© Erwin Wurm

„Domiuosi kasdieniniu gyvenimu, nes viskas kas mane supa gali būti naudinga. Visi mane supantys daiktai, gali būti naudingi atskleidžiant  šiuolaikinėje visuomenėje vyraujančias problematines temas. Mano darbai kalba apie visus žmogaus būties lygmenis: fizinis, dvasinis, psichologinis ir politinis.” – šitokiais samprotavimais paremta Austrijos menininko Erwin Wurm kūrybinė pasaulėžiūra.

Austras Erwin Wurm (gimęs 1954) yra menininkas šiuo metu  dirbantis ir gyvenantis Vienoje. Jis žinomas dėl savo humoristiško požiūro į formalizmą.  Viename savo interviu jis yra pasakęs – „Jei jūs  žiūrite į dalykus su humoro jausmu, žmonės iš karto mano, kad nesate rimti. Bet manau, kad sarkazmas ir humoras gali padėti lengviau įžvelgti svarbius dalykus.” Be to, pasak autoriaus humoras jam padeda prisivilioti žiūrovą.

Šio menininko kūriniai tai realybės manipuliacijos. Jis paima paprastą, kasdieninį daiktą ir deformuoja jo formą.taip tikėdamasis, kad mes pažvelgsime į jį kitu kampu arba pažiūrėsime į kokias porblematikas mus stumia šio daikto-objekto suvokimas visuomenėje. Ervin‘o įkvėpimu gali tapti viskas namai, transporto priemonės, drabužiai. Savo darbais jis paprastai linkęs kritikuoti vakarietišką kultūrą. Taip pat, atskleisti bei pašiepti mentalitetą ir gyvenimo būdą vyravusį jo vaikystės laikais Austrijoje po antrojo Pasaulinio karo. Ryškiausiai tai parodo klaustrofobiškų „liesų namų“ ir palenktų klasikinių automobilių darbų serijos. Šio Austro menas žaismingai kritiškas, bet kartu ir rimtas, tad nederėtų jo maišyti su banaliu gerumu.

© Erwin Wurm 

Nuo 1980-ųjų pabaigos, jis kūrė nuolatinę seriją vienos minutės skulptūrų.  Joje autorius arba modeliai atsistoja keistose, sunkiai išstovimose pozose ir laukia kol bus užfiksuoti nuotraukoje. Šis pusiau performansanso – pusiau statistinio meno kūrimo metodas, buvo panaudotas grupės Red Hot Chili Pepers dainos „Can‘t stop“ vaizdo klipe. Tai ne tik padėjo atskleisti dainos esmę vizualiai, bet ir išpopuliarino Ervin‘ą Wurm‘ą bei jo kūrinius.

© Erwin Wurm 

Kitas stiprus postūmis jo karjeroje buvo „Storų mašinų“ kūrinių serija. Už ją E.Wurm‘as buvo nominuotas Didžiuoju Austrijos valstybės prizu 2013 metais. „Storųjų“ meno kurinių pradžia buvo Opel firmoje, bet jie neišpildė E.Wurm‘o lukesčių. Tad pasitelkus poliuretano putas ir  polistirolą laką jis sustingdė jau savo vaizduotėje turėtas formas. Papildant kolekciją menininkas šalia automobilių sukūrė tokios pat koncepcijos namą.  Šie “riebaluoti” meno kūriniai yra kritika vartotojų kultūrai ir Vakarų kultūros polinkiui į materialius objektus. E.Wurm‘as kartą pažymėjo, kad yra tiek daug žmonių  apsėstų poreikio turėti didesnius namus ir didesnius automobilius, gyventi geriau daiktų pagalba. Linksmai ir taikliai šis autorius nori priminti šiuolaikinei visuomenei, kad svarbiausia žmoguje yra fizinė ir dvasinė dermė. Vidinė pusiasvyra gali padaryti mus daug labiau patenkintais savo gyvenimu, nei daiktų pertekliumi užkrautas mūsų fasadas.

© Erwin Wurm 

Šiandien Ervin‘o Wurm‘o darbai keliauja po pasaulio garsiausias šiuolaikinio meno galerijas. Tiesa, autorius „nemiega ant laurų“ ir kuria naują intriguojančią kūrinių kolekciją. Kurią žada poros metų eigoje pristatyti meno gerbėjams.

© Erwin Wurm 

Taip pat skaitykite: Piotras Pavlenskis – radikalaus meno kova prieš politinį abejingumą (N-18)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: