(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kaip Lietuva galėtų įtikti aukščiausios klasės pasaulio atlikėjams? Tai šiuo metu ir Kauno pramogų ir sporto rūmus – Žalgirio areną statančios bendrovės „Vėtrūna” specialistų rūpestis.

Planuojama, kad arenoje bus įrengta akustinė sistema, kuri vienintelė Lietuvoje visiškai atitiks aukščiausius reikalavimus dėl garso sklidimo ypatumų, kurių neįmanoma ištaisyti elektronikos pagalba, o reikia pasirūpinti dar įrengiant pastatą.

Sostinę pastarosiomis dienomis sudrebinę žymiosios amerikiečių grupės „Metallica” koncertai atnaujino diskusijas dėl prastos didžiausių Lietuvos arenų ir koncertų salių akustikos. Specialistai sako, jog įrengiant naująją pramogų ir sporto areną Kaune būtų pragaištinga kartoti senas klaidas – Lietuvai būtina turėti bent vieną areną su aukščiausio lygio akustika.

„Metallica” koncertai grupės gerbėjams paliko neišdildomų įspūdžių, tačiau garso kokybe, nepaisant didžiulių koncerto organizatorių pastangų, daugelis vis tiek liko šiek tiek nusivylę: esą garsas buvo ne visai švarus, tarsi susiliejęs, o kalti dėl to ne garso operatoriai, bet pati salė. Tokie klausytojų įspūdžiai nė kiek nestebina akustikos specialisto, UAB „ Ma-akustika” direktoriaus Audriaus Kučinsko. Jis neslepia nuomonės, jog Lietuvoje šiuo metu nėra nė vienos didesnės koncertams tinkamos salės.

„Nebloga akustika buvo Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose, juos uždarius vietų su gera akustika neliko. Netgi Operos ir baleto teatro akustika labai nevykusi, kai kuriose arenose – apskritai tragiška,” – pasakoja specialistas. Jis tvirtina, kad, nors didžiąją dalį renginių arenose sudaro ne sporto renginiai, o koncertai, kuriems reikia itin geros akustikos, Lietuvoje statant arenas iki šiol tuo beveik nesirūpinta. Akustika visur vienodai prasta, o žmonės, neturėdami pasirinkimo, vis tiek perka bilietus ir eina į nekokybiškus koncertus.

Tiesa, tų koncertų Lietuvoje nėra tiek, kiek galėtų būti. Muzikinių renginių prodiuseriai tvirtina, jog aukščiausio lygio žvaigždės Lietuvą dažnai aplenkia dėl mažo gyventojų skaičiaus, tačiau paskui žymiausius pasaulinio garso atlikėjus važiuoja ir daugybė jų gerbėjų. Taigi, jei tik Lietuvoje būtų vietų, kur būtų galima surengti visiškai nepriekaištingus didelio masto koncertus, jų galėtume sulaukti ir čia.

„Šiuo metu esame išsirinkę kelis, iš techninių parametrų pusės žiūrint, visiškai lygiaverčius akustinių lubų pagrindinėje arenos salėje įrengimo variantus, – apie būsimą akustinę sistemą pasakoja UAB „Vėtrūna” projektų vadovas Mindaugas Klanas. – Rinkdamiesi tą, kuris galiausiai bus įgyvendintas, konsultuojamės su akustikos ekspertais ir siekiame, kad garso kokybę Žalgirio arenoje puikiai įvertintų ir tie, kuriems yra tekę lankytis bene geriausioje arenoje – „Madison Square Garden” Niujorke. Sprendimą priimsime tik atlikę bandymus ir tvirtai žinodami, kuris iš šių variantų suteiks daugiausia malonumo į koncertą Žalgirio arenoje atėjusiam klausytojui.”

Pasirinkus lubų konstrukciją ir atlikus visus reikalingus bandymus bei derinimus su akustikos specialistais, inžinierių ir montuotojų laukia nemenkas išbandymas – sudėtingi lubų konstrukcijos įrengimo darbai dideliame aukštyje. Be to, garso kokybę arenoje užtikrinti padės ir rengiami salės žiedinės sienos akustikos sprendimai, ir specialių medžiagų bei sprendimų, dėl kurių šiuo metu tariamasis su gamintojais, panaudojimas arenos kėdėse.

„Vėtrūnos” statoma Kauno Žalgirio arena bus didžiausia pramogų ir sporto arena Lietuvoje – ji talpins iki 15 tūkst. žiūrovų.

„Vėtrūnos” ir Tarybos sekretoriato informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: