(c) YFU archyvo nuotr.

Jau 18 moksleivių iš įvairių Europos šalių išbandė lietuvišką gyvenimo būdą. Visi jie dalyvavo tarptautinėje moksleivių mainų programoje, pagal kurią atvykę į Lietuvą vienerius metus gyveno lietuviškose šeimose ir lankė mūsų šalies mokyklas. Mainų programos „Youth For Understanding“ (YFU, liet. „Jaunimas už supratimą“) organizatoriai kviečia registruotis šeimas, kurios ateinančiais mokslo metais norėtų priimti iš užsienio atvykusius moksleivius.

2009-2010 mokslo metais Lietuvos mokyklose vis dar mokosi trys mainų programos moksleivės – Sophie, Verena ir Mareike iš Vokietijos. Jos šiuos metus gyvena lietuviškose šeimose Vilniuje ir Kaune, lanko vietos mokyklas. Per metus moksleivės ne tik puikiai išmoko lietuvių kalbą, susipažino su mūsų šalies kultūra, bet ir artimai susibičiuliavo su šeimomis, kurių nariais laikinai buvo tapę. Rugpjūtį naujiems mokslo metams į mūsų šalį vėl atvyks dar 4 mainų moksleiviai iš Vokietijos ir 1 moksleivis iš Šveicarijos. Šeimos, norinčios priimti moksleivius, kviečiamos registruotis. Daugiau informacijos galima rasti interneto svetainėje www.yfu.lt, taip pat galima kreiptis elektroniniu paštu info@yfu.lt arba telefonu Vilniuje 8 5 261 08 03.

„Tarptautinius moksleivių mainus organizuojame jau dešimtus metus. Per tą laiką apie 150 moksleivių iš Lietuvos apsilankė 16 pasaulio valstybių, išmoko naujų kalbų, gyvendami vietos šeimose ir mokydamiesi mokyklose artimai susipažino su kitų šalių kultūra. Džiaugiamės, kad kiekvienais metais atsiranda ir Lietuva susidomėjusių moksleivių. Mainų programa – tai neįkainojama patirtis ne tik jauno žmogaus ateičiai, bet ir šeimai, kurioje gyvena moksleivis iš užsienio. Tai – galimybė visiems šeimos nariams iš arti pažinti kitos šalies kultūrą, mokytis supratimo ir tolerancijos,“ – sakė mainų programą organizuojančios pelno nesiekiančios asociacijos „Tarptautiniai moksleivių mainai“ direktorė Gintarė Vaiškūnaitė.

Pasak G. Vaiškūnaitės, užsienio moksleiviai, vienerius metus praleidę Lietuvoje, mūsų šalį vadina savo antraisiais namais, o šeimą, kurioje gyveno – savo antrąją šeima. „Nuostabu stebėti, kaip moksleiviai Lietuvoje susiranda naujų draugų, kartu su lietuviška šeima švenčia Kalėdas ir Jonines. Esame tikri, kad čia įgyta patirtis lydės juos visą gyvenimą, ji plečia ne tik šių moksleivių akiratį ir skatina pažinti mūsų šalį. Grįžę į savo šalis jie tampa savotiškais Lietuvos ambasadoriais, o ryšiai su draugais ir šeima iš Lietuvos niekada nenutrūksta.“

„Tai pats pigiausias ir efektyviausias būdas vystyti bendravimą, ryšius tarp skirtingų kultūrų, plėsti lietuvių ir Lietuvos draugų ratą. Šito Lietuvai dar labai trūksta“, – savo įspūdžius pasakoja moksleivius priėmusios šeimos.

Ruošdamasi priimti moksleivius, atvyksiančius ateinantiems mokslo metams, asociacija „Tarptautiniai moksleivių mainai“ kviečia kreiptis šeimas, kurios norėtų priimti moksleivį iš užsienio. „Mūsų tikslas – moksleiviams rasti namus, kuriuose jie galėtu jaustis kaip savuose, šeimas, kuriose jie galėtų tapti “tikrais” nariais, su tomis pačiomis teisėmis bei pareigomis, – sakė G. Vaiškūnaitė. – Šeima padės moksleiviams geriau pritapti prie mūsų kultūros, suprasti Lietuvos žmones ir tradicijas. O pačios priimančios šeimos turės galimybę artimiau susipažinti su moksleivių šalimi, jos žmonėmis ir sužinoti, ką reiškia priimti svetimšalį į savo namus ir su juo gyventi vienuolika mėnesių.“ Moksleiviai atvyksta rugpjūčio viduryje ir gyvens Lietuvoje iki 2010-ųjų liepos mėnesio.

Mainų programoje dalyvaujantys moksleiviai iš užsienio pasklinda po visą Lietuvą: YFU programoje yra dalyvavusios šeimos iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Širvintų. Tarpkultūriniai mainai praturtina ne tik šeimą, bet ir vietos bendruomenę, mokyklą. Mokyklos moksleiviai tobulina savo užsienio kalbos žinias, bendravimo gebėjimus, artimai susipažįsta su kitos kultūros atstovu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: