Animacinio kino filmo "Dinossour" kadras

Koks būtų pirmas animacinis filmas, kuris pavadinimas ateina į galvą, jei kas nors paprašytų jūsų įvardinti mėgstamiausią? Dauguma atsakymų nebūtų:„Zarafa“, „Lobių planeta“ ar „Geležinis milžinas“. Neretai animaciniai filmai yra prisimenami kaip klasika, hitai ar šedevrai. Vieni animaciniai filmai dar tik pradeda kelionę jūsų šeimos pramogų istorijoje, kiti – liko nepelnytai nepastebėti ir neįvertinti.

Taigi dabar atėjo laikas šiek tiek šviesos suteikti mažiau žinomiems animaciniams filmams, kurie yra tokie pat geri ir pamokantys kaip „Liūtas karalius“ arba „Gražuolė ir pabaisa“ ar kitas jūsų mėgstamas animacinis filmas. Kas žino, gal jūs atrasite naują mėgstamiausią iš šio sąrašo.

10. Dinozauras (Dinossour, 2000) – atskirtas nuo tėvų dinozauriukas Aladaras užauga nuostabaus grožio saloje apsuptas daugybės draugų. Tačiau netikėtai krentantis meteoras sukelia katastrofą, kuri priverčia sprukti kuo toliau nuo katastrofos ištiktos vietos ir ieškoti saugaus prieglobsčio. Aladaras prisijungia prie kitų keliaujančių dinozaurų. Trūkstant maisto ir vandens atsargų keliautojus pradeda puldinėti Karnotaurai, tačiau Aladaras neišsigąsta ir imasi atsakomybės už aplinkinius. Tokiame dramatiškų įvykių fone animatoriai pasakoja ir gražią dviejų dinozaurų meilės istoriją. Animacinis filmas nukelia 65 milijonus metų atgal į fotorealistiškai sukurtus priešistorinius laikus. „Dinozauras” yra vienas efektingiausių kino filmų per visą istoriją. Kuriant „Dinozaurą“ animacinio filmo herojai buvo „įmontuoti“ į filmuotus Taičio, Havajų, Kalifornijos kraštovaizdžius. Iš pradžių į animacinį filmą “Dinozauras” buvo įtraukta dainininkės Kate Bush daina, tačiau po išankstinių seansų vis dėlto buvo nutarta šios dainos atsisakyti. „Dinozauras“ tapo penktas pagal dydį finansiškai sėkmingiausias animacinis filmas 2000 metais. Šiame animaciniame filme per pirmąsias minutes galima išvysti daugiau dinozaurų, nei per abu “Juros periodo parkų” filmus kartu sudėjus.

9. Amerikos peliukai (An American tale, 1986) – yra muzikinis nuotykių ir lengvo siužeto animacinis filmas, kuris pasakoja lengvai suprantamą ir atpažįstamą istoriją vaikams. Fievel Mousekewitz ir jo žydų pelių šeima tam, kad išvengtų carinės Rusijos kačių taisyklių, iš tėvynės į Ameriką valtimi iškeliauja 1800-ųjų metų pabaigoje. Tačiau atvykus į Niujorką Fievel atsiskiria nuo šeimos ir savo siaubui suvokia, kad Amerikoje taip pat yra kačių, nors jo tėvas sakė, kad jų nebus. Beieškant pasimetusios šeimos Amerikoje Fievel sutinka draugiškų ir priešiškų pelių, bet taip pat susidraugauja ir su kate. Šis animacinis filmas sulaukė dviejų skirtingų požiūrių, buvo teigiama, kad ši niūri, istorinius epizodus atkartojanti ir su etinėmis pažiūromis susijusi istorija tikrai nepadės vaikams pramogauti, tačiau kita vertus, animacinio filmo siužetas sulaukė užtarimo, kad ši istorija siunčia vaikams pamoką, kuri moko, kad visas kliūtis galima išgyventi, tereikia narsumo ir drąsos. „Amerikos peliukai“ filmas populiarumo viršūnėje sulaukė tęsinio „ Amerikos peliukai. Fievelas keliauja į Vakarus“ (An American Tail: Fievel Goes West). Animacinio filmo tęsinyje Fievel taip pat kovojo su gudriomis katėmis.

8. Brolis lokys (Brother Bear, 2003) – kvapą gniaužiančių nuotykių, magijos ir humoro kupina istorija apie keistą draugystę, prasidėjusią didinguose senovės Amerikos miškuose tais laikais, kai kartu su žmonėmis pasaulyje dar gyveno dvasios. Viena jų ir pavertė jauną indėną Kenajų lokiu. Šio gyvūno vaikinas nekentė labiau už viską pasaulyje, nes nuo lokio didžiulių letenų, medžioklės metu, žuvo jo brolis. Herojui vėl virsti žmogumi gali padėti tik mažas lokiukas Koda, kurį užburtas Kenajus sutinka miške. Įsimintinos kelionės metu kartu patyrę nuotykių ir pavojų, Kenajus pagaliau supranta, kas yra tikra draugystė ir tai, kad lokiai visai nėra tokie blogi, kaip jis galvojo anksčiau. Filmas „Brolis lokys“ žiūrovams suteikia tolerancijos ir supratimo pamoką. Taip pat filme perteikiami neapsakomai gražūs gamtos vaizdai, dinamiški siužetai, humoras, nuotykiai ir skambančios Philo Collinso bei Tinos Turner dainos. Jaudinantis filmas iš pradžių buvo sumanytas kaip analoginė filmo „Liūtas karalius“ (The Lion King) versija. „ Brolis Lokys“ gavo Oskaro nominaciją už geriausią animacinį filmą, tačiau susidūrė su stipria konkurencija ir galiausiai pralaimėjo animaciniam filmui „Žuviukas Nemo“ (Finding Nemo). Nuo to laiko „Brolis lokys“ iš esmės buvo ignoruojamas – išskyrus išleistą animacinio filmo tęsinį „ Brolis lokys 2“ (Brother Bear 2, 2006).

7. Viščiukų maištas (Chicken run, 2000) – viščiukai kaip kaliniai, kiekvieną minutę drebantys dėl savo gyvybių ir svajojantys apie nuostabų pasaulį, esantį kitoje spygliuotos vielos pusėje. Tačiau kiekvienas bandymas bėgti žlunga, o jų vadas uždaromas į tamsią ir purviną vienutę. Viščiukai gyvena ponios Tvydi vištų fermoje. Tai ferma, kurioje kiekvienas viščiukas gali patekti ant pietų stalo, bet Džindžer ir jos draugas nežada taikytis su esama padėtimi ir sukuria planą žūtbūt pasprukti kol nepateko į puodą. Animacinio filmo herojams tenka skubėti, nes fermos savininkė surado naują būdą pasipelnyti – ji pradeda gaminti vištienos pyragus. Baisi žinia nuskamba fermoje ir pradeda vykti pasiruošimas viščiukų maištui. “Viščiukų maištas” – pirmasis originaliu stiliumi ir technika visame pasaulyje pagarsėjusio britų režisieriaus animatoriaus Nico Parko pilno metražo filmas. Didelis “holivudinis” biudžetas leido sukurti įspūdingą reginį ir neribojo režisieriaus fantazijos bei sumanymų. Filme išryškėja savitas britų humoras, įdomus, išradingai sugalvotas siužetas, spalvingi charakteriai ir su švelnia ironija vaizduojami personažai. „Viščiukų maištas“ animacinis filmas uždirbo daugiau nei 224 milijonus dolerių ir tapo visų laikų daugiausiai uždirbęs pilno metražo animacinis filmas.

6. Susipažinkite su Robinsonais (Meet the Robinsons, 2007) – Liujisas yra vaikų namų auklėtinis, išradėjas, patobulinęs jau ne vieną prietaisą ar idėją. Naujausias jo projektas – minčių skaitytuvas. Liujisas tikisi, kad šis išradimas padės atgaivinti ankstyvus prisiminimus apie jo mamą ir padės berniukui suprasti, kodėl jis buvo paliktas vaikų namuose. Bet svajonei išsipildyti neverta, sukurtą prietaisą pavagia piktadarys Skrybielius. Berniukas beveik praranda viltį ką nors sužinoti apie savo praeitį, tačiau netikėtai jį aplanko iš ateities laiko mašina atskridęs paslaptingasis Vilburas Robinsonas ir išsigabena berniuką į ateitį. Skraidančių automobilių ir ore kabančių miestų pasaulyje abu berniukai suseka piktadarį Skrybėlių, atgauna Liujiso pavogtą išradimą ir jo dėka sužino nuostabią tiesą apie būsimą Liujiso šeimą bei patiria daugybę nepamirštamų nuotykių. Animacinis filmas „Susipažinkite su Robinsonais“ sukurtas pagal Viljamo Džoiso knygą „Diena su Vilburu Robinsonu“. Tai pirmasis Disney animacinis filmas išleistas po Disney ir Pixar susijungimo.

5. NIMH paslaptis (The secred of NIMH, 1998) – ponia Brisby yra pelė našlė, kuri gyvena Fitzgibbon ūkyje su savo vaikais. Ji ruošiasi perkelti savo šeimą į naują gyvenamąją vietą, tačiau jos sūnus Timothy suserga liga, kuri gali baigtis mirtimi. Ponia Brisby apsilanko pas didžiąją pelėdą, kuri pataria aplankyti paslaptingą žiurkių grupę, rožių krūmo ūkyje. Po apsilankymo, Brisby sautinka Nikodemus su kuriuo ji turi gilesnį ryšį, nei ji kada nors būtų pagalvojusi. „ NIMH paslaptis“ animacinis filmas sutampa su tuo metu vykusiu animatorių streiku. Tuo laikotarpiu daug didelių Amerikos pramogų kompanijų reformavo ir atgaivino savo animacijos padalinius po aštuntojo ir devintojo dešimtmečio nuosmukio, dėl šios priežasties „NIMH paslaptis“ animacinis filmas prisideda prie amerikietiškos animacijos atgimimo.

4. Lobių planeta (Tresure Planet, 2002) – Džimis nusprendžia leistis į fantastišką tarpgalaktinę kelionę. Jis svajoja nuskristi į didžiausią piratų valdomą planetą ir surasti paslaptingus lobius. Vaikinas tampa erdvėlaivio įgulos nariu ir mokosi kautis su nesvetingais kitų planetų gyventojais, kovoti su juodosiomis skylėmis ir kosminėmis audromis. Išgyventi žiauriomis sąlygomis jam padeda geras draugas, laivo virėjas kiborgas, pusiau žmogus, pusiau robotas – Džonas Silveris. Drąsaus vaikino laukia dar sunkesni išbandymai, kai jis sužino skaudžią tiesą, kad jo draugas virėjas Džonas iš tiesų yra piratas. Originalios idėjos savininkas animacinis filmas „Lobių planeta“ iš tikrųjų buvo sugalvotas ir pradėtas kurti kartu su tokiais animaciniais filmais kaip “Undinėlė” (The Little Mermaid). Šie filmai turėjo būti kredituojami kaip Disney laikų atgimimas. Vis dėlto, “Lobių planeta” buvo sulaikytas daugiau nei dešimt metų ir kai pagaliau buvo išleistas, gavo nepelnytai kuklų žiūrovų atsaką.

3. „Zarafa“ (2012) – XIX a. Sudanas. Tai istorija apie drąsų berniuką, sugebėjusį pabėgti nuo prekeivių žmonėmis ir išvengti vergovės. Žinoma, puiki pradžia yra tik pusė darbo ir jį nuolat medžioja žmonės, nuo kurių jis pabėgo, todėl sutikęs žirafą, kuri iškarto tampa berniuko drauge, jis leidžiasi į nuotykių kupiną kelionę ir laimės paieškas. Zarafa – nuoširdi istorija, pasakojanti apie nepaprastą berniuko ir žirafos draugystę ir kelionę, kurioje jie, patyrę daugybę sunkumų, atranda ne tik vienas kitą, bet ir gyvenimo džiaugsmą. Filmas paliečia laisvės, skurdo, ir gyvenimo neteisybės temas, bei užburia Afrikos vaizdais ir kultūra.

2. Geležinis milžinas (The Iron giant, 1999) – tai istorija apie berniuką Hogarth Hughes, kuris tapo draugais su milžinišku robotu atvykusiu iš kosmoso. Tuo tarpu JAV vyriausybinis atstovas Kent Mansley atvyksta į miestą ir nutaria bet kokia kaina sunaikinti milžiną, kuris gąsdina miestelį. Tam, kad apsaugotų robotą Hogarth jį laiko vietos sąvartyne. „Geležinis milžinas“ yra Amerikos animacinis, mokslinės fantastikos, komedijos ir dramos žanro filmas, naudojantis tiek tradicinę animaciją, tiek kompiuterinę animaciją. Šis animacinis filmas grindžiamas romanu „Geležinis žmogus“, kuris buvo paskelbtas Jungtinėse Valstijose. Po išleidimo „Geležinis milžinas“ pelnė kritikų ir žiūrovų pripažinimą. Jis buvo nominuotas keliose apdovanojimuose ir laimėjo devynis Annie apdovanojimas. Statistikos duomenimis per naminį video paleidimą ir televizijos jungimą, animacinis filmas sulaukė daugybės gerbėjų ir šiandien yra įvertintas kaip šiuolaikinis klasikos atgaivintojas. 2015 metais buvo išleista nauja teatrališka animacinio filmo versija.

Korolaina ir slaptas pasaulis (Coroline, 2009) – Koralaina Džouns nuobodžiauja, kol suranda slaptas duris į geresnę realiojo pasaulio versiją, slypinčią kitoje jų pusėje. Atidariusi slaptas duris mergaitė patenka į išgalvotą pavojingų fantazijų pasaulį, kuriame sutinka kitą Mamą ir kitą Tėtį su juodomis sagomis vietoj akių. Didžiausias košmaras prasideda tuomet, kai mažoji herojė išsiaiškina siaubingai didelę viešnagės kitame pasaulyje kainą. Pasaulis, atrodęs toks tobulas, vieną dieną pasirodo ne paprastai žiaurus, o kiti jos tėvai iš visų jėgų stengiasi ją palikti tame pasaulyje visam laikui. Koralaina pasitelkia visą savo išradingumą, ryžtą ir drąsą, kad pabėgtų iš to pavojingo pasaulio ir išgelbėtų savo tikrąją šeimą. Koralaina ir slaptas pasaulis laimėjo Annie apdovanojimus už geriausią muziką, simbolių dizainą, gamybos dizainą ir gavo Oskaro ir Auksinio gaublio nominacijų už geriausią animacinę funkciją.

Taip pat skaitykite: TOP 10 animacinių filmų tęsinių

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: