© Vilmanto Ramono nuotr./KaunoZinios.lt

Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka džiaugiasi, kad nebuvo susiaurinta šeimos samprata, Konstitucijoje prioritetą suteikiant santuokinei šeimai.

A.Lydeka šeimą supranta kaip didžiausią visuomenės vertybę, grindžiamą laisva valia pripažįstamais tarpusavio įsipareigojimais ir darniais santykiais.

Pasak Žmogaus teisių komiteto pirmininko, pagrindiniu Tautos įstatymu – Konstitucija prioritetą suteikiant santuokinei šeimai, būtų susiaurintos šeimos vertybės ir tokia samprata pažeistų pamatines žmogaus teises: asmens pasirinkimo laisvę, teisę į privatų gyvenimą, nediskriminavimo principą.

Ne santuokoje gimę vaikai būtų laikomi mažiau vertingais, nei santuokinėse šeimose augantieji, taigi būtų sukurtos visos prielaidos diskriminacijai, darnūs artimi šeimos vertybėmis grindžiami vyro ir moters santykiai taptų mažiau vertingi nei santykiai santuokinėje šeimoje. Taigi didesnė vertybė būtų ne artimų žmonių santykių kokybė, o formalus jų įteisinimas. Įvairios gyvenimo situacijos daugelį žmonių nublokštų už šeimos ribų – seneliai auginantys anūką nebūtų su juo ta tikroji šeima.

Tuo tarpu Konstitucinis Teismas pasisakė, kad “Pagal Konstituciją, inter alia konstitucinį teisinės valstybės principą, Seimas, kaip įstatymų leidžiamosios valdžios institucija, vykdydamas savo konstitucinius įgaliojimus ir teisės aktais reguliuodamas šeimos santykius, inter alia formuluodamas tų santykių subjektų sąvokas, privalo paisyti Konstitucijos ir iš jos kylančių reikalavimų, inter alia lygiateisiškumo, žmogaus orumo, privataus gyvenimo gerbimo.”

A.Lydekos nuomone, šiandien, nepritarus siūlomoms Konstitucijos pataisoms, siaurinančioms šeimos sąvoką, nugalėjo sveikas protas ir pagarba demokratinėms vertybėms.

Seimas atmetė Konstitucijos 38 straipsnio pataisų projektą, kuriuo buvo siūloma papildyti Konstituciją nuostatomis, kad šeima yra sukuriama sudarius santuoką; santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu; šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės. Pagrindiniame šalies įstatyme buvo siūloma įtvirtinti ir nuostatą, numatančią, kad valstybė saugo ir globoja ir santuoką, ne tik šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, kaip yra reglamentuota šiuo metu galiojančioje Konstitucijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: