Už komunalines paslaugas galime mokėti mažiau
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Pirmadienį (liepos 11 d.) Kauno miesto savivaldybėje šilumos energiją, elektrą tiekiančios, buitines atliekas surenkančios bendrovės dalino patarimus kauniečiams, kaip galima už komunalines paslaugas mokėti mažiau.

Seminaro dalyviams patarimus dalino AB „Kauno energija“, AB „Lesto“, UAB „Ekstara“ ir UAB „Viena sąskaita“ atstovai.

„Norėčiau padėkoti seminaro organizatoriams už tokią gerą iniciatyvą. Mūsų visų laukia sunkus šildymo sezonas. turim labai nugyventą komunalinį ūkį, kurį reikia tvarkyti, o tam reikia didelių investicijų. Seminaro dalyviams norėčiau tik palinkėti profesionalių sprendimų, gerų minčių, kad jas išgirstų kuo daugiau gyventojų“, – seminaro dalyvius pasveikino Administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Gatautis.

Lietuvoje yra per 100 įstatymų, dar daugiau poįstatyminių aktų, jų pakeitimų, reglamentuojančių šilumos ūkį. Sprendimai priimami labai dažnai, kas tikrai nepalengvina „Kauno energijos“ darbo.

„Kaune šilumos kaina palyginus su kitais mūsų šalies miestais nėra didelė, mes esam per vidurį. Kainos dydį labiausiai įtakoja, kad net 95 proc. energijos mes perkam iš Termofikacinės elektrinės“, – apie esamą padėtį sakė AB „Kauno energija“ Pardavimų ir vartotojų aptarnavimo departamento direktorius Rimas Perevičius.

„Kauno energijos“ vadovų nuomone, būtina renovuoti gyvenamųjų namų šilumos punktus, mažinti karšto vandens tiekimo sistemos nuostolius – tik tai padės sumažinti gaunamas sąskaitas už šilumos energiją.

„Gyventojai turi suprasti, kad jie turi rūpintis gyvenamo namo ūkiu, inicijuoti renovavimo darbus. Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos pateikti duomenys kuo puikiausiai atspindi, kaip gali sumažėti sąskaitos už šildymą renovuotame name, pvz. nuo 360 litų iki 110 litų“, – sakė R. Perevičius.

AB „Lesto“ Naujų produktų ir paslaugų skyriaus vadovas Mantas Vaskela pateikė labai paprastų patarimų, kaip galima sumažinti elektros sunaudojimą savo namuose.

Reikėtų nepamiršti naktį iš elektros lizdų išjungti elektros prietaisus, tokius kaip televizorius, kompiuteris. Jeigu nereikia, vienu metu nenaudoti visų elektros ir buities prietaisų. Žinoma, nepamiršti išjungti šviesos, kai išeinate iš namų. Buto apšvietimui naudoti elektrą taupančias lemputes.

„Kartais užtenka tik pakeisti savo įpročius ir rezultatai akivaizdūs“, – kalbėjo M.Vaskela.

UAB „Ekstara“ plėtros direktorius Andrius Apulskis priminė, kad Kaune yra net 10 pakuočių atliekų supirkimo punktų „Eko taškas“, kurie skirti surinkti stiklo, PET, aliuminio pakuotes ir kitas antrines žaliavas. Taip gyventojai ne tik gali ekologiškiau gyventi, bet dar ir gauti papildomų lėšų.

Seminaro organizatoriai UAB „Viena sąskaita“ susirinkusiems gyventojams plačiau pristatė patogiausią ir bene pigiausią atsiskaitymo už komunalines paslaugas būdą.

„Vienos sąskaitos“ pagalba gyventojas gali iš karto apmokėti už elektrą, dujas šildymą, karštą bei šaltą vandenį, kabelinę televiziją, internetą, atliekų išvežimą ir t.t.

„Mes skatiname gyventojus rūpintis savo pinigais, juos taupyti. Juk daug paprasčiau gauti vieną bendrą sąskaitą, nei kiekvieną mėnesį po 5-6 atskiras sąskaitas“, – apie paslaugą pasakojo UAB „Viena sąskaita“ generalinis direktorius Darius Kriukas.

Bendrovės vadovas džiaugėsi, kad šia paslauga jau naudojasi 18 tūkst. kauniečių, kurie per metus besinaudodami „viena sąskaita“ sutaupė 230 tūkst. litų.

Seminaro rengėjai pažadėjo, kad ateityje tokių susitikimų bus organizuojama dažniau, siekiant padėti gyventojams daugiau sužinoti, kaip tikslingai ir taupiai leisti savo pinigus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: