(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Nepaisant interesų grupių pasipriešinimo Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pritarė įstatymo projektui, pagal kurį finansinių problemų turintys fiziniai asmenys laikinai galėtų sustabdyti skolų kreditoriams mokėjimą.

“Nors ir nerasdamas nei komercinių bankų, nei Vyriausybės pritarimo “Fizinių asmenų pareigų kreditoriams vykdymo laikino sustabdymo įstatymo projektas”, sunkiai, bet stumiasi į priekį. Apmaudžiausia, kad bankai ekonominio sunkmečio metu net nesileidžia į kalbas dėl to, kad finansinių problemų turintys jų klientai – fiziniai asmenys galėtų laikinai atidėti skolų mokėjimą”, – teigia Seimo biudžeto ir finansų komiteto narys liberalcentristas Žilvinas Šilgalis.

Pagal siūlomą projektą, fizinis asmuo iki trijų metų galėtų atidėti skolų, kurios tapo nepakeliama našta, mokėjimą kreditoriams, jas restruktūrizuojant ar susitariant dėl tokių skolų grąžinimo sąlygų. “Daugelyje Europos Sąjungos valstybių tokia galimybė egzistuoja, tuo tarpu Lietuvoje fiziniam asmeniui nenumatyta galimybė nei bankrutuoti, nei restruktūrizuoti savo skolų kreditoriams, nei atidėti jų mokėjimo terminų. Tokia padėtis tik didina skurstančių asmenų ratą bei iki minimumo sumažina jų galimybes socialiai reabilituotis”, – pastebi Ž.Šilgalis.

Parlamentaras yra įsitikinęs, pareigų kreditoriams vykdymo laikino sustabdymo procedūra itin pasitarnautų ekonominio sunkmečio metu, o bankai turėtų parodyti daugiau solidarumo. “Apmaudžiausia, kad svarstant tiek šį, tiek kitus su bankų sektoriumi susijusius įstatymų projektus, Vyriausybė užuot atstovavusi ir gynusi visuomenės interesus, nuosekliai ir vienareikšmiškai palaiko bankus”, – teigia Seimo biudžeto ir finansų komiteto narys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: