Televizijos serialo "Mr. Robot" kadras

„Ponas robotas“ gal būt galėtų būti apibūdinamas kaip technologinis trileris. Jau pirmoji serija pasižymi ypatinga intriga, paslėptais simboliniais vaizdais ir patraukliu pasakojimu. Labiausiai serialas įkvepia prisiminimus apie 1995 metų filmą „Hackers“ (liet. „Programišiai“), bet tik geriausiu įmanoma būdu.

Režisieriaus Nielso Nardeno Oplevo kūrinys kalba pagrindinio veikėjo Elijoto (akt. Rami Malek) žodžiais. Tai jaunas vaikinas programuotojas, dirbantis kibernetinio saugumo firmoje. Jis kenčia nuo vienatvės ir tokio sutrikimo, kuomet bendrauti su žmogumi sugeba tik įsilaužęs į jo socialinius tinklus. Istorija pasakojama iš Elijoto gyvenimo prizmės. Tai žmogus retkarčiais vartojantis uždraustus preparatus, tačiau nelaikantis savęs narkomanu, puikiai gebantis valdyti kompiuterines programas. Taigi stebint dabartinį pasaulį, kuriame žmonės yra priklausomi nuo technologijų, socialinių tinklų ir stambių įmonių veiklos, tai Elijotui sukelia didelę neapykantą visai žmonijai. Žvelgiantis į šiuolaikinę žmogaus kasdienybę iš kritinės pusės, jis trokšta pakeisti šią nusistovėjusią tvarką. Tuomet Elijoto gyvenime pasirodo žmogus, valdantis sukurtą hakerių bendruomenę, pseudonimu „Velniop žmoniją“. Taigi, jaunas vaikinas atsiduria tarp dviejų skirtingų kelių: toliau dirbti stambioje saugumo firmoje, kovojant su kompiuteriniais įsilaužėliais ar veikti kartu slapta organizacija, griaunant Amerikos sistemą ir keičiant ją į gerąją pusę?

Tai vienas iš tokių serialų, kuris išties priverčia susimąstyti apie dabartinį pasaulį. Jame nėra fantastikos, serialo istorija remiasi realia susiformavusia modernybe, kurioje beveik viską valdo technologijos. Pagrindinis veikėjas yra „pastatomas“ tarp gėrio ir blogio, kuomet  žiūrovui paliekama intriga, kuri pusė bus pasirinkta. Serialo pradžioje vaikinas parodomas kaip žmogus, lyg turintis teisę ir gebantis valdyti kitų gyvenimus. Nepažįstamus žmones įduodantis policijai už slepiamus nusikaltimus, Elijotas bando savarankiškai kovoti su egzistuojančiu blogiu pasaulyje. Vėliau jo rankose atsiduria pasaulinės reikšmės kompanijos likimas. Kyla abejonių ar Elijoto pagalba siekiamas Amerikos perversmas netaps blogu pasirinkimu tiek jam tiek visiems kitiems?

„Ponas robotas“ pateikia šiuolaikinę problemą – žmonės netiesiogiai yra valdomi kompiuterių. Parodoma kokie svarbūs duomenys mūsų kompiuteryje ir kiek daug žmonių jau yra įklimpę ir nukentėję nuo programišių įsilaužimų. Serialo „Ponas robotas“ scenaristas Samas Ismailas teigia, kad „kompiuterių įsilaužime svarbiausia yra ieškoti pažeidžiamumo, o ne kodo. Tai primena labiau socialinę inžineriją. „Istorijos pasakojimas dažnai remiasi sunkiais vidiniais Elijoto monologais. Tokiu būdu jau pirmojoje serijoje sukuriamas artimas, intymus ryšys su pagrindiniu serialo herojumi. Suasmeninti išgyvenimai žiūrovus priverčia dar labiau įsitraukti į serialo įvykius.

Pasirodžius pirmajai serialo serijai komentatoriai gausiai dalinosi teigiamomis emocijomis. „Tai serialas, kuris sugeba įtraukti nuo pirmos minutės. Jo daugiaprasmiškumas, vienišumas, psichologizmas, beprasmybės ir tamsos valymas bei parodomos mūsų ydos – padaro ne standartinį, komercinį, o tokį serialą, kuris suteikia peno mąstymui. Manau šis tikrai užsiliks atmintyje…“ Panašu, kad žiūrovai liko sužavėti išsakoma mintimi, jog technologijos žmoniją paverčia marionetėmis. Žiūrėti šį serialą patartina tiems kam patinka susimąstyti skatinančios istorijos apie šiuolaikinį pasaulio technologinį progresą.

Taip pat skaitykite: Top 10 geriausių visų laikų serialų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: