuoti per porą kartų, tam kad sužinočiau koks jis yra iš tikro, nes dažniausiai ateina žmogus –  jis kažką turi, bet to neparodo. Po antros, trečios fotosesijos imi kitaip matyt, kitaip su juo bendrauti – žmogus būna visai kitoks.

© Manto Kutkaitčio nuotr.

Ar turi mylimiausią knygą?

– Man patinka fantastinės knygos. Yra autorių kurie taip įkvepia, įneša dalelę kažko, sukuria nerealius vaizdinius. C.S. Lewis ,,Narnijos kronikos“ – vienas geriausių kūrinių.

Daugybė Tavo srities žmonių ieško laimės užsieny. Kodėl Tu vis dar čia?

– Laimės ten ieškojau ir aš. Viskas ten buvo gerai, smagu, bet buvo ne mano tauta, ne mano kultūra. Kažko trūko viduje. Labai myliu Kauną.

© Manto Kutkaitčio nuotr.

Ar Kaunas fotogeniškas miestas?

– Dėl fotogeniškumo… jeigu tu myli – vsiuomet surasi kažką gražaus. Yra ir šaltųjų pusių, bet ir jas gali gražiai parodyt.

Tau teko dirbti su modelių agentūromis…

– Pirmasis susidūrimas su modelių agentūromis buvo, kai atlikinėjau praktiką fotostudijoje. Tada visiškai nieko nežinojau apie reklaminę, modelių fotografija. Buvau socialinis fotografas. Praktiką atlikęs supatau kaip tai darosi ir kad reikia pabandyti.

© Manto Kutkaitčio nuotr.

Kaip vyksta darbas su modeliais?

– Viskas priklauso nuo modelio. Aš dažniausiai gaunu merginas, kurios pirmą kartą fotografuojasi. Visada stengiesi, kad modelis jaustųsi laisvai,. Būna modelių, kurie nesugeba perlipti per save, o būna, kad ateina, ir atrodo, jog draugas…

Anot Berenices Abbott ,,Fotografija padeda žmonėms matyti.“ Ką bandai žmonėms parodyti?

– Dažniausiai žmonės nori save pamatyti tokius, kokių dar yra nematę,o aš ieškau žmoguje jo patie, kad jis pamatęs save jaustųsi gražus ir laimingas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: