Serialo "The Handmaid’s Tale" kadras

Margaret Atwood novelė ,,Tarnaitės istorija“ atgimsta iš naujo ir šį kartą su šiuo įstabiu pasakojimu galėsime susipažinti naujame, neabejotinai įspūdingame seriale. ,,Tarnaitės istorija“ (orig. “The Handmaid’s Tale”), tai sukrečiantis pasakojimas apie netolimos ateities pasaulį, kuriame vienos šalies dalys yra užterštos toksinais ir radiacija, o kitos po ekologinių katastrofų ir vyriausybės eliminavimo yra griežtai valdomos galingos sektos.

,,Tarnaitės istorija“ neprarado aktualumo ir svarbos 2017 metais, nes šis pasakojimas parodo, kas nutinka kai autoritarinis rėžimas turi absoliučią galią ne vien smurto naudojimo klausimu, bet ir įgyvendinant seriją pasikeitimų, kurie nežymiai darosi blogesni už praėjusius ir vienareikšmiškai sukuria tinkamas sąlygas keliauti iki visiško žlugimo ar susinaikinimo.

Veiksmas vyksta Gileado respublikoje, kuri yra įsikūrusi buvusioje JAV teritorijoje. Didelės taršos padariniai atsiliepė vaikų gimstamumui ir susilaukti vaiko pasidarė ypatingai sunku. Moterys, kurioms pavyko susilaukti vaikų tapo itin vertinamomis, tačiau jų gyvenimas tapo tikra kančia ir kalėjimu. Šioje vietoje vyrauja griežtas totalitarinis rėžimas, kurį kontroliuoja visoje teritorijoje pasiskirstę ginkluoti vyrai. Tie, kurie bando pasipriešinti įvestam rėžimui yra ištremiami į užterštas valstijos dalis, kuriose jų laukia mirtis arba tiesiog sulaukia žiaurios egzekucijos, kurių pagalba sėjama baimė ir skatinamas kitų paklusnumas.

The Handmaid’s Tale 5

Serialo “The Handmaid’s Tale” kadras

Šis serialas stipriai paliečia feministines temas. Moterys čia vaizduojamos be jokios galios, visa valdžia priklauso vyrams. Aukštų rangų pareigūnų žmonos taip pat turi laikytis griežtos tvarkos, nors jų statusas ir daug aukščiau už tarnaites. Naujai kuriamoje visuomenėje tarnaitės yra dviejų tipų: vienos yra vaisingos ir jos turi vilkėti raudonus apsiaustus, o kitos yra nevaisingos ir turi atlikti daugumą darbų namuose. Gatvėse gausu ginkluotų vyrų, kurie prižiūri tvarką visoje teritorijoje ir moterys yra stipriai išnaudojamos, joms nerodoma pagarba ir nuolankumas.

The Handmaid’s Tale 2

Serialo “The Handmaid’s Tale” kadras

,,Tarnaitės istorija“ pasakojama tarnaitės Fredinės (akt. Elisabeth Moss) akimis. Jos laisvės yra suvaržytos, ji negali laisvai judėti, kalbėti ar net skaityti. Moteris priklauso kastai, kurią sudaro vaisingos moterys ir kurioms tenka atlikti tarnaičių vaidmenį. Po sunkių apmokymų ir supažindinimo su naujomis taisyklėmis, kurios vyrauja Gileado respublikoje, moterys priskiriamos aukštų rangų pareigūnų šeimoms. Fredinė apsigyvena pas galingą vadovą (akt. Joseph Fiennes) ir jo žmoną (akt. Yvonne Strahovski).

The Handmaid’s Tale

Serialo “The Handmaid’s Tale” kadras

Prasidėjus ,,apeigų naktims“ tarnaitės misija yra pastoti nuo savo šeimininko ir pagimdyti kūdikį priskirtai šeimai. Vyro ir tarnaitės lytinis aktas yra griežtai reglamentuotas ir jame dalyvauja net ir vyro žmona.

The Handmaid’s Tale 3

Serialo “The Handmaid’s Tale” kadras

,,Palaimintas vaisius“ mandagiai ištaria Fredinė savo vadovui, kuris reguliariai ją prievartauja tikėdamasis, kad ji pastos. Tarnaitė privalo gulėti nejudėdama ir nerodyti jokių emocijų, kol jos galva guli šeimininko žmonai ant kelių, o vyras prievartauja merginą, tarsi parodijuodamas meilės aktą. Visą laikotarpį, kol bandoma apvaisinti tarnaitę, ji turi gyventi toje šeimoje, tačiau po vaiko pagimdymo ji turi keltis į kitą šeimą, kurioje jos laukia tokia pati kančia ir nepagarba.

The Handmaid’s Tale 7

Serialo “The Handmaid’s Tale” kadras

Gileado respublikoje šeimos gyvena elegantiškuose, apsaugotuose namuose, kuriuos prižiūri sargybiniai, kitaip dar vadinami ,,akimis“. Jie prižiūri ne tik namus, bet ir miesto gatves, kontroliuoja tarnaites, kurios kasdien gali išeiti vieną kartą iš namų į parduotuvę, tačiau visada turi vaikščioti dviese. Fredinės kompanionė kalba tik apie pamaldžias banalybes, nes čia moterys yra tarsi viena kitos seklės ir siekia išsiaiškinti ar jos paklūsta sistemai. Baimė, paranoja ir išdavystė tarnaites lydi kiekviename žingsnyje, niekuo negalima pasitikėti ir kiekvienas pokalbis gali kainuoti tau gyvybę.

The Handmaid’s Tale series

Serialo “The Handmaid’s Tale” kadras

Seriale netrūksta bibliniais motyvais paremtų vaizdų. Ilgos, raudonos ir koncervatyvios aprangos, balti šydai, kuriuos dėvi tarnaitės, ledo mėlynumo suknelės, kurias dėvi vadovų žmonos ir pilki drabužiai, kurie skiriami nevaisingoms moterims – yra gilesni ir gražiau sukomponuojami filmuojant įvairiausiais kampais. Nepaisant to, kad istorija yra išties sukrečianti, tačiau pats siužetas yra gana tylus ir ramus. Smurto scenos kuriamos meniškai ir kartais atrodo netgi gražiai.

,,Tarnaitės istorija“ lengvai įtraukia, o pradėjus žiūrėti sunku sustoti. Ši pasėja mažą ir lengvą baimės sėklą, nes nežinome kas mūsų laukia ateityje, o šis pasakojimas yra vienas iš galimai mūsų laukiančių ateities variantų. Margaret Atwood novelės pabaiga yra dviprasmiška, tokios galime tikėtis ir seriale, kuris žada ne vieną įdomu sezoną.

Taip pat saitykite: Londono prostitučių gyvenimas seriale ,,Harlots“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: